Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Formålet med opplæringen er å informere om hva som regnes som seksuell trakassering og seksuelle overgrep, herunder voldtekt. Det skal i tillegg informeres.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Formålet med opplæringen er å informere om hva som regnes som seksuell trakassering og seksuelle overgrep, herunder voldtekt. Det skal i tillegg informeres."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Formålet med opplæringen er å informere om hva som regnes som seksuell trakassering og seksuelle overgrep, herunder voldtekt. Det skal i tillegg informeres om seksuell lavalder i Norge. Strafferammer for seksuelle overgrep skal inngå i opplæringen. Det skal også informeres kort om prostitusjon og menneskehandel.

3 Omgangsform mellom kjønnene – hvor går grensene?
1 Omgangsform mellom kjønnene – hvor går grensene? I løpet av de siste 50 årene har synet på seksualitet endret seg i det norske samfunnet. Tilgang på prevensjon, rett til selvbestemt abort og likestilling mellom kjønnene har blant annet bidratt til at sex før ekteskapet er vanlig. Det er også blitt vanlig å leve sammen som samboere før man eventuelt gifter seg. (Se også tema 2, «Familiemønstre og samlivsformer, livsfaseseremonier og høytider») Norske jenter og kvinner har samme muligheter og frihet som unge gutter og menn. Jenter kan for eksempel være ute om kveldene uten følge, de kan gå på fest og de kan kle seg som de selv vil. Dette er en selvfølge for de aller fleste norske jenter i dag. For personer som ikke er vant til den åpne omgangsformen mellom kvinner og menn, både privat og i arbeidslivet, kan det være vanskelig å skille mellom hva som er vanlig vennlighet og hva som kan være en invitasjon til noe mer. Det er viktig å være oppmerksom på hva som er forbudt og straffbart når det gjelder seksuelle tilnærmelser. Dette temaet tar derfor opp seksuell trakassering og seksuelle overgrep, særlig voldtekt.

4 Seksuell lavalder 2 Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det vil si at seksuell omgang med barn og unge under 16 år er straffbart. Dette er regulert i straffeloven. Loven skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Loven skal også forhindre at barn og unge føler seg presset til å ha sex før de er klare for det og før de selv ønsker det. All seksuell omgang med barn under 14 år regnes som voldtekt. Den seksuelle lavalderen er 16 år. Det betyr at seksuell omgang med barn og unge under 16 år er straffbart. Straffeloven har bestemmelser som skal beskytte barn og unge mot seksuelle overgrep fra voksne. Loven skal også beskytte barn og unge mot å ha sex før de selv føler at de er klare for det, både fysisk og psykisk, og selv ønsker det. (Kilde: Barneombudet) Seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år kan straffes med fengsel i inntil 6 år (jf. straffeloven § 302). Alle former for seksuell omgang med barn under 14 år regnes som voldtekt. Dette gjelder også selv om barnet har sagt ja og frivillig er med på de seksuelle handlingene. Seksuell omgang med barn under 14 år kan straffes med fengsel i inntil 15 år (jf. straffeloven § 299 og § 300). For mer informasjon, se Seksuell lavalder – hva sier loven på ung.no. Se også tema 2, «Familiemønstre og samlivsformer, livsfaseseremonier og høytider» om aldersgrenser for ekteskapsinngåelse.

