Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kritisk blikk på Nussir-prosjektet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kritisk blikk på Nussir-prosjektet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kritisk blikk på Nussir-prosjektet
Fabrice Caline - Naturvernforbundet

2

3

4

5

6 Nussir: statusbilde Lovverk Etikk

7 Nussir Utslippstillatelse 19.12.16 Mangler:
driftskonsesjon beg. juni (bergmesteren) samtykke fra reindriften Ikke avklart: endret bruk av utmark (FeFo) ESA-anker folke- og urfolksrett

8 Avfall 2 Mt/år – 5500 t/dag 4-5x høyere tempo enn forrige gruve
20x mer avgang (forutsatt 35 års drift) Cu, Ni →akutt giftig (Christensen et al, 2011) Kjemikalier (Berge et al, 2010) Spredning: større enn i KU (Asplin et al, 2014) - Mengde 2 Mt/år / 5500 t/dag giftig gruveslam, Folldal: 3 Mt (1976) - 7 år Nussir: 2 Mt/år - 35 år? - Tungmetall Tungmetallinnholdet (kobber og nikkel) er høyt og akutt giftig for marine organismer. Økotoksisitetstester i fersk avsatt avgang viste giftighet og uakseptabel risiko for bunnfaunaen som ble testet (Christensen et al, 2011) - Kjemikalier Uvisst hvor skadelig er Nussirs kjemikalier. Men generelt er kjemikalier et stort problem. Rapport fra NIVA (Berge et al, 2010) viser for eksempel giftighetne av Lilaflot D817M og førte til at Sydvaranger Gruve AS trakk sin utslippssøknad. I stedet benyttet de en mekanisk skylleprosess. - Spredning IMR: Spredning av fine partikler er større enn antatt i KU. KU ser bare på tidevann. Har ignorert strømepisoder varer noen dager. Også fremstillingen av den gjennomsnittlige strømmen for én måned kan være med på å maskere vitktige episoder som varer noen dager (Asplin et al, 2014, Christensen et al, 2011) - Effekt av spredning på fisk

9 Rehabilitering - Lang tid å rehabilitere en fjord
"Vi finn så godt som null oksygen to centimeter ned i havbotnen. 30 år etter gruvedeponeringa tok slutt, er dette overraskande, seier havforskar Tina Kutti på tokt i Jøssingfjorden." Det vil ta flere generasjoner før det bygger seg opp et nytt, naturlig sedimentlag på bunnen. (Lorentzen, 2017)

10 Avrenning Ikke belyst i KU Opprensing Løkken Verk (Lund, 2017)
190 MNOK lovt “evigvarende jobb” ikke gjort KU på avrenning Ikke lagd plan for hvordan man hindrer forurensning av ferskvann. Avrenning fra gruve og løsmasser fra gruven (Altmann) Løkken gruve - stat lovt 190 MNOK - uenighet om hvilken løsning som er best rapporterte lokalavisa Sør-Trøndelag frå eit møte om tiltaka mot forureining frå Løkken. I referatet kan ein lese hovudkonklusjonen i ei setning: "I møtet kom det fram en felles forståelse mellom kommunen og direktoratet om at miljøtiltakene på Løkken må være en evigvarende jobb."

11 Avbøtende tiltak Utnyttelsesgrad økt fra 3 til 4%?
Kun Cu eller også Ni og Cr? Økonomisk lønnsomt? Utnyttelse av avgangen (Lund, 2015) - avbøtende tiltak Lund: ta ut mer metall hjelper lite på volumet av avgangsmasser. Konsentratet er på ca 3%. Kanskje man kan håpe på å ta ut 4%, men det har ingenting å si for mengden avgangsmasser, kun på konsentrasjonen av tungmetaller. Kanskje presentasjon fra Akvaplan NIVA svarer på om man tar ut mer kobber eller Nikkel Ni / Krom Cr? Gjør man det fordi det er økonomisk lønnsomt? Ni er pekt ut av EU som en av de viktigste kildene til tungmetallforurensning. Det er steinen man må gjøre noe med. Separering av nyttige mineraler (kvarts, dolomitt), bruk av avgangsmasser som byggemateriale, tilbakefylling i gruva. (Lund, bok 1 side 23) Hvorfor blir det ikke gjort? Det hadde sannsynligvis hjulpet å beskatte avgangsmasser. Men viktigste årsak er sannsynligvis at utnyttelse av avgangsmassene krever et roligere utvinningstempo

12 Lovverket Hvordan er det mulig å tillate sjødeponi i en nasjonal laksefjord?

13 Forurensningsloven §2 1 (om forurensning): “samlet vurdering av helse, velferd, naturmiljøet, kostnader forbundet med tiltakene og økonomiske forhold” 4 (om avfall): avveining av miljøhensyn, ressurshensyn og økonomiske forhold. Kap 3 – Konsekvensanalyse Forurensningsloven Arbeidsinstruks til miljødir om å ta hensyn til samfunnsøkonomi kom med Førdefjord og Repparfjord. Det er en praksis som vi ikke har sett før. Sammenlikne med helsedirektoratet: slutte å arbeide mot tobakkrøyking av hensyn til arbeidsplasser. Hvilken kompetanse har miljødir på slikt? Man skulle tro det er politikernes ansvar å gjøre avveininger. Ansvarsfraskrivelse? Kap 3: konsekvensanalyse problem at KU er industrifinansiert. Det er behov for uavhengige KU og forskning. Hvorfor reagerer vi sterkt når Trump torpederer EPA? Fordi det er et uavhengig reguleringsorgan.

