Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

En god start for flyktningfamilier i Flekkefjord kommune.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "En god start for flyktningfamilier i Flekkefjord kommune."— Utskrift av presentasjonen:

1 En god start for flyktningfamilier i Flekkefjord kommune.
Flekkefjord kommune har i mange år bosatt flyktninger. Frem til i dag har vi hatt manglende rutiner og system for koordinering av tjenestene som flyktningfamilien har behov for når de kommer til Flekkefjord. Dette har vi et ønske om å endre på! Vi ha valgt å ha fokus på barnefamilier, og målsetningen er å gi de en god start i Flekkefjord. Vi ønsker å bli så gode på mottak av flyktningfamilier, at de som venter i mottak på bostedskommune – ønsker å flytte til Flekkefjord og bli boende her.

2 Flekkefjord skal bosette 60 flyktninger i perioden
Fortid…  Framtid… Flekkefjord har bosatt 70 flyktninger i perioden Snitt:10 pr år. Flekkefjord skal bosette 60 flyktninger i perioden Snitt: 20 pr år. Ann presenterer denne foilen! Disse tallene viser at antall flyktninger vi har å forholde oss til er økende. Fra å motta i gjennomsnitt 10 flyktninger pr år, vil vi de neste årene motta 20 pr år.

3 I Norge i dag er det ca flyktninger med opphold i mottak som venter på å få tildelt kommune. I tillegg til dette skal det bosettes 1620 overføringsflyktninger som bor i flyktningeleirer av disse er fra Syria. Dagens situasjonen i Syria er at 2 mill mennesker er på flukt, 1,1 av disse er barn! Hverdagen for disse barna er preget av vold, kriminalitet, voldtekt, barnearbeid, narkotika og sykdom. Vi vil nå dele en historie som beskriver noen av behovene flyktningfamilien kan ha i møte med Norge og Flekkefjord!

4 Behovet Tone leser historien! Vi har nå hørt en historie som formidler behov for trygghet, praktisk tilrettelegging, ny kunnskap og kompetanse. Det kommunale tjenesteapparatet kan påvirke og ivareta flyktningfamiliens behov på en god måte med den rette løsningen.

5 Løsningen Mottaksgruppe + Miljøveileder = Brobygging
Løsningen er Mottaksgruppe + miljøveileder = brobygging Med denne løsningen skal vi være godt forberedt når familien kommer… Vi skal jobbe forebyggende med mål om å unngå unødvendige utfordringer på et senere tidspunkt og avdekke særskilte behov så tidlig som mulig… Og… Tjenestene som flyktningfamiliene bruker, skal samarbeid og være godt koordinert. Mandatet til Mottaksgruppen er at man gjennom tverrfaglig dialog kartlegge, vurdere og bidra til justeringer i forhold til flyktningfamilien sin situasjon og behov det første året de bor i Flekkefjord. Miljøveilederen er medlem i mottaksgruppen, og skal fungere som «brobygger» mellom familien og de ulike tjenestene, samt lag og foreninger.

6 Brukerverdi: Trygghet Trivsel Inkludert Språk
Trygghet : Antar vi vil bli fremmet ved at miljøveilederen blir fast kontaktperson for familien det første året de bor her. Miljøveilederen skal støtte og hjelpe familien. -oppsøke familien og etterspør familiens behov. Formålet er å gi familien en forutsigbar hverdag – som øker tryggheten deres. Trivsel – antar vi vil komme når noen «ser familien», spør dem om deres behov, hjelper, støtter og prøver å forstå dem. Formålet er at de skal oppleve at vi bryr oss og at de er velkomne. Inkludert- Antar vi familien vil bli når familien kommer i kontakt med nettverk hvor de får venner, og bygger gode relasjoner. Formålet er å gi dem følelsen av tilhørighet. Språket – antar vi vil «blomstre» når flyktningfamilien deltar og er tilstede i språkstimulerende miljø, eksempelvis i åpen bhg., mødregruppe, og andre ulike lag og foreninger. Formålet er å gi alle familiemedlemmene mulighet til å bruke språket i hverdagen og bli «språksterke».

7 Implementering: August 2014 Mottaksgruppen Miljøveileder
Fra nytt skole- og barnehage år er dette en fast rutine i Flekkefjord som vi jobber etter ved mottak av barnefamilier. Mottaksgruppen er da opp å går – den aktiviseres i det, det er aktuelt for en familie å få Flekkefjord som bostedskommune. Miljøveilederen er ansatt og jobber aktivt som «brobygger».

8 Flyktningkonsulenten - Ann Enhetsleder barnehage - Janne
Mottaksgruppen: Flyktningkonsulenten - Ann Enhetsleder barnehage - Janne Skolefaglig rådgiver - Sara Ledende helsesøster - Tone Voksenopplæringen - Ingrid Miljøveileder Forankring: Kommuneledelsen Mottaksgruppen er sammensatt av følgende aktører: Miljøveilederen må vi ha med i tillegg. Denne personen vil få en sentral rolle i mottaksgruppen. Det er Flekkefjord kommune som bosetter flyktninger. Med det utgangspunktet anser vi det som viktig med forankring i kommuneledelsen.

9 50% stilling - Miljøveileder Nytte: Økt innbyggertall Tidlig innsats
Kost – Nytte Kost: 50% stilling - Miljøveileder Nytte: Økt innbyggertall Tidlig innsats Ny(ttig) arbeidskraft «Koordineringsgevinst» Kostnaden ved denne løsningen utgjør lønnsutgifter til en 50% stilling. Nytteverdiene er fler: Økt innbyggertall vil som hovedregel gi kommunen økte inntekter via rammeoverføringer og en økonomisk gevinst i form av skatteutjamning. Tidlig innsats handler om forebygging og tidlig avdekking av særskilte behov. Statistikk fra 2009 viser at raten for bekymringsmeldinger til BVT knyttet til flyktningfamilier er dobbelt så høy, sammenliknet med forholdstall for norske familier. Den samme trenden viser tall også for omsorgsovertakelse og fosterhjemsplassering. Klarer vi å forebygge og dermed unngå en melding og/ eller en omsorgsovertakelse – da sparer vi betydelige utgifter. Ny(ttig) arbeidskraft – i 2012 gikk 33% av flyktningene i Flekkefjord direkte over i arbeid eller de tok videre utdanning etter endt introduksjonsprogram, landsgjennomsnittet er 47% og 45% i VA. Kan vi bidra og påvirke til at flere går direkte over i jobb, eller tar videreutdanning etter introduksjonsprogrammet– vil det gi en økonomisk gevinst. Koordineringsgevinst – Vi vurderer det som sannsynlig at løsningen vi her presenterer resulterer i bedre kvalitet på tjenestene, og at det vil være ressursbesparende både i forhold til tid og penger. Etter vår vurdering er sannsynligheten stor for at nytteverdien er større en kostnaden med løsningen vi her skisserer!

10 For å lykkes - trenger vi en 50% stilling
For å lykkes - trenger vi en 50% stilling. Miljøveileder + Mottaksgruppe = Brobygging «En god start»! For å lykkes trenger vi en 50% stilling Får vi det – har vi miljøveilederen som aktivt i samarbeid med mottaksgruppen skal bidra til å gi flyktningfamilier en god start, som vil bety så mye for dem, men også for Flekkefjord kommune! Takk for oss!


Laste ned ppt "En god start for flyktningfamilier i Flekkefjord kommune."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google