Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Landsdelssamlinga for Statped og PPT i Nord Norge Ta ufordringen!

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Landsdelssamlinga for Statped og PPT i Nord Norge Ta ufordringen!"— Utskrift av presentasjonen:

1 Landsdelssamlinga for Statped og PPT i Nord Norge 2016 -Ta ufordringen!

2 Nytt fra oppvekst og utdanning
Fylkesmannen og Statped har i tildelingsbrevene fått i oppdrag å medvirke til og delta i aktuelle tverrfaglig og tverretatlig nettverk mellom skoleeiere, PP-tjenesten, fylkesmannsembetene, nasjonale sentre for kvalitet i opplæringen, universitets- og høgskoler, samt andre relevante statlige og kommunale tjenester og fagmiljøer. Arne Sandnes Larsen, Fylkesmannen i Nordland. Landsdelssamlinga er et viktig møtepunkt for Fylkesmannen, Statped og PP-tjenesten. Her har vi mulighet til å få faglig påfyll, skape og vedlikeholde et viktig nettverk.

3 Nytt fra oppvekst og utdanning
Landsdelssamlinga et viktig samlingspunkt for Statped, PPT og Fylkesmannen. Arne Sandnes Larsen, Fylkesmannen i Nordland. Landsdelssamlinga er et viktig møtepunkt for Fylkesmannen, Statped og PP-tjenesten. Her har vi mulighet til å få faglig påfyll, skape og vedlikeholde et viktig nettverk.

4 Nytt fra oppvekst og utdanning

5 Nytt fra oppvekst og utdanning
Utdanningsdirektoratets fire kvalitetskriterier for PP-tjenesten Endring i opplæringsloven Høring, ny rammeplan for barnehage SEVU-PPT Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing

6 Utdanningsdirektoratets fire kvalitetskriterier for PP-tjenesten

7 Utdanningsdirektoratets fire kvalitetskriterier for PP-tjenesten
PP-tjenesten er en faglig kompetent tjeneste PP-tjenesten er tilgjengelig og bidrar til helhet og sammenheng PP-tjenesten arbeider forebyggende PP-tjenesten bidrar til tidlig innsats

8 Utdanningsdirektoratets fire kvalitetskriterier for PP-tjenesten
Link til presentasjoner fra konferansen:

9 Endring i opplæringsloven

10 Endring i opplæringsloven
Spesialpedagogisk hjelp er flyttet over til barnehageloven kap. V A

11 Endring i opplæringsloven
§19 a. Barn under opplæringspliktig alder har rett til spesialpedagogisk hjelp dersom de har særlige behov for det. Dette gjelder uavhengig av om de går i barnehage. Formålet med spesialpedagogisk hjelp er å gi barn tidlig hjelp og støtte i utvikling og læring av for eksempel språklige og sosiale ferdigheter. Spesialpedagogisk hjelp kan gis til barnet individuelt eller i gruppe. Hjelpen skal omfatte tilbud om foreldrerådgivning. Kommunen skal oppfylle retten til spesialpedagogisk hjelp for barn bosatt i kommunen. Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

12 Endring i opplæringsloven
Sakkyndig vurdering– kan barnets behov avhjelpes innenfor det ordinære barnehagetilbudet Fjerning av fritaket i foreldrebetalingen for barnehageplass Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett. For mer informasjon kan dere se på Fylkesmannen i Nordland sin nettside, barnehage, presentasjon laget av CNT.

13 Endring i opplæringsloven
§ 19 c.Pedagogisk-psykologisk tjeneste Kommunens pedagogisk-psykologiske tjeneste er sakkyndig instans i saker om spesialpedagogisk hjelp. Den pedagogisk-psykologiske tjenesten skal sørge for at det blir utarbeidet lovpålagte sakkyndige vurderinger. Den pedagogisk-psykologiske tjenesten skal bistå barnehagen i arbeidet med kompetanse- og organisasjonsutvikling for å tilrettelegge barnehagetilbudet for barn med særlige behov. Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett. For mer informasjon kan dere se på Fylkesmannen i Nordland sin nettside, barnehage, presentasjon laget av CNT.

14 Endring i opplæringsloven
§ 19 d.Sakkyndig vurdering Før kommunen eller fylkeskommunen fatter vedtak om spesialpedagogisk hjelp, skal det foreligge en sakkyndig vurdering av om barnet har særlige behov for spesialpedagogisk hjelp. Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett. For mer informasjon kan dere se på Fylkesmannen i Nordland sin nettside, barnehage, presentasjon laget av CNT.

15 Endring i opplæringsloven
I den sakkyndige vurderingen skal det utredes og tas standpunkt til blant annet: Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett. For mer informasjon kan dere se på Fylkesmannen i Nordland sin nettside, barnehage, presentasjon laget av CNT.

16 Endring i opplæringsloven
a) om det foreligger sen utvikling og lærevansker hos barnet b) realistiske mål for barnets utvikling og læring c) om barnets behov kan avhjelpes innenfor det ordinære barnehagetilbudet d) hvilken type hjelp og organisering som vil bidra til barnets utvikling og læring e) hvilket omfang av spesialpedagogisk hjelp som er nødvendig, og hvilken kompetanse de som gir hjelpen bør ha Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett. For mer informasjon kan dere se på Fylkesmannen i Nordland sin nettside, barnehage, presentasjon laget av CNT.

