Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Erfaringer med utdanningsmelding med fokus på kvalitetsutfordringer

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Erfaringer med utdanningsmelding med fokus på kvalitetsutfordringer"— Utskrift av presentasjonen:

1 Erfaringer med utdanningsmelding med fokus på kvalitetsutfordringer
Berit Rokne UHR-konferansen 22.sept.2008

2 Innlegget vil omhandle:
Bakgrunnen for etableringen av Utdanningsmeldinger Kvalitetssikringssystemet Kvalitetssikringshåndboken Utdanningsmeldingene Endring 2008 Nytteverdi i kvalitetssikringsarbeidet Utdanningsmeldingens (UM) potensiale Utfordringer for videre kvalitetsutviklingen

3 Bakgrunn Allerede i institusjonens første langtidsplan av Universitetsplan heter det at ”Universitetet skal systematisk og kontinuerleg evaluere si utdanning i forhold til kvalitet, effektivitet og relevans. Alle sider ved utdanninga skal evaluerast”. Denne forpliktelsen er senere nedfelt i etterfølgende strategiplaner.

4 Kvalitetssikringssystemet
I 2003 etablerte UiB sitt kvalitetssikringssystem etter retningslinjer gitt av departementet og NOKUT. Konkret nedfelte dette systemet seg i en Handbok for kvalitetssikring av universitetsstudia, som kom i sin første utgave i februar 2004, og i en revidert utgave i august 2006.

5 Kvalitetssikringshåndboken

6 Kvalitetssikringssystemet (forts)
Høsten 2006 ble UiB sitt kvalitetssikringssystem evaluert av NOKUT, og den sakkyndige komiteen sier at universitetet har et etablert kvalitetssystem som er godt forankret både blant tilsatte og studenter. Komiteens anbefalinger – 8 forslag til tiltak – er senere fulgt opp. Fokus i kvalitetssikringsarbeidet ligger nå på å videreutvikle systemet, og i oktober i år vil en arbeidsgruppe gi innspill til forbedring, m.a. gjennom hvordan rutiner og rapportering kan justeres og tilpasses andre system og prosesser ved UiB.

7 Kvalitetssikringssystemet (forts.)
En skjematisk oversikt over kvalitetsarbeidet sentrert om studenten vil i vårt system se slik ut: populært kalt slangen…

8

9 Kvalitetsprosessen - en repeterende prosess

10 Kvalitetssikringshåndboken

11 Kvalitetssikringshåndboken
Handbok for kvalitetssikring av universitetsstudia skal være en veileder i det praktiske kvalitetsarbeidet. De delområdene, prosessene og tiltak som er nærmere omtalt i denne, utgjør grunnsteinene i vårt kvalitetssikringssystem Håndboken skal, etter vedtak i styret, tjene som grunnlag for det systematiske arbeidet ved universitetet med vedlikehold og videreutvikling av kvaliteten i utdanningene.

12 Utdanningsmeldingene 2003-2007
Utdanningsmeldingen er særlig omtalt i håndboken, som en del av den repeterende prosessen. På grunnlag av fakultetene sine utdanningsmeldinger blir den årlige utdanningsmeldingen for hele institusjonen utarbeidet. Utdanningsmeldingen skal gi en samlende og overordnet vurdering av studiekvaliteten ved institusjonen og oversikt over opplegg og tiltak i kvalitetsarbeidet. Formålet med utdanningsmeldingen går likevel utover dette, ved at Utdanningsutvalget etter sitt mandat skal foreslå framtidige strategiske satsinger på bakgrunn av utdanningsmeldingene fra fakultetene.

13 Utdanningsmeldingene 2003-2007 (forts.)
Fakultetene har til nå hatt frist til 15. september for å melde inn sine utdanningsmeldinger fra foregående studieår. Meldingene har vært rapportert etter en gitt mal: Studietilbudet ved fakultetet - 1 side Studentdata - 1 side Kvalitetssikring og utvikling - 3 sider Analyse – 4 sider

14 Utdanningsmeldingene 2003-2007 (forts.)
Fakultetenes utdanningsmeldinger skal: gi en analyse av måloppnåing i kvalitetsarbeidet, både i fagmiljøene og på fakultetsnivået, og studentene sin medvirkning. Hvordan kan kvalitetsarbeidet samlet sett medvirke til å klarlegge sterke og svake sider ved undervisningen og i utdanningstilbudene ved fakultetet? kort skissere særskilte metoder eller system for kvalitetsutvikling som fakultetet eller grunnenheter ved fakultetet har brukt, og om det er (planlagt) benyttet forskjellige metoder for kvalitetsutvikling av studium på ulike nivå.

15 Utdanningsmeldingene 2003-2007 (forts.)
gi en vurdering av erfaringene med programsensorer, og bruk av karakterskalaen gi en vurdering av kvalitetsarbeidet som grunnlag for ressursstyring og prioriteringer (menneskelige ressurser, infrastruktur, rammevilkår) gi en vurdering av studiekvaliteten ved fakultetet og oversikt over resultat og tiltak i kvalitetsarbeidet identifisere eventuelle behov som fakultetet ikke kan løse alene.

