Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?

2 Hva er NSO? En nasjonal interesseorganisasjon for studenter ved høyere utdanningsinstitusjoner i Norge Skal ivareta og fremme studentenes interesser og rettigheter, representere sine medlemmer Partipolitisk uavhengig Deilig snax hentet fra vedtektene NSO opprettet i 2010 etter en sammenslåing mellom NSU og StL Ble da en av Norges største organisasjoner, med ca medlemmer (eller som noen vil si det, 43 medlemslag)

3 Medlemslag Landsmøtet Sentralstyret Komiteer Arbeidsutvalget
Politiske og organisatoriske Faglige komiteer Arbeidsutvalget Medlemslagene velger representanter til det øverste organet, Landsmøtet Landsmøtet velger AU, Sentralstyret, politiske og organisatoriske komiteer og vedtar vedtekter og politikk. Det LM vedtar står over det Sst vedtar Sentralstyrets vedtak står over det AU vedtar. Faglige og politiske komiteer går via AU for å fremme saker i organisasjonen. Deres mandat er vedtatt av Sst. Til sammen har vi 43 medlemslag og flere hundre tillitsvalgte. Kjempestort system. Hvordan skal vi best klare å involvere alle og få alle til å føle seg inkludert? Vi får færre medlemslag fra ……………………… #fusjonmania Studentrepresentanter i ulike råd, styrer og utvalg

4 Landsmøtet Sentralstyret Arbeidsutvalget
En enklere versjon for de som er mer visuelle av seg… NSO er medlemslagene! hurra Arbeidsutvalget

5 Landsmøtet Sentralstyret Arbeidsutvalget
En enklere versjon for de som er mer visuelle av seg… NSO er medlemslagene! hurra Arbeidsutvalget

6 Hva gjør NSO?

7

8

9

10 Representerer landets studenter Følger handlingsplanen vedtatt av LM
Politisk strategi Politisk strategi fortsetter på neste lysbilde…

11 Hvem jobber vi opp mot? Kunnskapsdepartementet Regjeringen Stortinget
KUF Lånekassen Studentsamskipnadene Universitets- og høgskolerådet European Students’ Union Media … og mange flere For å få gjennomslag for saker er det mange veier å gå. For noen år tilbake stod studentene på barrikadene og ropte til politikerne. I dag er realiteten en litt annen. Å mobilisere studenter til å delta på demonstrasjoner er ikke like lett i dag som det tilsynelatende var før, men det er kanskje heller ikke like virkningsfullt. Vi tror at en god og kontinuerlig dialog med bl.a. KD, posisjon og opposisjon er veien å gå for å få aksept for politikken vår. Likevel jobber vi også aktivt opp mot media for å sette søkelys på viktige problemstillinger slik at vi også oppnår aksept i samfunnet i tillegg til å sette nye saker på dagsorden. Vi er også representert i mange viktige styrer, råd og utvalg, for eksempel styret i Lånekassen. NSO er medlem av European Students’ Union som jobber på europeisk plan. Det er viktig å delta her, for mange av de tingene som vi ser her i Norge, kommer opprinnelig fra andre land.

12 Hva sier UH loven om LMU? (1) Styret har det overordnede ansvar for studentenes læringsmiljø. Styret skal, i samarbeid med studentsamskipnadene, legge forholdene til rette for et godt studiemiljø og arbeide for å bedre studentvelferden på lærestedet. § 4-3.Læringsmiljø

13 Hva sier UH loven om LMU? (3) Ved institusjonen skal det være et læringsmiljøutvalg som skal bidra til at bestemmelsene i første og annet ledd blir gjennomført. Utvalget skal delta i planleggingen av tiltak vedrørende læringsmiljø, og nøye følge utviklingen i spørsmål som angår studentenes sikkerhet og velferd. Styret kan tillegge utvalget også andre oppgaver.

14 Bryr institusjonens sitt styret seg om læringsmiljø?
Styret kan altså tillegge både beslutningsmyndighet og oppgaver til LMU Men de kan ikke delegere ansvaret.

15 «Læringsmiljøutvalget skal holdes orientert om klager som institusjonen mottar fra studenter vedrørende læringsmiljøet. Læringsmiljøutvalget kan gi uttalelser om disse forholdene» Blir dette punktet i loven fulgt opp? Læringsmiljøpolitisk komite i NSO har ringt rundt til alle LMU utvalgene i Norge.

16 Er LMU studentenes sterkeste påvirkningsorgan?
Ja og nei? LMU kan rapportere direkte til styret, men det kan veldig mange studentdemokratier og studentenes representanter i styret også gjøre. Stadig mer profesjonaliserte studentdemokratier. Nære samarbeid mellom studentdemokratiet og institusjonsledelsen, faller LMU litt utenfor?

17 Flere campuser Institusjoner med flere campuser gir større utfordringer for læringsmiljøutvalgene. Situasjonen kan være tilfredsstillende på et campus men utfordrende på et annet. LMU skal dekke hele institusjonen. Ofte store geografiske avstander mellom studentene

18 Faller LMU litt utenfor?
Studentdemokratier og velferdsting «Si ifra» systemer. Andre institusjonelle styrer og organer Tillitsvalgte Interesseorganisasjoner Studentombud

19 Har LMU utspilt sin rolle?
Har LMU utspilt sin rolle eller har de ikke engang kommet opp på scenen? Vet studentene nok om LMU? Gir lovverket LMU tilstrekkelig myndighet?

20 Ønsker du å vite mer om NSO?
Norsk studentorganisasjon @studentsnakk student.no


Laste ned ppt "Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google