Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Musikk som miljøtiltak ved Melum bo- og servicesenter

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Musikk som miljøtiltak ved Melum bo- og servicesenter"— Utskrift av presentasjonen:

1 Musikk som miljøtiltak ved Melum bo- og servicesenter
Elizabeth Reiss-Andersen Rådgiver Helse og Velferd Skien kommune

2

3 Miljøbehandling Hvordan fysiske, psykiske og sosiale forhold kan tilrettelegges for å oppnå optimal trivsel, mestring og personlig vekst. Noen bruker begrepet «ikke medikamentell behandling» for å beskrive miljøbehandling. Det kan være på gruppenivå eller på individnivå.

4 Miljøbehandling på individnivå
Det som kjennetegner miljøbehandling er at den er målrettet og systematisk. Tiltaket skal gjennomføres etter oppsatt plan. Dersom det ikke blir gjort, så er det et avvik. Alle må være innforstått med hva som skal gjøres, og følge det. Planen må være tydelig og klar for alle.

5 Behov for endring på Melum
Økt uro og utagering Beroligende medisin hadde liten eller ingen effekt. Økt bruk av tvang Økonomisk belastning i forhold til økt innleie. Ansatte i vår dement avdeling manglet et verktøy i forhold til å møte beboerne på deres nivå.

6 Viktige punkter før man starter:
Er vi klare for endring? Holdningsendring/refleksjon: er bruker i fokus, medisinbruk, tvang. Arbeidsmiljø Kompetanseløft-hva trenger vi mer kunnskap om? Fokus på tiltak og utføring Ansvar og oppgavefordeling Koordinator som har oversikt over tiltakene.

7 Ledelse og styring Innføring av en ny arbeidsmetode er helt avhengig av ledelse. Leder går foran og bidrar til endring. Leder tilrettelegger for personalet slik at det blir mulig å gjennomføre endring. Det gjelder både økonomi og praktiske ting.

8 Opplæring Metoden som ble brukt var utarbeidet av Bergen Røde Kors sykehjem. Internundervisningen er tilpasset Melum Bo- og service senter . Oppfølging/refleksjons møter jevnlig.

9 Musikktiltak 5 punkter Kartlegge av den enkelte bruker.
Musikkpreferanse Tiltaksplan. Starte musikktiltaket. Evaluere.

10 Kartlegge: Føre atferdsskjema for en uke i forkant av tiltak.
Kartlegge behov/problem/muligheter.. Registreringsskjema på avd. slik at alle kan føre disse. Samtykke skjema, fylles ut av pårørende for både adferd og Marte Meo Føre adferds registrering etter ca-.3-4 uker. Dette for å se effekten.

11 2. Musikkpreferanse Hvordan finne ut hvilken musikk vi skal bruke i tiltaket: Snakk med pårørende. Bruk CD (preferanse CD) internett/tlf. Bruke sansene og observere hva bruker responderer på! (Tå, fot, nikking, lukker øynene, uro, ro osv.)

12 3.Tiltaksplan Musikk! Problem-tiltak-mål. Hva kan vi oppnå..
Lett fattelig og oversiktlig. Henges på rommet. (seng, badet) Heng opp sang der den skal synges. CD spiller – CD – hodetelefon. Detaljer om musikk, når, hvor, volum..

13 Tiltak i avdelingen Hva som skal gjøres må være tydelig i en tiltaksplan. Utstyr må være på plass. CD, CD-spiller og høretelefoner. Dette skaffer pårørende. Tekster til sanger skal være synlige der de skal brukes. Forfatter

14 Forfatter

15 Forfatter

16 Forfatter

17 Kjære gud jeg har det godt
Kjære gud jeg har det godt Takk for alt som jeg har fått Du er god, du holder av meg Kjære Gud gå aldri fra meg Pass på liten og på stor Gud bevare far og mor (og alle barn på jord) Forfatter

18 4.Start Musikktiltak: Viktig med en felles info tavle/bok, hvor det står oppstart av tiltaket. Alle utfører og gjør tiltakene, helt vesentlig for tillæringen. Egen kvitteringsperm for utført Ikke utført tiltak = avvik.

19

20 5. Evaluering. Etter 3-4 uker må det på nytt føres adferds- registrering. Viktig med gruppemøter for å diskutere virkning, valg av sang, tid osv. Viktig å dele erfaring. Medisinbruk. Tvang.

21 Respons/tilbakemelding før tiltak
Forfatter

22 Respons/tilbakemelding 4 uker etter tiltak.
Forfatter

23 Tilstedeværelse Er jeg tilstede på jobb???
Pleiers væremåte er av avgjørende betydning for at berøring og håndlag skal oppleves positivt. Legge toneleiet ned – bruk mimikken tydelig. Bruk aktivt kroppsspråk. Øyekontakt. Hvordan vi bruker stemmen er avgjørende for å skape trygghet og selvrespekt. Gi enkle beskjeder. Vis at du har tid. Forfatter

24 Hva skal til for å lykkes?
Det må være noen som holder tråden i tiltaket Leder må være tydelig på at dette er metoden man skal jobbe etter Trenger å ha nødvendig utstyr, slik som CD spiller og høretelefoner CD – nok variert musikk Sangbøker Personalet må ha kunnskap om musikk som tiltak Alle må følge tiltaket Ildsjeler som tror på dette Forfatter

25 Resultater av miljøtiltaket
Mindre uro og utagering hos beboerne. Mindre bruk av medikamenter, minimalt forbruk av sovetabletter og beroligende medisin Økt mestring hos beboer Økt mestring hos ansatte Økonomisk gevinst, på grunn av mindre medikamentbruk og innleie av ekstra personal ved uro og utagering. Personalet trives Forfatter

26 Glede og mestring: Forandring tar tid…. Prøve og feile – prøve og feile… Vær kreative…. Tenk nytt…. Husk: Dette gir glede og mestring til både bruker og personal….

27 Nyttig litteratur Krüger, Ragnhild Eidem (red) Det går an! Muligheter i miljøterapi. Tønsberg: Aldring og helse Mysja, Audun Den siste song – sang og musikk som støtte i rehabilitering og lindrende behandling. Bergen: Fagbokforlaget Stige, Brynjulf, Ridder, Hanne Mette Musikkterapi og eldrehelse. Oslo: Universitetsforlaget


Laste ned ppt "Musikk som miljøtiltak ved Melum bo- og servicesenter"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google