Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet 2016 Gro Sevheim, rådgiver

3 Tilsyn med introduksjonsloven
§ 23 Fylkesmannen skal føre tilsyn med kommunenes oppfyllelse av plikter etter kapitlene 2 til 4 og registrering av deltakelse i introduksjonsprogram, opplæring i norsk og samfunnskunnskap og norskopplæring for asylsøkere i personregister etter § 25 første ledd. Reglene i kommuneloven kapittel 10A gjelder for tilsyn etter første ledd Departementet kan gi forskrifter med nærmere bestemmelser om tilsynet

4 Formålet med tilsynet Sikre etterlevelse av loven
Et bidrag til å sikre kvaliteten i kommunens tjenesteproduksjon Tilsynet skal bidra til etterlevelse av loven. Kommunen har internkontrollplikt etter introduksjonsloven § 24. Et bidrag til kommunens arbeid med å sikre kvaliteten i sin tjenesteproduksjon.

5 Tilsyn med introduksjonsloven
Tilsynet skal gjennomføres etter reglene i kommuneloven kap 10A: § 60 b Fylkesmannen kan føre tilsyn med lovligheten av kommunens eller fylkeskommunens oppfyllelse av plikter pålagt i eller i medhold av lov der departementet i lov er gitt myndighet til å føre tilsyn Alt tilsyn med kommunen fra Fylkesmannen skal gjennomføres i tråd med kommuneloven. Vi kartlegger: Hva er godt nok i forhold til lov og forskrift? (lovkrav) Er kommunens praksis på området god nok? (dokumentasjon) Tilsynet skal gjennomføres etter reglene i kommuneloven kap. 10A. tilsynet gjelder lovlighet, ikke kvalitet. Under tilsynet kartlegger vi om kommunens praksis gjennom dokumentasjon og ser det opp mot lovkravet. Er det godt nok i forhold til lov og forskrift. Og da bruker vi igjen kontrollspørsmålene som jeg nevnte i sted, kan man svare ja eller nei.

6 Tilsynstemaet for pilotering i 2016
Individuell plan for deltakere i introduksjonsprogrammet§6 og§19 første ledd.

7 Valg av kommuner Skjønnsmessig vurdering
Hvorfor valgte vi de kommunene – blir gjort ut fra en skjønnsmessig vurdering. Fordele tilsynsbyrden Lenge siden forrige tilsyn Det utarbeides en tilsynskalender for hele embetet, dvs alle avdelingene hos Fylkesmannen for å fordele kommuner og temaer. For å unngå at alle avdelingene kommer til en kommune.

8 Valg av metode for tilsynet
Valgte et skriftlig og et stedlig tilsyn Vi valgte i utgangspunktet et skriftlig og et stedlig tilsyn for å kunne se disse opp mot hverandre. Etter å ha gjennomført stedlig tilsyn med det første kommune, valgte vi å gjennomføre stedlig tilsyn på begge. Vanskelig å få klarhet i om planen var utarbeidet sammen med deltakeren, hadde det vært uenighet, klageadgang, hadde deltakeren hatt en reell medvirkning på utarbeidelsen av den Ipen. Hatt tilgang til kvalifisert tolk for å kunne ha medvirkning og samtidig ta et informert valg.

9 Utvelgelsen av deltakere
Alder Nivå i norsk Fase i introduksjonsprogrammet Kjønn Statsborgerskap Vi brukte informasjon hentet fra Norsk introduksjonsregister (NIR) Et tilfeldig utvalg av 5 deltakere i introduksjonsprogrammet Kriteriene – spredning i alder, ulikt nivå i norsk fra spor 1 til spor 3, ulike faser i introduksjonsprogrammet, kjønn og at statsborgerskapet var knyttet til ulike land.

10 Hovedfunnene i de foreløpige rapportene
Kommunene kartlegger deltakerne Fatter vedtak om tildeling av introduksjonsordningen Deltakerne får individuell plan, men blir ikke fastsatt ved enkeltvedtak Innholdet i den individuelle planen må begrunnes Individuelle planen skal være individuelt tilpasset og utarbeidet med deltakeren. Kartleggingssamtale, blir brukt tolk ved behov. Kartleggingen viser utdannelse, arbeidserfaring og videre ønsker for introprogrammet IP – ikke fattet vedtak, kun vedtak om deltakelse i introduksjonsprogrammet. IP blir utarbeidet sammen med deltakeren, får muntlig informasjon om klageadgang. Kommunene må begrunne sin vurdering for valg av mål og tiltak for den enkelte deltakeren. Må foreligge innen 3 måneder etter bosetting, jevnt over er kommunene flinke til dette, men funnet enkelte brudd. Ipen skal være individuelt tilpasset og utarbeidet i samråd deltakeren og det var kommunene flinke på.

11 Deltakeren må bli veiledet om hensikten med individuelle planen
Må inneholde hovedmål og delmål Individuelle planen må inneholde de tre obligatoriske elementene – norskopplæring, samfunnskunnskap og tilknytning til arbeidslivet Tidsfaser må komme fram av den individuelle planen Intervjuene våre viser at ikke alle deltakerne er kjent med og har forstått hva den Ipen er og hva som er hensikten med den. Viktig at deltakeren får informasjon om formålet. Noen av deltakerne hadde kort botid i Norge, så vi så at jo lengre de hadde vært i introduksjonsprogrammet, jo større eierforhold hadde deltakeren til sin IP Ipen må inneholde hovedmål og delmål, her ser vi at kommunen får dette godt til. Ipen må ha de tre obligatoriske elementene – norskopplæring, samfunnskunnskap og tilknytning til arbeidslivet. Ipen må vise når de ulike tiltakene skal gjennomføres, tidsfaser

12 Gjennomføring av tilsynet
1. Fylkesmannen innhenter dokumentasjon og opplysninger fra kommunen 2. Fylkesmannen lager en foreløpig tilsynsrapport Skriftlig varsel fra Fylkesmannen til kommunen om åpning av tilsynet. I det skriftlige varslet får kommunen beskjed om hvilken dokumentasjon vi ønsker å motta og når det skal sendes inn Vi avtaler tidspunkt for intervju med kommunen og deltakerne, i den forbindelse har vi et åpningsmøte for programrådgivere og kommunen. Lovgrunnlaget blir gjennomgått. Etter intervju og gjennomlesing av dokumentasjon kan det være at vi ser at vi trenger mer eller mangler dokumentasjon på enkelte områder. Den foreløpige tilsynsrapporten blir sendt ut og kommunen får en frist for å komme med tilbakemelding. Det kan være at kommunen mener at vi ikke har forstått den innsendte dokumentasjonen. 3. Kommunen får den foreløpige tilsynsrapporten for gjennomlesing og får mulighet til å uttale seg

13 a) Ved lovbrudd gis kommunen en frist til å rette forholdene
4. Fylkesmannen tar hensyn til kommunens uttalelse og skriver endelig tilsynsrapport a) Ved lovbrudd gis kommunen en frist til å rette forholdene b) Ingen lovbrudd – tilsynet avsluttes 5. Fylkesmannen tar hensyn til kommunens uttalelse og skriver en endelig tilsynsrapport Ved lovbrudd får kommunen en frist for å rette opp forholdene Og kommunen sender inn erklæring om at dokumentasjon som viser at lovbruddet er rettet. Hvis det ikke fantes lovbrudd, blir tilsynet avsluttet 6. Kommunen sender inn en erklæring om retting, og dokumentasjon som viser at lovbruddet er rettet


Laste ned ppt "Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google