5 Seksuell trakassering og seksuelle overgrep
3 Med seksuell trakassering menes uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den som blir utsatt for det. Seksuell trakassering kan være både verbal, ikke-verbal og fysisk. Seksuelle overgrep omfatter blant annet voldtekt, beføling og alvorlige trusler av seksuell karakter. Fysisk trakassering grenser opp mot seksuelle overgrep. Seksuell trakassering er uønsket seksuell oppmerksomhet som kan være både ubehagelig, nedverdigende og truende for den som blir utsatt for det. (Kilde: ung.no) Det er flere former for seksuell trakassering: Seksuell trakassering kan være verbal, det vil si muntlig. Det kan for eksempel være bruk av ord som «hore» og «homo» eller kommentarer om en persons kropp eller seksuelle legning. Seksuell trakassering kan være ikke-verbal, som for eksempel at noen legger ut bilder av en annen person med seksuelt innhold på internett. Dette er straffbart. Fysisk seksuell trakassering vil si ufrivillig kroppskontakt som for eksempel beføling av bryster eller underliv. Fysisk trakassering kan grense opp mot seksuelle overgrep, avhengig av hvor intim og intens berøringen er. Både seksuell trakassering og seksuelle overgrep er forbudt og straffbart.

6 Voldtekt er ufrivillig seksuell omgang
Voldtekt innebærer at en person påtvinger en annen person seksuell omgang. Voldtekt behøver ikke å involvere samleie. Også annen ufrivillig seksuell omgang enn samleie er voldtekt. Voldtekt er et grovt seksuelt overgrep. 4 All seksuell omgang som er ufrivillig, er voldtekt. Begrepet «voldtekt» omfatter i dag all ufrivillig seksuell omgang, både med og uten samleie. De fleste voldtektsofre er kvinner, men menn blir også utsatt for voldtekt. De fleste som er utsatt for en voldtekt i Norge, kjenner gjerningspersonen fra før. (Kilde: NKVTS) De siste årene har cirka 1 100 voldtekter blitt anmeldt til politiet hvert år. Siden det er mange som ikke anmelder en voldtekt, er det reelle antallet voldtekter langt større. Voldtekt er et grovt seksuelt overgrep og kan deles inn i flere kategorier, se lysbildene 5 – 10. For mer informasjon, se Politiets rapport Voldtektssituasjonen i Norge 2015. Se også psykologspesialist Didrik Hægelands foredrag om seksualisert vold.

7 Overfallsvoldtekt En «overfallsvoldtekt» er voldtekt der offeret ikke kjenner gjerningspersonen. En overfallsvoldtekt skjer uten forvarsel, ofte på et offentlig sted. Vold og trusler er en del av overgrepet. 5 Overfallsvoldtekt er voldtekter der offeret ikke kjenner gjerningspersonen. Overgrepet skjer helt overraskende, ofte på et offentlig sted. Overgriperen kan være aggressiv og bruke vold og trusler, som for eksempel slag eller kvelertak. Overfallsvoldtekter får vanligvis stor oppmerksomhet i mediene. Det er derfor lett å få inntrykk av at denne typen voldtekt er den mest utbredte formen for voldtekt, men det er ikke riktig. I 2015 ble voldtekter anmeldt. Av de anmeldte voldtektene var bare 9 % overfallsvoldtekter.

8 Festvoldtekt En «festvoldtekt» er voldtekt som skjer i forbindelse med fest. Offeret og gjerningspersonen er ofte unge og kjenner hverandre i større eller mindre grad. I mange tilfeller er offeret for påvirket av alkohol eller andre rusmidler til å motsette seg eller gi samtykke til seksuell omgang. Noen av voldtektene skjer mens offeret sover. 6 De fleste voldtekter som blir anmeldt, er voldtekter i forbindelse med fest. Cirka 40 % av de anmeldte voldtektene er såkalte «festvoldtekter». Såkalte «festvoldtekter» skjer som regel på fest, enten hjemme hos noen eller ute på byen. Både offeret og gjerningspersonen er ofte unge og kjenner hverandre i større eller mindre grad. Ved «festvoldtekt» er offeret ute av stand til å gjøre motstand eller gi samtykke til å ha sex fordi hun eller han er påvirket av alkohol eller andre rusmidler. Noen av voldtektene skjer mens offeret sover.

