Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Endringar i barnehageloven og rettleiar for spesialundervisning

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Endringar i barnehageloven og rettleiar for spesialundervisning"— Utskrift av presentasjonen:

1 Endringar i barnehageloven og rettleiar for spesialundervisning
Samling for styrarar og pedagogiske leiarar i barnehagane PPT. NG

2 Kjelde Udir.no Her finn de svært mykje nyttig som de kan nytte internt i personalgruppa og i foreldresamarbeid.

3 Endringar 1. august 2016 vart reglane om rett til spesialpedagogisk hjelp og rett til tegnspråkopplæring for barn under opplæringspliktig alder flytta fra opplæringslova til barnehagelova. Dei nye reglane står i barnehageloven kapittel 5 A. Fleire av dei nye bestemmelsane er kun ei vidareføring av det som tidligare gjaldt etter opplæringslova, men det er også gjort nokre endringar frå det som gjaldt tidligare.

4 Spesialpedagogisk hjelp
Formålet med spesialpedagogisk hjelp er å gje tidleg hjelp og støtte i utvikling og læring av for eksempel språklege og sosiale dugleikar. Dette har nå vorte lovfesta i barnehageloven (§ 19 a andre ledd).

5 Sakkunnig vurdering Innhaldet i den sakkunnige vurderinga er endra. PPT skal nå også gjere ei vurdering av om barnet sine behov kan avhjelpast innan det ordinære barnehagetilbudet. Vurderinga skal være basert på omgjevnadene i barnehagen og det pedagogiske tilbodet. (§ 19 d andre ledd bokstav c).

6 Kommuna sitt ansvar Dersom eit barn med vedtak om spesialpedagogisk hjelp eller teiknspråkopplæring flyttar til ei ny kommune, gjeld vedtaket i den nye kommuna fram til det er fatta nytt vedtak (§ 19 e tredje ledd og § 19 h femte ledd).

7 Kompetanse- og organisasjonutvikling
PP-tjenesten skal bistå barnehagene i arbeidet med kompetanse- og organisasjonsutvikling (§ 19 c andre ledd).

8 Barn med nedsett funksjonsevne
Kommunens plikt til å tilrettelegge barnehagetilbudet for barn med nedsatt funksjonsevne er blitt lovfestet i barnehageloven (§ 19 g).

9 Teiknspråkopplæring Vilkårene for å ha rett til tegnspråkopplæring er endret. Det innebærer en styrking av retten til tegnspråkopplæring for barn under opplæringspliktig alder (§ 19 h).

10 Foreldrebetaling Tidligare hadde barn som mottek spesialpedagogisk hjelp eller teiknspråkopplæring i barnehage, rett til fritak i foreldrebetaling for barnehageplass. Da reglane om spesialpedagogisk hjelp og teiknspråkopplæring vart flytta frå opplæringslova til barnehagelova, vart fritaket i foreldrebetalinga fjerna.

11 Veilederen for spesialpedagogisk hjelp
Innhald: Retten til spesialpedagogisk hjelp, forvaltningsrettens betydning og fasene i saksgangen.

12 Nylige endringer i veilederen
Endring 7. mars 2017 I punktet 5.1 har vi lagt til følgende tekst: I de tilfellene der foreldrene bor hver for seg er det tilstrekkelig at bostedsforelderen samtykker til at det settes i gang sakkyndig utredning. Når det gjelder samtykke til vedtak om å sette i gang spesialpedagogisk hjelp kreves det samtykke fra begge foreldre, selv om barnet bor fast bare hos den ene. Dette er avklart i brev fra Barne, likestillings, - og inkluderingsdepartementet til Kunnskapsdepartementet datert Endring 7. januar 2017 Veilederen ble oppdatert flere steder som følge av at reglene om rett til spesialpedagogisk hjelp og rett til tegnspråkopplæring for barn under opplæringspliktig alder ble flyttet fra opplæringsloven til barnehageloven 1. august 2016.

13 Andre endringar Ny rammeplan for barnehagen vert fastsett måndag 24. april.


Laste ned ppt "Endringar i barnehageloven og rettleiar for spesialundervisning"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google