Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kampen mot raseskiljet i USA

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kampen mot raseskiljet i USA"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kampen mot raseskiljet i USA

2 Historisk oversikt 1492: Christopher Colombus kjem til Amerika
Trekanthandelen: millionar slavar vart transportert til Nord-Amerika 1863: Abraham Lincoln bestemte at slaveriet skulle vert forbode (Emancipation Proclamation) 1963: Framleis utbreidd rasisme og undertrykking

3 Rosa Parks

4 Nekta å reise seg for kvit passasjer, vart fengsla
Bussboikott i heile USA Høgsteretten: Ikkje lov å skilje svarte og kvite på bussane

5 Martin Luther King jr

6 Prest frå Alabama Kjempa for dei svarte sine rettar i USA Førte eit ikkje-valdsprinsipp Fengsla, men lauslaten av John F. Kennedy Washington-marsjen i 1963: msk. demonstrerte i Washington DC

7 ”I have a dream” eg har en drøm om at en dag vil mine fire små barn få leve i en nasjon hvor de ikke blir dømt etter deres hudfarge, men av deres personlighet og karakter. Jeg har en drøm i dag! Jeg har en drøm om at en dag, nede i Alabama med dens fordervede rasister, og dens guvernør som taler ord om partiskhet og annulering; en dag rett nede i Alabama vil små svarte gutter og svarte jenter kunne holde hender sammen med små hvite gutter og jenter som søstre og brødre. Jeg har en drøm idag!

8 1964: Fekk nobels fredspris
”Civil Rights Act” – Forbaud all form for diskriminering 1968: King vart drept av ein snikskyttar «Free at last, free at last, thank God Almighty I’m free at last»

9 Refleksjonsspørsmål:
Kva har M. L. King hatt å seie for dagens USA? Trur du Barack Obama kunne vore president i dag, utan kampen til King? Kvifor, kvifor ikkje? Har du vore vitne til rasisme i Noreg?


Laste ned ppt "Kampen mot raseskiljet i USA"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google