9 Den som sover, kan ikke samtykke til sex
Case: Lisa og venninnene har vært ute på bar. Der kom de i kontakt med en guttegjeng som inviterte jentene på nachspiel i en leilighet i nærheten. De drakk en god del alkohol, danset og hadde det gøy. Lisa sovner i en seng med klærne på. Noen timer senere våkner hun, uten klær. Ole, som eier leiligheten, sover naken ved siden av henne. Lisa vekker Ole og spør hva som har skjedd. Ole svarer at de har hatt sex. Lisa sier at hun ikke husker noe og begynner å gråte. Ole blir sint og sier at hun var med på dette siden hun la seg i senga hans og ikke gjorde noe motstand. Diskusjon: Er dette voldtekt? 7 Hvis Lisa anmelder dette, kan Ole bli straffet for voldtekt selv om han opplevde det som frivillig sex. Som hovedregel kan den som har seksuell omgang med en person som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen, straffes med fengsel i inntil 10 år, jf. straffeloven § 291. Hvis voldtekten omfatter samleie, er strafferammen fengsel fra 3 til 15 år, jf. § 292. Selv om Ole ikke forstod at Lisa ikke samtykket, kan han straffes for grovt uaktsom voldtekt, jfr. straffeloven § 294. Se også lysbilde 13.

10 Relasjonsvoldtekt/partnervoldtekt
En «relasjonsvoldtekt» er voldtekt der offeret og overgriperen er, eller har vært, i et fast forhold. Voldtekt av ektefelle regnes som relasjonsvoldtekt. Grensene mellom bruk av fysisk og/eller psykisk vold og voldtekt kan være uklare. 8 Relasjonsvoldtekt eller partnervoldtekt er voldtekt der offeret og overgriperen er, eller har vært, gift med hverandre, er, eller har vært, samboere eller kjærester. Hvis en person tvinger partneren sin til å ha samleie, så er dette definert som voldtekt selv om det skjer i et parforhold. Se også tema 6, «Vold i nære relasjoner».

11 Et nei er et nei Case: Marit og Hans har vært gift i fem år. De har to små barn og er trøtte og slitne fordi det blir for lite søvn. De krangler ofte, både om husarbeid og økonomi. Hans viser ofte at han har lyst på sex, men Marit sier som regel at hun er trøtt og snur seg bort. En kveld er Hans ekstra pågående. Marit sier nei flere ganger, men Hans holder henne fast og gjennomfører samleie med henne selv om hun prøver å vri seg unna. 9 Diskusjon: Etter norsk lov er det Hans gjør med Marit, en voldtekt. Del synspunkter på dette.

12 Sårbarhetsvoldtekt En «sårbarhetsvoldtekt» kjennetegnes av at offeret er i en sårbar situasjon som gjør personen ekstra utsatt for overgrep. Overgriperen utnytter sitt psykologiske overtak for å oppnå seksuell omgang. 10 Ved sårbarhetsvoldtekt er offeret i en spesielt sårbar situasjon som gjør personen utsatt for gjentatte overgrep. Ved denne typen voldtekt har overgriperen et psykologisk overtak og utnytter for eksempel mindreårige barn og unge, personer som er i en svært vanskelig livssituasjon, personer som er psykisk utviklingshemmet eller som står i et avhengighetsforhold til overgriperen. Offeret er ofte ikke i stand til å forstå hva det vil si å samtykke til seksuell omgang. Unge mennesker som ikke har familien sin rundt seg, for eksempel enslige mindreårige asylsøkere, kan være særlig utsatt. Også personer som er prostituerte og/eller er rusmisbrukere kan være utsatt for overgrep fordi de er i en sårbar livssituasjon. For mer informasjon, se politiets rapport Voldtektssituasjonen i Norge 2015.

