Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Velferdsteknologi.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Velferdsteknologi."— Utskrift av presentasjonen:

1 Velferdsteknologi

2 Etiske utfordringer i skjæringspunktet mellom velferd og teknologi
Velferdsteknologi Etiske utfordringer i skjæringspunktet mellom velferd og teknologi

3 Velferdsteknologi …er et felles begrep for tekniske løsninger og produkter som har til hensikt å understøtte og forsterke brukernes trygghet og sikkerhet og gi mulighet for aktiv deltagelse i samfunnet. Teknologien skal muliggjøre økt selvstendighet, medbestemmelse, livskvalitet og komfort. Hofmann B. Etiske utfordringer med velferdsteknologi. Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten Oslo, august 2010

4 Helsedirektoratet: Velferdsteknologi
Helsedirektoratet: Velferdsteknologi. Fagrapport om implementering av velferdsteknologi i de kommunale helse- og omsorgstjenestene

5 ? Kost – nytte (budsjett) Ønsker ”å gi” Ønsker ”å få” Behov
(prioritere)

6 Trygghet (våke over) eller overvåking
Et etisk dilemma kan beskrives som en situasjon der en blir trukket mellom ulike hensyn, og hvor det kan være vanskelig å vite hva som er riktigst. Bruk av velferdsteknologi i den kommunale helse- og omsorgstjenesten utfordrer den tradisjonelle måten å gi slike tjenester. Eksempel: Trygghet (våke over) eller overvåking Hofmann B. Etiske utfordringer med velferdsteknologi.

7 (for få ”varme hender”)
I årene som kommer vil helse- og omsorgstjenesten stå overfor flere hjelpetrengende, færre hjelpende hender og begrensede ressurser (for få ”varme hender”) Aftenposten 29. jan.: ”varme hender - klamme hender” Velferdsteknologi er lansert som et viktig tiltak for å møte denne utviklingen.  (omsorgsteknologi, e-helse)

8 Velferdsteknologi er, som navnet sier, hjelpemiddel for å fremme menneskers velferd. Hva velferd er, og hvilket middel som er egnet til å fremme slik velferd, er etiske spørsmål som kan spores 3000 år tilbake i skriftlig tradisjon. Hva med automatiske dosetter eller respiratorer i hjemmet? -sporingsteknologi for mennesker med kognitive svekkelser (for eksempel demente) ? - Bruk av robotdyr hos ensomme eldre? Ikke bare et spørsmål om valg av teknologi og tekniske løsninger. Det berører spørsmål om hva som er det gode liv og hvilket samfunn vi ønsker. Hofmann B. Etiske utfordringer med velferdsteknologi.

9

10

11

12

13

14 ”Intensjonene er gode”
Velferdsteknologi skal gi: Bedre og mer målrettet omsorg Økt sikkerhet og trygghet Økt grad av selvstendighet og mestring Mulighet til å bo lenger i hjemmet Unngå skade: Fall, brann, innbrudd, overfall Økt livskvalitet Effektiv ressursutnyttelse i omsorgstjenesten - Teknologiutvikling, kommersialisering

15 Sykehus ut i hjemmet eller teknologi i hjemmet for å unngå sykehuset? Dilemma: Skal pasienten få behandling hjemme fremfor ved helseinstitusjon dersom behandlingen hjemme vil være av dårligere kvalitet, vil være dyrere, kunne gi ekstra risiko, men vil gi vesentlig bedre livskvalitet?

16 Eksempel: Bruk av GPS: Hva skal det tas størst hensyn til? At GPSen overvåker brukeren og innskrenker personens handlingsrom slik at den individuelle friheten innskrenkes? Fare for at bruker kan føle seg overvåket og at personvernet krenkes (f.eks. dersom dataene som samles inn misbrukes og benyttes til å kontrollere brukers alle bevegelser). Taler for at GPS IKKE tas i bruk. At GPSen gir brukeren økt bevegelsesfrihet, økt trygghetsfølelses for både bruker og pårørende /hjelpere? Økt kontroll over eget liv = økt livskvalitet. Taler for at GPS TAS i bruk.

17 Moralske utfordringer som er relevante for flere velferdsteknologier:
Autonomi, integritet, verdighet Konfidensialitet, rett til privatliv Tid til menneskelig kontakt og relasjoner Nye involverte grupper: Pårørende, teknologileverandører, personell for vedlikehold av teknologi Nye ansvarsområder for helsepersonell og pårørende Interessekonflikter: Tjener velferdsteknologi pasienter/brukere, helse- og omsorgspersonell, helsetjenesteytere eller industrien? Fremme bruk av teknologiske løsninger på bekostning av menneskelig nærhet og omsorg Hofmann B. Etiske utfordringer med velferdsteknologi.

18

19


Laste ned ppt "Velferdsteknologi."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google