Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Måling.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Måling."— Utskrift av presentasjonen:

1 Måling

2 Måling Barn har erfaring med måling fra de er ganske unge. Her er noen eksempler Hvis barn leker med bøtter på stranden ser de at sanden ikke fra en stor bøtte ikke får plass i en liten bøtte. De har erfaring med tid. De vet (visste) at barne TV begynner klokken 18 og at julaften er 24. desember. Når unger er på Tusenfryd blir de møtt av en målestrek som viser om de kan kjøre atraksjonen eller ikke. En sekk full av bøker er tyngre enn om sekken er fylt med klær.

3 Måling – LK06 Kompetansemål etter 2. trinn
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne måle og sammenligne størrelser som gjelder lengde og areal, ved hjelp av ikke-standardiserte og standardiserte måleenheter, beskrive hvordan og samtale om resultatene nevne dager, måneder og enkle klokkeslett gjenkjenne norske mynter og sedler opp til 100 og bruke dem i kjøp og salg

4 Måling – LK06 Kompetansemål etter 4. trinn
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne gjøre overslag over og måle lengde, areal, volum, masse, temperatur, tid og vinkler, samtale om resultatene og vurdere om de er rimelige bruke ikke-standardiserte måleenheter, forklare formålet med å standardisere måleenheter og bruke og gjøre om mellom vanlige måleenheter sammenligne størrelser ved hjelp av passende måleredskaper og enkel beregning, presentere resultatene og vurdere om de er rimelige løse praktiske oppgaver som gjelder kjøp og salg

5 Måling – LK06 Kompetansemål etter 7. trinn
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne velge passende måleredskaper og gjøre praktiske målinger i forbindelse med dagligliv og teknologi, og vurdere resultatene ut fra presisjon og måleusikkerhet gjøre overslag over og måle størrelser for lengde, areal, masse, volum, vinkel og tid, og bruke tidspunkt og tidsintervall i enkle beregninger, diskutere resultatene og vurdere hvor rimelige de er velge passende måleenheter og regne om mellom ulike måleenheter forklare oppbygningen av mål for lengde, areal og volum og beregne omkrets, areal, overflate og volum av to- og tredimensjonale figurer bruke målestokk til å beregne avstander og lage og samtale om kart og arbeidstegninger, med og uten digitale verktøy bruke forhold i praktiske sammenhenger, regne med fart og regne om mellom valutaer

6 Måling Noen viktige momenter om måling
Vi måler som oftest for å sammenlikne, selv om vi av og til i skolen måler for å øve. To former for måling. Det vi kaller direkte sammenlikning og måling med måleenheter Måleenhet. Det vil si å bruke en måleenhet og deretter knytte et måltall til måling. Målenøyaktighet Standardisering

7 Måling - sammenlikning
Vi måler som oftest for å sammenlikne. Hvem kaster spydet lengst? Hvem går fortest på 15 km langrenn? Hvilken fisk er tyngst? Hvilken båt er størst?

8 Måling Direkte måling Vi måler ved en direkte sammenlikning.

9 Måling Indirekte måling Det er ikke alltid vi kan sammenlikne direkte.
Måling av trær som ikke står ved siden av hverandre Sying av gardiner Hvor mye barnet har vokst på et år. Hvor langt ut skal straffesparket taes? Hvem av to barn har lengst vei til skolen. Her må vi bruke en eller annen form for måleredskap.

10 Måling Måleenheter To typer måleenheter Ikke standardiserte.

11 Måling Ikke standardiserte måleenheter Hvilke enheter bruker barnehagebarn og barn i laveste trinnene når de skal måle noe som f. eks hvor langt de kaster en ball, eller hvor stort et uteområde er? Hvilken fordeler og ulemper er det med måten denne aldersgruppen måler på?

12 Måling Standariserte måleenheter
Hvorfor har vi behov for standardiserete måleenheter? Trenger vi alltid det? Hvilke enheter kjenner dere til? De fleste bruker i dag SI systemet (Système international d'unités) Kjenner dere til andre måleenheter enn SI systemet som brukes i dag?

13 Måling Målenøyaktighet Det er alltid en viss usikkerhet når vi måler. Unger kan bruke penn til å måle med. Da kan vi få resultatet som vist under Hvor lang er pennen egentlig?

14 Måling Et annet eksempel Tre grupper skal måle lengden av en bro med metermål. Resultatet ble 34,28 m, 37,58 m og 32, 14 m. Det er flere årsaker til forskjellene. Det kan være vanskelig å definere når broen begynte og sluttet. Litt unøyaktighet under måling gir fort litt utslag.