13 Hvor kan overgrepsofre få hjelp?
En person som har blitt voldtatt, kan henvende seg til legevakten i kommunen eller til politiet. I Oslo finnes det også et eget ressurssenter for voldtatte (Dixi). De aller fleste som har blitt utsatt for et seksuelt overgrep, opplever negative følelser og reaksjoner etter overgrepet. 11 Den som har blitt utsatt for et seksuelt overgrep, bør undersøkes av lege så snart som mulig etter overgrepet for å dokumentere skader og sikre bevis. Hvis politiet skal etterforske overgrepet, må offeret anmelde saken. Offeret i voldtektssaker har rett til gratis advokathjelp. Dixi ressurssenter i Oslo er et lavterskeltilbud for personer som har vært utsatt for voldtekt. Tilbudet er gratis, se På nettsiden til Dixi er det også en liste over regionale overgrepsmottak. Vanlige følelsesmessige reaksjoner etter en voldtekt kan være skam, selvbebreidelse og skyldfølelse, angst og frykt, tristhet, søvnforstyrrelser, konsentrasjons- og hukommelsesvansker og vansker med nærhet og seksualitet. Se psykologspesialist Didrik Hægelands foredrag om seksualisert vold. For mer informasjon, se Din utvei

14 Strafferamme for voldtekt
Ufrivillig seksuell omgang er voldtekt og kan straffes med fengsel i inntil 10 år. Voldtekt som involverer samleie kan straffes med fengsel på minst 3 år og opp til 15 år. Grov voldtekt kan straffes med fengsel i inntil 21 år. Voldtekt av en person som sover eller er bevisstløs, eller voldtekt i nære relasjoner, straffes på samme måte som annen voldtekt. Sårbarhetsvoldtekter kan straffes strengere enn annen voldtekt. 12 Det er bare domstolen som kan straffe personer for en forbrytelse. Seksuelle overgrep straffes etter ulike paragrafer i straffelovens kapittel 26 om seksuallovbrudd. Seksuell omgang mot offerets vilje straffes som voldtekt, selv når den seksuelle omgangen ikke omfatter samleie. Strafferammen for voldtekt som innebærer samleie er fra 3 til 15 års fengsel, jf. straffeloven § 292. Grov voldtekt kan straffes med fengsel i inntil 21 år, jf. straffeloven § 293. Straff for voldtekt krever ikke forsett. Det betyr at en person som begår voldtekt gjennom uaktsomhet, for eksempel fordi vedkommende ikke forsto at offeret var ute av stand til å motsette seg handlingen, kan straffes med fengsel i inntil 10 år, jf. straffeloven § 294. En person som har seksuell omgang med noen som er i en sårbar situasjon, kan straffes med fengsel i inntil 6 år, jf. straffeloven § 295. At offeret var særlig sårbart kan medføre strengere straff.

15 Prostitusjon og menneskehandel/trafficking
Prostitusjon betyr kjøp og salg av seksuelle tjenester. Det er forbudt å kjøpe seksuelle tjenester, men det er ikke forbudt å selge seksuelle tjenester. Menneskehandel eller trafficking er moderne slaveri der mennesker utnyttes til for eksempel prostitusjon eller slavelignende arbeid ved bruk av tvang, vold og trusler. Menneskehandel er økonomisk motivert. Menneskehandel er forbudt etter norsk lov. 13 I Norge er det forbudt å kjøpe seksuelle tjenester. Det er også forbudt for norske statsborgere å kjøpe seksuelle tjenester i utlandet. Kjøp av seksuelle tjenester straffes med bøter eller fengsel i inntil 1 år. Kjøp av seksuelle tjenester fra personer under 18 år straffes med fengsel i inntil 2 år. Det er ikke forbudt å selge seksuelle tjenester, men det er forbudt å formidle seksuelle tjenester (hallikvirksomhet), herunder å annonsere salg av sex, for eksempel på internett. Menneskehandel/trafficking er forbudt og kan straffes med fengsel i inntil 6 år. Grove tilfeller kan straffes med fengsel i inntil 10 år, jf. straffeloven § 257 og 258. For mer informasjon, se udi.no og ung.no.


Laste ned ppt "Formålet med opplæringen er å informere om hva som regnes som seksuell trakassering og seksuelle overgrep, herunder voldtekt. Det skal i tillegg informeres."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google