Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva er feriepenger og hva er inntrekk ferie?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva er feriepenger og hva er inntrekk ferie?"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Hva er feriepenger og hva er inntrekk ferie?

3 Ferietidens lengde Ferieloven og avtalefestet ferie utgjør 30 dager.(25+5) Ferietiden regnes i virkedager Lov om ferie §5 Arbeidstaker plikter å avvikle feriefritiden hvert år, jf. likevel denne paragraf nr. 5, § 7 nr. 3 første ledd og § 9 nr. 1 og 2. Som virkedager regnes alle dager som ikke er søndager eller lovbestemte helge- eller høytidsdager. Virkedager i ferien som etter arbeidstidsordningen likevel ville vært fridager for vedkommende arbeidstaker, regnes som feriefritid og går til fradrag i dagtallet etter første punktum, samt nr. 2 og 3.( nr 2 er ekstraferie og 3 er ansettelse i ferieåret) Hvorvidt virkedager er fridager eller arbeidsdager er ikke av betydning. Virkedager i ferien som etter arbeidstidsordningen ville ha vært fridager, regnes også som feriefritid. Ferietid bør søkes slik at det er rimelig samsvar mellom antall arbeidsdager i ferien og stillingsstørrelse. Meningen er at arbeidstaker skal få så mange arbeidsdager fri i ferien som svarer til antall dager i en vanlig arbeidsuke.

4 Feriepenger. Feriepenger tjenes opp året før ferie skal avvikles, opptjeningsåret. Den som ikke har vært i jobb året før, har også rett til ferie, men ikke til feriepenger. Lov om ferie: Lovens formål: Denne lov skal sikre at arbeidstaker årlig får ferie og feriepenger. Lovens ufravikelighet: Loven her kan ikke fravikes til skade for arbeidstaker med mindre det er særskilt fastsatt i loven at en bestemmelse kan fravikes!

5 Feriepengegrunnlaget
Feriepengene beregnes på grunnlag av arbeidsvederlag utbetalt i opptjeningsåret. (lønn, overtid). Det skal for eksempel ikke beregnes feriepenger av utbetalinger som gjelder reiseutgifter, losji, mv Bonuser og honorarer er i enkelte tilfeller med etter spesielle avtaler i opptjeningsåret. Ikke alle utbetalinger inngår i beregningen. Det skal beregnes feriepenger av bonus og provisjonsbasert lønn når dette vederlaget er et resultat av personlig arbeidsinnsats.(Arbeidstilsynet)

6 Hvor mye feriepenger har jeg krav på?
For arbeidstakere over 60 år er satsen 14,3 % Den femte ferieuken og den forhøyede satsen er imidlertid en del av lønnsoppgjøret mellom partene, og ikke en del av ferieloven. Virksomheter som er bundet av tariffavtale som gir fem ferieuker, er ordinær sats 12 % Den femte ferieuken og den forhøyede satsen er imidlertid en del av lønnsoppgjøret mellom partene, og ikke en del av ferieloven. Tidligere var det 10,2 % og 12.5%.... Se på desember lønn.

7 Inntrekk ferie. Feriepengene utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien(juni)(§11) Arbeidsgiver trekker det beløpet som tilsvarer fem ukers lønn. (4/26) Arbeidsgiver trekker det beløpet som tilsvarer 5 ukers lønn, slik at man kan få utbetalt vanlig lønn i alle fem ferieukene. I og med at det ikke er fem uker i en måned, trekkes de øvrige dagene av feriepengene. Satsen for feriepenger er forhøyet nettopp for å kunne dekke opp for lønnsbortfallet i den ekstra ferien.(Arbeidstilsynet) 5. ferieuken Det vanligste er å ta utgangspunkt i 6 virkedager i uken, som gir gjennomsnittlig 26 virkedager i måneden. Med fem uker ferie (30 virkedager), må arbeidsgiver trekke lønn for 4 dager mer enn en hel månedslønn, gjerne omtalt på lønnsslippen som 4/26. Denne måten å beregne trekket på brukes ofte selv om arbeidstaker i praksis jobber 5-dagersuke. - See more at: Trekk med 5-dagersuke Alternativt kan arbeidsgiver velge å beregne trekket ut fra 5-dagersuke, som gir gjennomsnittlig 21,67 arbeidsdager i måneden. Med 5 ukers ferie (25 feriedager), skal det trekkes en full månedslønn pluss 3,33 dager (25-21,67), gjerne omtalt på lønnsslippen som 3,33/21,67.  Noen velger også å runde av dette til 3/22. - Arbeidsgiver står fritt til å velge hvilken av modellene som brukes til dette trekket, med mindre det er tariffestet. Det vanligste er å trekke 4/26 uansett om ansatte jobber 5- eller 6-dagersuke. Grunnen til det er historisk, at det er dette som står nevnt i forarbeidene til ferieloven, sier Infotjenesters arbeidsrettsjurist. - See more at:

8 Oppsummering Jf. Ferieloven § 6-2, feriefastsetting i perioden juni-september skal være kjent for de tilsette senest 2 måneder før feriestart. Rimelig samsvar mellom antall arbeidsdager i ferietiden og stillingsstørrelse . Dette gjelder også for den 5 ferieuken. Hovedferien gis som hele uker. Ferie regnes i virkedager. Ferietiden er arbeidsgiverstyrt. Som virkedager er alle dager som ikke er søndager eller lovbestemte helge – eller høytidsdager Rett og plikt til å avvikle ferie Arbeidstaker har rett og plikt til å avvikle full ferie, dette gjelder også når du skifter arbeidsgiver. Arbeidsgiver er pliktig å sørge for at arbeidstaker avvikler full ferie. Arbeidstaker kan likevel nekte å ta ferie hvis feriepengene opptjent hos nåværende og/eller tidligere arbeidsgiver ikke dekker lønnsbortfallet under ferien. Du kan imidlertid ikke nekte å ta ferie hvis virksomhet stanser driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavvikling (for eksempel under fellesferien). Det er lovstridig om arbeidsgiver ikke sørger for at arbeidstaker tar ferie, og kan medføre erstatningsplikt. Tidspunkt for avvikling av ferie Arbeidsgiver skal drøfte tidspunkt for ferien med arbeidstaker eller vedkommendes tillitsvalgte i god tid før ferien skal avvikles. Hvis arbeidstaker og arbeidsgiver ikke blir enige, har arbeidsgiver siste ord i saken. Arbeidstaker kan likevel kreve å få avvikle tre uker sammenhengende ferie i løpet av hovedferieperioden 1. juni september. Arbeidstaker kan som hovedregel kreve å få vite når han eller hun skal ta ferie senest to måneder på forhånd.

9 Sjekkliste for inntrekk ferie.
Stemmer timetallet forhold til stillingsprosent i 5 uker? Stemmer ubekvemstimene (kveld, natt)med gjennomsnittet for 5 uker? Stemmer antall helgetimer for 5 uker med hva jeg får igjen i fri i ferieperioden? Dette varierer fra person til person. Viktig å sjekke juni lønn! Har en rett på 2 arbeidshelger i løpet av et ferieår?? Sjekk inntrekket og bruk det som bevis i diskusjon med arbeidsgiver. NB! mest sannsynlig blir en trukket for mer enn en arbeidshelg.. OBS; de som har økt sin stilling i ferieavviklingen- da blir «inntrekk ferie» større enn stillingsstørrelse (ferie og restferie) Vanskelig å gi en fasit, her må en sjekke juni lønn, da det varierer fra person til person.


Laste ned ppt "Hva er feriepenger og hva er inntrekk ferie?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google