Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fasteaksjonen som det diakonale prosjektet i reformasjonsjubiléet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fasteaksjonen som det diakonale prosjektet i reformasjonsjubiléet"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Fasteaksjonen som det diakonale prosjektet i reformasjonsjubiléet
Inspirasjonssamling Sundvolden

3 NÅDE Hovudtema for reformasjonsjubiléet:
Rekkefølgja av gode gjerningar og frelse bytte plass ved reformasjonen. Dette tema er dagsaktuelt, t.d. når Visjon Norge seier at vi blir frelst av nåde, men for å få eit ønskt resultat, hjelper det med betaling... Eller når støtte til Israel blir knytt til Guds frelsesplan.

4 Nokuthula Ndaba

5 NÅDE Hovudtema for reformasjonsjubiléet: Før reformasjonen:
Gode gjerningar Frelse Luther: Frelse Gode gjerningar, kjærleiksgjerningar Rekkefølgja av gode gjerningar og frelse bytte plass ved reformasjonen. Dette tema er dagsaktuelt, t.d. når Visjon Norge seier at vi blir frelst av nåde, men for å få eit ønskt resultat, hjelper det med betaling... Eller når støtte til Israel blir knytt til Guds frelsesplan.

6 Avlatsbrev er verdilause! Gje heller pengane til dei fattige!
Luther: Avlatsbrev er verdilause! Gje heller pengane til dei fattige! Tese 43: «Ein må opplyse dei kristne om at den som gjev til dei fattige eller lånar til dei naudlidande, handlar riktigare enn den som kjøper avlat». Tese 45: «Ein må opplyse dei kristne om at den som ser ein naudlidande og kjøper avlat utan å hjelpe han, han oppnår ikkje pavens avlat, men Guds vreide».

7 Film: Luther og pengebruk

8 Kyrkjemøtet 2016: KN og Den norske kirke vil samarbeide om fasteaksjonen 2017 og 2018, slik at dette blir reformasjonsjubileets diakonale prosjekt

9 - Det er viktig for kirken at reformasjonsmarkeringen ikke bare blir seminarer og festtaler, men at markeringen også kan bidra konkret til at vi hjelper hverandre som medmennesker på jorden, mener preses Helga Haugland Byfuglien, som leder hovedkomiteen for reformasjonsåret i Norge. - Det var klart fra første stund at vi ønsket å ha et diakonalt prosjekt som en sentral del av markeringen. Vi fant ut at den beste måten å gjøre det på, var å gå i samarbeid med Kirkens Nødhjelp om fasteaksjonen. Derfor utfordres menighetene våre til å satse ekstra sterkt på fasteaksjonen i Når aksjonen har fokus på alle menneskers rett til rent drikkevann, er dette noe som direkte angår temaene for reformasjonsmarkeringen, både «Skaperverket er ikke til salgs» og «Mennesker er ikke til salgs». Jeg håper at fasteaksjonsmateriellet som kommer fra Kirkens Nødhjelp, blir brukt aktivt i gudstjenestene, sier Helga Haugland Byfuglien.

10 Reformasjonskomitéen/Kyrkjemøtet 2016:
«Temaene skal profileres ved bruk av dagsaktuelle bilder»

11 Samfunnsmessige konsekvensar av reformasjonen:
Tese 1: «Då vår Herre og Meister Jesus Kristus sa: Gjer bot osv (Matt 4,17), ville han at heile livet for den kristne skulle vera bot» Det heilage livet skal levast i verda, ikkje i eit lukka kloster Ad pkt 1: Luther: "Kva er ein kristen skomakar? Det er ein som lagar gode sko.« Ad pkt 2: Lesing og forståing av Bibelen var ikkje lenger reservert embetsverket. Førte til lese- og skriveopplæring. Luther: «Kva er ein kristen skomakar? Ein som lagar gode sko.»

12 Samfunnsmessige konsekvensar av reformasjonen:
Det allmenne prestedømet: Bibel og salmar skal vera på morsmålet Alle har ansvar for kyrkja sitt liv (jfr rådsstrukturen i kyrkja) Denne tanken siva ut i samfunnet elles og har vore med og prega demokrati-utviklinga (alle har éi stemme kvar)

13 Reformasjonen 500 år 2017: Fasteaksjonen 50 år Kirkens Nødhjelp 70 år
KN 70 år og Fasteaksjonen 50 år skal støtta opp under reformasjonsmarkeringa. Eit rundt tal har ingen magi i seg og er i seg sjølv ikkje noko spesielt. Men det er eit høve til å løfta fram den saka det gjeld. Fasteaksjonen 50 år Kirkens Nødhjelp 70 år

14 Fasteaksjonen Tema: Vatn. Skaparverket er ikkje til sals I sitt vesen diakonal Dagsaktuelt uttrykk for følgjene av reformasjonen (det heilage livet skal levast i verda) KNs arbeid ute. Døme: PETS-grupper, Tanzania PETS= Public Expenditure Tracking System («korrupsjonsjakt») Dagsaktuelt uttrykk for følgjene av reformasjonen (det allmenne prestedømet)

15 Korrupsjonsjakt i Tanzania (film publisert av NORAD)

16 «Den norske kyrkja som ei luthersk folkekyrkje har 3 viktige kjenneteikn: a. forkynna Guds ord b. kampen for rettferd c. mangfoldig kyrkje» Biskop Helga Haugland Byfuglien Ad b: I møte med urett må vi tala og handla

17 Film: Luther og motet til å følgja samvitet sitt
Stå opp for noko Påverka dei som styrer og har makt, underskrifter


Laste ned ppt "Fasteaksjonen som det diakonale prosjektet i reformasjonsjubiléet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google