Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

SÅ FINT DU IKKE ER SIKKER PÅ HVA DU VIL BLI….

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "SÅ FINT DU IKKE ER SIKKER PÅ HVA DU VIL BLI…."— Utskrift av presentasjonen:

1 SÅ FINT DU IKKE ER SIKKER PÅ HVA DU VIL BLI….

2 Over tid kan det lønne seg å være langsiktig. Brimien

3 Velger mest ut fra interesser, 60% er usikre på valget de tar
Elevens valg Velger mest ut fra interesser, 60% er usikre på valget de tar

4 Hvem er VIP? Søsken Rådgiver Foreldre Moter/TV-serier Venner VGS-JOBB-dager

5 2.FORELDRE Fasit: VGS og JOBB-dager 3. Rådgiver 4. Venner 5. Søsken
6. Moter/Tv-serier

6 Før: Få jobber, oversiktelig, arvet jobben etter familien, et yrkesvalg, få endringer

7 HORTONOM, VIROLOG, NAPRAT, EURYTMIST
Nå: Stadig nye jobber, raske endringer, mange jobbskifter, personlig valg, valg av livstil, uoversiktlig….. HORTONOM, VIROLOG, NAPRAT, EURYTMIST

8 Hvordan kan vi planlegge å nå et mål vi ennå ikke vet hva er?

9 Fem grunnverdier kan være arbeidsredskaper i møte med ukjent framtid
1. Nysgjerrighet på egne evner og muligheter. 2. Utholdenhet vil gi deg flere muligheter. Aldri gi opp. 3. Optimisme skaper muligheter og klargjøring. 4. Fleksibilitet gjør at en kan tilpasse seg og få flere muligheter. 5.Vilje og mot, en må våge å ta sjanser.

10 Hvordan ta gode valg? Du må vite hvordan du tar gode valg? Hva gjør du for å ta et godt valg?

11 Lære seg å ta gode valg

12 Håndtere overgangsfaser
Ferdigheter i å håndtere utfordringer knyttet til overganger, for eksempel fra utdannelse til arbeidsliv, fra en jobb til en annen eller fra arbeidsliv tilbake til utdannelse.

13 Mulighets-oppmerksomhet
Kjennskap til hvilke muligheter som finnes, kunnskap om hva disse mulighetene kan innebære og om hvordan man kan gripe mulighetene.

14 Kjennskap til egne ferdigheter og interesser

15 Hva sier glasskulen? Nå er samfunnet preget av: Kvalitet, fleksibilitet og individualisering. (Sennet) NHO økonomibarometer mars 2014 : Økende gruppe unge mennesker utenfor arbeidsliv og utdanning.  Norge vil møte sterk konkurranse framover.  Kompetanse, innovasjon og høyt kvalifisert arbeidskraft vil kunne sikre framtidig konkurranseevne. Stå lenger i arbeidslivet. Landet vårt trenger flere personer med fagbrev, muligens er det for mange med mastergrad.  NHO konkluderer også med at omstillinger vil komme i økende tempo, men aller mest i bølger. -Helsesektoren, kinesisk, tysk og realfag.

16 -Jobbdager og Jobbskygging
UV-faget -Eget fag i tre år -Jobbdager og Jobbskygging -VGS-dager -Rådgiving NB! Foreldre VIP

17 Vær positiv til det som er usikkert

18 DIN VEG Ingen har varda den vegen du skal gå ut i det ukjende ut i det blå Dette er din veg berre du skal gå den og det er uråd å snu og ikkje vardar du vegen du hell og vinden stryk ut ditt far i aude fjell (Olav H Hauge)

19 Viktige datoer: JOBB-dager: 28. nov.-30. nov. VGS-dager: 27. sept. Og 4.0kt. INFORMASJONSMØTE om VGS på Kopervik videregående kl PINKODEBREV kommer i posten tidlig januar. 17. JANUAR YRKESMESSE, TYSVÆR. MARS: SØKNADSFRIST VGS CA. 8. JULI: BESKJED OM FØRSTEINNTAK

20 Utdanning.no http://utdanning.no/
Nasjonal nettportal for informasjon om utdanning og yrke. Oversikt over utdanningstilbudet i Norge, yrkesbeskrivelser og inspirasjonsverktøy for å hjelpe elevene i deres valg. Vilbli  Videregående skole i Rogaland. 31skoler Fylkenes informasjonstjeneste for søkere til videregående opplæring. NHO Ung  Informasjon og materiale for elever om karrierevalg og næringsliv. Inneholder blant annet informasjon om Næringsliv i skolen. Framtidens arbeidsmarked  Nettjeneste utviklet av Senter for IKT i utdanningen. Viser behovet i arbeidsmarkedet i framtiden med utgangspunkt i Statistisk Sentralbyrås framskrivinger av hvordan arbeidsmarkedet kommer til å utvikle seg de neste årene, dersom elever og studenter fortsetter å velge som nå. Fritt valg  Verktøy, filmer m.m. for lærere til bruk i undervisning om kjønnsperspektiver. Arbeidslivet  Kunnskapsportal om arbeidslivet. Ungt entreprenørskap  En ideell, landsomfattende organisasjon som i samspill med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv. NAV 

21 Winston Churchill NEVER GIVE UP ……..NEVER

22 Kilder: Erik Haug: Så fint at du ikke er sikker på hva du vil bli. Artikkel vox NHO, Næringslivsbarometer 2014 Sennet: Det fleksible mennesket.


Laste ned ppt "SÅ FINT DU IKKE ER SIKKER PÅ HVA DU VIL BLI…."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google