17 Høring, ny rammeplan for barnehage
Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

18 Høring, ny rammeplan for barnehage
Det vil bli avholdt høringskonferanse i Tromsø tidlig 2017 for de tre nordligste fylkene. Mer informasjon om tid og sted kommer, følg med på Fylkesmannens nettsider. Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

19 SEVU-PPT Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

20 SEVU-PPT SEVU-PPT er Utdanningsdirektoratets strategi for etter- og videreutdanning av ansatte i pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT). Innenfor denne strategien tilbyr Nord universitet kostnadsfrie etterutdanningstilbud med tilknyttet reise/ opphold innen organisasjonsutvikling og endringsarbeid ved studiested Bodø, kurssted Mosjøen og ved kurssted Tromsø, i 2016/2017. Søknadsfrist Troms fylke 17. oktober Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

21 Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

22 Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Målgruppe: barnehager, skoleeiere og skoler som har behov for noe støtte og veiledning, og som i stor grad kan lede et lokalt utviklingsarbeid på egen hånd. Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

23 Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Mål: Kompetanseutviklingen skal styrke barnehagers, skolers, og eieres kompetanse til å skape og opprettholde gode barnehage- og skolemiljøer, og forebygge, avdekke og håndtere mobbing og andre krenkelser. Tilbudet skal styrke både regelverkskompetansen og den pedagogiske kompetansen. Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

24 Følger etablerte styringslinjer:
Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Følger etablerte styringslinjer: Barnehage/skole: KD- Udir- FM- Barnehagemyndighet/skoleeier – barnehage/skole Læringsmiljøsenteret bistår Udir og FM faglig Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

25 Organiseres i puljer med varighet av 4 semester.
Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Organiseres i puljer med varighet av 4 semester. 7 fylker deltar med inntil 5 kommuner som peker ut barnehager/skoler (Nordland og Finnmark) Samme kommuner for skoler og barnehager Videregående opplæring vil få tilbud i en senere pulje. Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

26 Basert på andre kompetanseutviklingstiltak som VFL
Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Basert på andre kompetanseutviklingstiltak som VFL Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

27 Forebygging, avdekking og håndtering av mobbing og andre krenkelser
Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Innhold: Forebygging, avdekking og håndtering av mobbing og andre krenkelser Utvikling og opprettholdelse av gode og trygge barnehage- / skolemiljø Organisasjon og ledelse, generell regelverkskompetanse og tverrfaglig samarbeid Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

28 Felles oppstartsamling
Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Arbeidsform: Barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling Arbeid i lærende nettverk Felles nasjonale/ regionale samlinger Lokal ressursperson hos barnehagemyndighet/ skoleeiernivå i minimum 20 % stilling (40% dersom begge) Felles oppstartsamling Krav til lokal forankring, utvikling av planer, analyse før oppstart Lokalt handlingsrom Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

29 Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Til rosinen i pølsa... Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

30 Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Kommunene oppfordres til å involvere PP-tjenesten i kompetanseutviklingen, og det vil være en fordel om kommunene har en plan for hvordan PP-tjenesten skal involveres. Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

31 Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing I Nordland har fem kommuner søkt: Vevelstad kommune Vestvågøy kommune Fauske kommune Sortland kommune Bodø kommune Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

32 Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing I Finnmark er det to sikre søkere Porsanger kommune Sør-Varanger kommune Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

33 Noen utdrag fra søknadene som omhandler PP-tjenesten;
Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Noen utdrag fra søknadene som omhandler PP-tjenesten; Siden PP-tjenesten også vil involveres, så vil de kunne dra nytte av utviklingsarbeidet inn i sitt videre arbeid med dette temaet. PP-tjenesten vil være aktivt involvert i utviklingsarbeidet. Vi ønsker å involvere foreldre og elever i utviklingsarbeidet, i tillegg til at PPT er en naturlig part hele veien og er knyttet til prosjektet gjennom avdelingsleders deltakelse i prosjektgruppen... Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

34 Noen utdrag fra søknadene som omhandler PP-tjenesten;
Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Noen utdrag fra søknadene som omhandler PP-tjenesten; PPT er en naturlig samarbeidspartner... Samarbeidspartnere: PPT, spesialpedagoger, ... Oppvekstsjef, barnehageansvarlig i samarbeid med PPT vil utarbeide en helhetlig plan for hvordan satsingen skal gjennomføres Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

35 Noen utdrag fra søknadene som omhandler PP-tjenesten;
Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Noen utdrag fra søknadene som omhandler PP-tjenesten; PPT skal være en veileder og en drøftingspart direkte inn mot barnehager og skoler, for å være en pådriver og en kvalitetssikrer. Kommunen er sikret at PPT vil ha en viktig rolle i satsingen, på systemnivå og på tiltaksnivå. PPT har arbeidet og arbeider fortsatt med intern kompetanseheving både på systemorientert arbeid mot barnehage og skoler. Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

36 Første samling 8.-9. februar 2017 på Gardermoen
Deltakelse i barnehage- og skolebasert kompetanseutvikling med lærende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing Oppstartsmøte 12. desember for alle som skal delta i pulje 1, på Gardermoen Første samling februar 2017 på Gardermoen Noen endringer, videreføring og presisering av gjeldene rett.

37 |


Laste ned ppt "Landsdelssamlinga for Statped og PPT i Nord Norge Ta ufordringen!"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google