16 Utdanningsmeldingene 2003-2007 (forts.)
På grunnlag av meldingene fra fakultetene og Senter for farmasi utarbeider Utdanningsavdelingen et forslag til utdanningsmelding for hele universitetet, og legger dette fram for Utdanningsutvalget Etter å ha vært drøftet i Utdanningsutvalget blir universitetets utdanningsmelding sendt til styret i oktober for endelig behandling som også inkluderer prioritering av ressurser til foreslåtte tiltak. De enkelte tiltak kan bli prioriterte over flere år.

17 Utdanningsmeldingene 2003-2007 (forts.)
Utdanningsmeldinger har til nå vært lagt fram for styret for studieårene , , og

18 Utdanningsmeldingen – endring 2008
Det vil ikke bli laget en egen utdanningsmelding for studieåret Grunnen er at det i forbindelse med arbeidsgruppen som skal gi innspill til forbedring av kvalitetssikringssystemet er gjort vedtak om at utdanningsmeldingen, i likhet med forskningsmeldingen og andre tilsvarende rapporter, skal lages for kalenderåret Den første ”nye” utdanningsmeldingen vil derfor være for Høstsemesteret 2007 vil inngå i denne Den nye fristen for framtidig rapportering fra fakultetene er 1. april i det etterfølgende år. Styret vil dermed kunne behandle samtlige ”meldinger” i juni.

19 Nytteverdi i kvalitetssikringsarbeidet:
I henhold til gjeldende strategisk plan for UiB 2005 – 2010 skal ”den årlige sentrale utdanningsmeldingen (…) gi en samlet analyse av måloppnåelse i kvalitetsarbeidet, og gjennom en helhetlig vurdering av undervisningen og utdanningstilbudet gi grunnlag for institusjonens videre prioriteringer og ressurstildelinger” Utdanningsmeldingen gir styret en kortfattet oversikt over nøkkeltall som gjelder studentdata, dvs registrerte studenter, avlagte studiepoeng, gjennomføring, frafall, endringer i studieprogram m.m.

20 Nytteverdi i kvalitetssikringsarbeidet (forts):
Like viktig er anbefalinger om prioriterte arbeidsoppgaver innen kvalitetssikring av studiene Eksempler på slike anbefalte tiltak har vært: - Å bedre samordningen i førstesemesterstudiet, og styrke seminarmodellen i examen philosophicum - Å legge til rette for og oppfordre til større grad av flerbruk av emner i studieprogram - Å videreutvikle internasjonaliseringstiltak i utdanningen - Å gjennomføre tiltak for å bedre gjennomføringen i høyere grads studium

21 Nytteverdi i kvalitetssikringsarbeidet (forts):
- vurdering og utvikling av metodene for evaluering - dimensjonering og konsolidering av studietilbudene - videreutvikling av universitetets lærerutdanning - bedring av romforholdene og undervisningsutstyret i læringssituasjonen - integrering av informasjonskompetanse og etikk i studieprogrammene

22 Nytteverdi i kvalitetssikringsarbeidet (forts):
I hver utdanningsmelding blir det gjort en analyse av oppfølgingen av forrige meldings prioriterte tiltak – hva har vært gjort, hva har vi fått til, hva trenger en ekstra innsats Det blir også rapportert fra studiekvalitetsarbeidet i fagmiljøene ut i frå det inntrykket fakultetsmeldingene gir Styret får seg altså forelagt en samlet vurdering av studiekvaliteten og kvalitetssikringssystemet, og på den bakgrunn gis det anbefalinger om den videre satsing

23 Utdanningsmeldingens (UM) potensiale:
Avdekker rapporteringen som UM bygger på eventuell svikt og svakheter ved utdanningene? Kan UM bli mer analytisk og mindre beskrivende? Kan fakultetene trekkes mer forpliktende inn i utarbeidingen av UM (som i dag gjøres av Utdanningsavdelingen)? Vil en tydeligere kopling mellom UM og budsjett-behandlingen på styrenivå gjøre UM og kvalitetssikringsarbeidet viktigere for både studenter og ansatte?

24 Utfordringer for kvalitetsutviklingen videre:
Arbeidsgruppen vurderer nå: Om rapportering og studieevaluering kan forbedres. Om og i tilfellet hvordan prosessen rundt resultatrapportering kan samkjøres med arbeidet med utdanningsmeldingen. Om og i tilfellet hvordan vurderinger knyttet til dimensjonering av studieporteføljen, opptak, opptaksrammer, frafall, bruk av sensorordninger og forholdet mellom forsknings- og undervisningstid kan inkluderes i utdanningsmeldingen. Hvordan studentene sin medvirkning i kvalitetssikringen kan styrkes. Om studentevaluering av undervisning bør / kan standardiseres ved at noen hovedmodeller blir tilrådde overfor fagmiljøene

25 Utdanningsmeldingene finnes her:

26 DET VI ØNSKER UiB som et godt sted å lære

27 Og å være….


Laste ned ppt "Erfaringer med utdanningsmelding med fokus på kvalitetsutfordringer"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google