Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

1. KRANBANE FOR KRANBRO Kranbanen må være dimensjonert for den belastningen som oppstår når traverskran med last kjører på kranbanen. Dette kan direkte.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "1. KRANBANE FOR KRANBRO Kranbanen må være dimensjonert for den belastningen som oppstår når traverskran med last kjører på kranbanen. Dette kan direkte."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 1. KRANBANE FOR KRANBRO Kranbanen må være dimensjonert for den belastningen som oppstår når traverskran med last kjører på kranbanen. Dette kan direkte sammenlignes med tilsvarende krav til skinnegang til jernbane. Skjev kranbane kan medføre stor slitasje og skader på traverskranas konstruksjon og komponenter, og vil også kunne resultere i havarier, stans og store reparasjoner.

3 1. KRANBANE FOR KRANBRO 1.4 Skinneskjøt
På hver side av skinnskjøt er det vanlig å bruke dobbelt sett med innfesting.

4 2. KRANBRO Brobjelkene er laget med firkantprofil, hvor stålplatene på toppen og i bunnen, holdes fra hverandre ved hjelp av innsveisede sideplater. Konstruksjonen kalles «boks-konstruksjon», og høyden på bjelkene er avgjørende for hvilken styrke og bæreevne bjelkene får.

5 2. KRANBRO ”Gurt” Et vanlig begrep som brukes for topp og bunn på alle typer bjelker er ”gurt”. Toppen av bjelke/drager kalles ”overgurt” Bunnen av bjelke/drager kalles ”undergurt” Når kranbro belastes utsettes toppen ”overgurten” for trykkbelastning og bunnen ”undergurten” for strekkbelastning. NB! Det må aldri sveises på kranbro

6 3. HJULKASSE For å kunne kjøre en kran bortover en kranbane, er det montert løpehjul og drivhjul i hjulkasser på hver ende av kranbro. Krana på bildet har hjulkasse med 2 hjul under hver brodrager, og begge hjulkassene er sammenkoplet med et mellomstykke / koplingsledd. Konstruksjonen av hjulkasse kan være sveiset, eller satt sammen av ulike stålprofiler og bjelker med bolteforbindelser til kranbro og opplagring av hjul.

7 8. LØPEKATT FOR HEISMASKINERI
Underhengende løpekatt Bildet viser endrager brobjelke, med underhengende løpekatt. Heismaskineriet er plassert på venstre side, og motor til kjøring av løpekatt er plassert på høyre side oppe ved siden av EL-skapet.

8 9.5 Underhengende løpekatt med 1 talje
9. HEISMASKINERI / TALJE 9.5 Underhengende løpekatt med 1 talje Bildene viser endrager kran, med heismaskineri / talje og tilhørende motor på den ene siden, og motor for kjøring av løpekatt på motsatt side. Krankrok har 4 parter, og ståltauet er tredd via en ekstra skive opphengt i løpekatten på samme siden som løpekattmotor.

9 9.6 Underhengende løpekatt med 2 taljer
9. HEISMASKINERI / TALJE Underhengende løpekatt med 2 taljer Bildet viser to traverskraner som har påmontert 2 underhengende løpekatter med tilhørende heismaskineri / taljer som hver har en WLL på 7,5 tonn. Konstruksjonen er moderne, med kompakt vinsj som har elektronisk overvåking. Ofte vil slike kraner være samkjørt fra en radiostyring.

10 10. HYTTE MED FØRERPLASS Bildet under viser adkomst til førerhytte med trapp opp til et repos, og derfra videre opp til traverskranas førerhytte.

11 11. STYRETABLÅ Kraner som ikke kjøres fra førerhytte kan enten kjøres fra opphengt styretablå, eller med radiostyring. Noen styretablåer og fjernstyringsenheter er utstyrt med en velger eller flere sett med knapper, for å kunne styre flere taljer og /eller kraner fra samme enhet. Tablået på bildet brukes på kran som har 2 løpekatter: Hovedløft og Hjelpeløft, og panelet har derfor 2 sett med knapper for løft og løpekatt.

12 11.1 MERKING MED RETNINGSSYMBOLER
Legg merke til at kjøreretning på knapper for løpekatt er omvendt på merking iht. B. og C. Kraner i Norge er vanligvis merket iht. A og C

13 12. RADIOSTYRING ERSTATTER STYRETABLÅ
Fordelen ved bruk av radiostyring er bl.a.: kranfører får god oversikt over krana under løfteoperasjoner kranfører kan plassere seg nær lasten, og derved unngå mulige kommunikasjonsproblemer med anhuker / signalmann kranfører får bedre sosial kontakt med kollegaer. kranfører kan anhuke og styre lasten selv uten å måtte bruke egen anhuker. Bildet viser et styretablå for radiostyring av traverskran.

14 12. RADIOSTYRING ERSTATTER STYRETABLÅ
NB! Husk at du får utstyrsspesifikk opplæring på aktuell radiostyring!

15 13.1 Antall ståltau / parter / kroker
For kraner som bare har ett ståltau over vinsjtrommel, vil kroken bevege seg sideveis når kroken kjøres opp eller ned. For store kraner med stor løftehøyde, kan kroken ”vandre” helt opp til 2 - 2,5 meter. Kraner som brukes til løft i forbindelse med montasje, er derfor vanligvis utstyrt med vinsj med 2 ståltau for å unngå ”sidevandring” på krok.

16 15. MERKING Selve kroken har egen ID-merking, men skal ikke ha innslått kapasitet i WLL.


Laste ned ppt "1. KRANBANE FOR KRANBRO Kranbanen må være dimensjonert for den belastningen som oppstår når traverskran med last kjører på kranbanen. Dette kan direkte."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google