Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tall og tallforståelse

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tall og tallforståelse"— Utskrift av presentasjonen:

1 Tall og tallforståelse

2 Tallbegrepet Dere kommer til å få en liten tekst som dere skal lese gjennom i starten av forelesningen. Det er bare et avsnitt som det tar noen få minutter å lese gjennom. Det neste lysarket er en oppsummering av matematiske uttrykk som inngår i teksten.

3 Tallbegrepet Følgende tall og tallord finner vi i fortellingen :
Nina er fire og et halvt. Fatima har fem Barbiedukker, Nina har bare tre To liter is koster bare tjue kroner. Bussen går om to minutter Først Petter, deretter Fatima og så er det Nina Petter teller til tre Nina og mor reiser med linje 5 Hjemme er Strandgaten 7

4 Tallbegrepet Kan deles i tre grupper : Kardinaltall
Tallord som forteller hvor mange. Dette kalles også mengdetall eller antall. Det er to hovedtyper A) Tallordet angir antall objekter. F. eks Fatima har fem barbiedukker B) Tallordet angir antall måleenheter. F. eks to liter is. Se på pensumliste

5 Tallbegrepet Ordinaltall
Tallordet forteller om objektets plassering i en serie. Dette kalles også ordenstall eller rekkefølgetall. For eksempel: Nina hopper først i morgen. Tall som identitet Tallordet brukes som identifikasjon eller som et navn. F. eks linje 5.

6 Tallbegrepet Nina er fire og et halvt. Kardinaltall
Fatima har fem Barbiedukker, Nina har bare tre. Kardinaltall A To liter is koster bare tjue kroner. Kardinaltall Bussen går om to minutter. Kardinaltall B Ført Petter, deretter Fatima og så er det Nina. Ord.tall Petter teller til tre. Ordinaltall Nina og mor reiser med linje 5. Navn Hjemme er Strandgaten 7. Navn, eventuelt ordinaltall

7 Barns utvikling av kardinaltallsbegrepet
Telleramsen En barn kan telleramsen når det kan si tallrekken riktig. Det vil si at barnet kan si En – to – tre – fire – fem – osv Uten nødvendigvis at barnet kan telle opp f. eks fem terninger.

8

9 Barns utvikling av kardinaltallsbegrepet
Telling Vi sier at et barn kan telle når det kan si tallramsen riktig samtidig som barnet tilordner et tallord til hvert objekt som det teller.

10

11 Barns utvikling av kardinaltallsbegrepet
Her er en historie fra matematiske barnet Johan (8år) liker å leke skole med lillesøster Oda (5 ½ år): Johan: «Hvis du har to og får…» (Blir avbrutt av Oda). Oda: «Hva mener du? To hva for noe?» Johan:«Ååååå. Samme det vel…Du har to sjokolader for eksempel og så får du en sjokolade til. Hvor mange sjokolader har du da?» Oda: «Tre sjokolader selvfølgelig»

12 Barns utvikling av kardinaltallsbegrepet
For Oda er det viktig å vite hva det er to av. Hun kan ennå ikke behandle begrepet «to» uavhengig av objektet. Johan forstår dette. Det ser vi i fortsettelsen Oda: «Nå er det min tur til å lage regnestykker: Hvis du har to epler og får ett til av mamma, hvor mange har du da?» Johan: «Tre epler selvfølgelig. Oda…det regnestykketer det samme som jeg spurte deg om: 2 og 1 blir 3.» Oda: «Neiiiii, for jeg regnet med sjokolader og dessuten er epler mye større.»

13 Barns utvikling av kardinaltallsbegrepet
Antallskonservering Barn må oppdage at når vi teller er antallet er det samme hver gang vi teller objektene Uavhengig av type objekt Hvordan objektene er plassert I hvilke situasjon de forekommer i Hvor vi starter tellingen (bare alle tas med)

14 Barns utvikling av kardinaltallsbegrepet
Kardinaltallsbegrep innebærer at Barn kan telle Barn kan svare på «hvor mange» ved å angi siste ordet de kom til i tellingen Barnet har antallskonservering

15 Ordinaltall Ordinal forståelse Prinsipper for å ordne ting i rekkefølge. Sortere gjenstander etter størrelse eller andre egenskaper At barna ordner ting i rekkefølge betyr ikke automatisk at de ord for det de gjør. Noen rekkefølgeord: først sist i midten etterpå til slutt Etter foran fremfor bak bakom

16 Ordinaltall Ordinaltall Tallord som uttrykker rekkefølge: Første, andre, tredje osv. For å angi et elements plassering i en rekke må barnet ha ordinal forståelse og kunne telle enten ved hjelp av ordinaltallene eller tallrekken kombinert med plasseringsord. Eks Den fjerde skuffen betyr det samme som «skuff nummer 4» Vi sier at barnet utvikler ordinaltallsbegrep.


Laste ned ppt "Tall og tallforståelse"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google