Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
Fordøyelse Magesekken og Tolvfingertarmen
Naturfag vg1
2
Mål for timen: forklare hovedtrekkene i fordøyelse, transport og omsetting av energigivende næringsstoffer i kroppen
3
Magesekken Vi ser video:
4
Hva så dere på video? Er en bløt og slafsete muskelpose
1 L mat og drikke Knar maten i 3-4 timen Magesaft – saltsyre, slim og pepsin med pH på 1 Pepsin klipper opp proteiner Lukkemuskelen bestemmer hvor mye av mageinnholdet som blir sendt videre til tolvfingertarmen Kilde: skjermdump fra
5
Tolvfingertarmen og bukspyttkjertelen
Første del av tynntarmen Er veldig surt – må derfor nøytraliseres med base Bukspytt fra bukspyttkjertelen fungerer som base Bukspytt inneholder også enzymer som spalter næringsstoffene fullstendig: Fett triglyserider Karbohydrater monosakkarider Proteiner aminosyrer Kilde: skjermdump fra
6
Tolvfingertarmen og galleblæren
Leveren produserer galle, som lagres i galleblæren Galle fra galleblæren finfordeler fettet slik at det blir lettere å ta opp Kilde: skjermdump fra
7
Oppgave Gjør oppgave på nett. Bruk linken eller gå inn på lokus.no/open/naturfag5 trykk på kapittelet om ernæring og helse og under digitale oppgaver finner du ”fordøyelsen (stor animasjon med oppgaver)” helse/Digi-D/Fordoeyelsen Deretter lage tankekart I freemind som skal ta for seg hele fordøyelsen men med hovedvekt på magesekken og tolvfingertarmen
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.