Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

NOKO 2017 Arbeid mot mobbing i Norge

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "NOKO 2017 Arbeid mot mobbing i Norge"— Utskrift av presentasjonen:

1 NOKO 2017 Arbeid mot mobbing i Norge
Gunn Iren Müller FUG-leder

2 Partnerskap mot mobbing
Alle barn og unge har rett til et læringsmiljø uten mobbing. 15. januar 2016 ble et nytt partnerskap mot mobbing signert. 12 sentrale organisasjoner i skole og barnehage vil arbeide sammen med regjeringen mot mobbing og for et godt læringsmiljø.

3 Partnerskap mot mobbing – Partnerne
Sametinget, Utdanningsforbundet, Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Foreldreutvalget for barnehagen, Fagforbundet, KS, Skolenes landsforbund, Skolelederforbundet, Elevorganisasjonen, Norsk Lektorlag, Private Barnehagers Landsforbund og Kristne Friskolers Forbund på vegne av friskoleorganisasjonene.

4 Nye tiltak mot mobbing Det arbeides på tre hovedområder. Lovendring
Kompetanseheving Støtte og veiledning Vi fikk NOUen Å høre til i 2015. Et stort arbeid som kartla situasjonen i Norge og hvor det ble satt frem 102 forslag til tiltak. De nye tiltakene er utarbeidet på bakgrunn av denne NOUen

5 Lovendringene 2017 Lovendringene understreker retten til et trygt skolemiljø og nulltoleranse mot mobbing i skolen: Skolens aktivitetsplikt Styrket klageadgang, fylkesmannen følger saken Håndhevingsordning for oppfølging av aktivitetsplikten Tvangssmult ved brudd på aktivitetsplikten Tydeliggjøring av skoleeiers ansvar FUG vil i stor grad vektlegge skoleeiers plikt til å gi alle elever et trygt og godt læringsmiljø. Det er skoleeiere som må sørge for at skolene jobber forebyggende Deretter må skolene ha kompetanse til å avdekke mobbing. Når skolen har en mobbesituasjon må de arbeide for å få stoppet mobbingen helt til saken er løst. Skoleeiere må sørge for at det finnes kompetanse og rutiner som sikrer elvenes læringssituasjon.

6 Kompetanseheving Det skal utvikles en kompetansepakke
Skoler med høye mobbetall i Elevundersøkelsen skal få hjelp først. Skolene får ekstern veiledning for å heve kompetansen i å arbeide forebyggende mot mobbing, avdekke og løse mobbesituasjoner..

7 Støtte og veiledning Det er opprettet en portal med informasjon for elever og foreldre Barneombudet er styrket og skal bistå i særlig vanskelige saker. Det skal etableres en telefon- og chattjeneste. Det oppfordres til å etablere Beredskapsteam.

8 Beredskapsteam mot mobbing - Prosjektet
Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) og KS har i perioden gjennomført prosjektet Beredskapsteam mot mobbing. Prosjektet har vært et utviklingsprosjekt der deltakerkommunene og fylkeskommunen har fått hjelp og støtte til å etablere beredskapsteam mot mobbing i egen kommune.

9 Beredskapsteam mot mobbing – Sluttrapport
Denne sluttrapporten inneholder erfaringer og råd fra kommunene som har deltatt i prosjektet. Selv om prosjektperioden er over, håper både FUG og KS at rapporten vil være til inspirasjon og hjelp til andre kommuner og fylkeskommuner som ser at et beredskapsteam kan være et nyttig virkemiddel i arbeidet med de tyngste mobbesakene. Rapporten kan også bestilles via epost til Merk bestillingen «Beredskapsteam».

10 Antimobbeprogrammer Olweus-programmet mot mobbing og antisosial atferd Respekt-programmet Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger. Zero – program mot mobbing Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger. PALS – Positiv atferd, støttende læringsmiljø og samhandling. En norsk tilpasning av School-Wide Positive Behavioral Intervention & Support (SW-PBIS) Modellen er tilpasset norske forhold av Atferdssenteret – Norsk senter for studier av problematferd og innovativ praksis AS. Universitetet i Oslo

11 Mobbeombud Mobbeombud er et eget ombud opprettet som ressursperson for elever og foreldre som opplever mobbing. Mobbeombud skal utføre sitt arbeid på fritt og selvstendig grunnlag, uavhengig av administrativ og politisk ledelse i kommunen. Mobbeombud i Buskerud, Østfold, Nordland, Hordaland og Oslo. Det foreligger en politisk vilje til å innføre mobbeombud i alle fylker


Laste ned ppt "NOKO 2017 Arbeid mot mobbing i Norge"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google