15 Måling Et annet eksempel fort.
Problemstillingen er utmerket for en diskusjon med elevene. Her er noen problemstillinger som kan tas opp. Hvor lang er broen egentlig? Hvor nøyaktig har vær gruppe målt? Hvor nøyaktig trenger vi å vite broens lengde? Hvordan kan vi måle mer nøyaktig?

16 Måling Hvor nøyaktig må vi måle Det varierer med situasjonen
Med broen er meter som oftest godt nok for vanlige folk Lasere brukt i øyeoperasjoner måler med 0, m nøyaktighet Et 10 km mosjonsløp kan være mellom og meter. Avstand mellom to byer oppgis gjerne i km. Avstanden mellom Bergen og Oslo er f. eks 478 km.

17 Måling Hvor nøyaktig må vi måle En må vurdere ut fra situasjonen hva som er hensiktsmessig. Dette kan barna gjerne få øve på. Det finnes ingen fasitsvar fra situasjon til situasjon. En må gjøre vurderinger og bruke sunn fornuft.

18 Måling Et lite eksempel
Hvor høyt ligger Finse som er Bergensbanens høyeste liggende stasjon over havet? Svar fra den vanlige person: Finse ligger 1222 meter over havet. Svar fra den person som opptatt av detaljer: Finse ligger 1222,2 meter over havet. Svar fra jernbaneentusiasten: Finse ligger 1222,2 meter over havet målt til øvre kant av skinnegangen.

19 Måling - lengde I mange tilfeller kan vi bruke direkte sammenlikning
Hvem er høyest av to elever Hvem hoppet lengst i sanden Hvilken stein ligger nærmest boet i curling Det er ikke viktig å vite hvor langt en hopper eller hvor høy en er.

20 Måling - lengde Ofte er det likevel nødvendig å bruke måleenheter
Hvor høy er elevene? Hvor langt hopper de? Hvor langt er det mellom Bergen og Oslo Her er det viktig å vite måltallet. Noen ganger kan elevene måle direkte, andre ganger må en beregne lengden.

21 Måling - lengde Vi skiller mellom fem typer måleenheter
Enheter som barna selv finner på (pinner, føtter etc) Eldre utgåtte enheter (Alen, favn etc) Utgåtte enheter men som fremdeles brukes (tomme) Standariserte enheter i SI systemet (meter, kilometer etc) Standardiserte enheter i andre land (fot, nautisk mil, engelsk mil etc)

22 Måling - lengde Barn må få erfaring med at måling vil si å telle enheter før en begynner med avlesing av linjal. Målekloss er noe som kan brukes. Den er 1x5x10 cm og tauet er 1 meter langt. Denne er noe som er hjemmelaget og som kan lages på en sløydsal i skolen.

23 Måling - lengde Linjal kan være vanskelig og abstrakt for elevene siden det er mange linjer. En har hovedstreker for hver cm, gjerne en litt større strek for hver 10 cm og mindre streker for hver millimeter. Dette kan være forvirrende. På en tommestokk har en ofte tommer på ene siden også.

24 Måling - lengde En linjal av denne typen kan være mer hensiktsmessig å bruke i starten Her er det kun cm og en litt tykkere strek for hver 10 cm.

25 Måling - lengde Hvor kommer meteren fra? La oss regne ut omkretsen av jorden. Jordens radius er 6371 km Omkretsen blir da 𝑂=2𝜋𝑟=2∙6371∙3,14=40010 𝑘𝑚 Er det tilfeldig at den er akkurat km i omkrets?

26 Måling - lengde Nei, meteren ble i sin tid definert slik: En meter skal være del av avstanden mellom ekvator og nordpolen langs en linje som går gjennom Paris. (1791)

27 Måling - lengde Andre måter å definere meteren på:
1 000 000/0, bølgelenger av den røde linjen i kadmimumspekteret i luft. (1906) 1 650 763,73 bølgelengder av radioaktive bølger produsert av et krypton-86- atom som går fra energinivået 2p10 til 5d5 (1960) Strekningen lys forplanter seg i vakuum i løpet av nøyaktig 1/299 792 458 sekund. (1983)

28 Måling - elevoppgaver Eks 1

29 Måling - elevoppgaver Eks 2

30 Måling - elevoppgaver Eks 3


Laste ned ppt "Måling."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google