14 Urfolksrettigheter (NHRI, 2017)
FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27 Rett til kulturutøvelse Hensynet til urfolksrettigheter går foran forurl Staten har ingen skjønnsmargin Urfolksrettigheter NHRI (nasjonal institusjon for menneskerettigheter) årsmelding Folkeretten oppstiller en grense for hvilke typer inngrep som kan gjøres i naturgrunnlaget for urfolks kultur. FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27 fastslår en rett til kulturutøvelse, som gjelder for samiske individer i Norge. virkningen av flere inngrep som har negativ konsekvens, eksempelvis for samisk reindrift i et konkret område, vurderes samlet Dersom det er berettiget tvil om et tiltak kan gjennomføres innenfor folkerettens materielle urfolksvern, kan ikke ordinære samfunnsmessige avveininger legges til grunn. Hensynet til urfolksrettigheter må gå foran tiltak som ellers kunne hatt en positiv samfunnsmessig verdi, og staten har ingen såkalt skjønnsmargin. (NHRI, 2017) Ragnhild Sara reguleringsplanen sier at tiltakshaver skal ha kommet til enighet med reindriften i området, før tiltak kan iverksettes. Dette er i tråd med UNDRIP (FN urfolkserklæring). Det foreligger ikke samtykke fra reindriften som er berørt. Derfor er tiltaket lovstridig.

15 Metoder i KU SVVs håndbok nr. 140 Vurderer hver art for seg
Vurderer ikke økosystemet helhetlig Systemteoretisk tenkning: relasjonene, ikke delene Dynamiske systemer: resonnans (Poincaré, 1893) Vi har ikke veiledere for å vurdere økosystemer i fjorder. Bruker Statens vegvesen håndbok nr Hver art blir vurdert for seg. Vi har ikke forståelse for økosystemet. Vi må gå bort fra et mekanistisk, kartesiansk syn på det levende: det materielle universet betraktes å være en maskin. Vi må tenke systemteoretisk: det er relasjonene mellom alle delene i økosystemet -- ikke den enkelte del eller summen av delene -- som gir økosystemet liv og verdi. Bare med en slik tenkning kan vi fange opp dynamiske systemers iboende egenskap, nemlig at det finnes resonnanser mellom frihetsgradene i et system.

16 Lokal økologisk kunnskap (Fávvlis, 2017)
Styrket krav om bruk av lokal kunnskap Konvensjon om biologisk mangfold Naturmangfoldloven "Internasjonal og nasjonal rettsutvikling siden 1990-tallet har imidlertid styrket kravet om bruk av slik kunnskap i forvaltning i vesentlig grad. Blant annet har konvensjonen om biologisk mangfold en egen artikkel om tradisjonell kunnskap, og naturmangfoldloven har en egen bestemmelse om erfaringsbasert kunnskap" "Gjennom intervju med lokale fiskere fikk de fram det de beskriver som ”et nyansert og detaljert bilde av hvor og når fisken yter”, til forskjell fra vitenskapelig kunnskap om lokale gyteplasser som de beskriver som ”sparsom”." (Maurstad and Sundet, 1998)

17 Menneskelig dannelsesideal
NOU 2000:14 Om høyere utdanning og forskning Privatfinansiert Offentlig finansiert Lønnsomhet Identitet Effektivitet Mening Produksjon Dannelse Kunder Kritisk tenkning Konkurranse Samarbeid Det er lite adekvat "å ivareta høgre utdanning gjennom en markedsorientert diskurs fordi dette underkjenner vesentlige verdier og et menneskelig dannelsesideal som ikke er markedsrelaterte eller som markedet like gjerne kan true som fremme" Lønnsomhet, effektivitet, produksjon, kunder og konkurranse kan lett overskygge akademiske verdier som kritisk tenkning, identitet, mening og dannelse Studentene og ansatte blir redusert til mer eller mindre ressurseffektive midler for å nå mål, i stedet for å representere mål i seg selv (NOU, 2000) KU er privatfinansiert vitenskap: hva gjør det med oss å være betalt av industrien hvis vi innerst inne har kjærlighet til naturen vi bidrar til å ødelegge? Mange som jobber i oljebransjen som har det dilemmaet. Stort sett tre holdninger: - stikke hodet i sanden, rettferdiggjøre, bortforklare - tenke at man må finne en annen jobb - tørre å hoppe av Når jobben mister mening, mister man også glede og inspirasjon. For da hjelper det ikke med en god lønn.

18 Joseph Rotblat (1908-2005) Manhattan-prosjektet Pugwash-konferansene
Nobels fredspris 1995 (med Pugwash) “I appeal to my fellow scientists to remember their responsibility to humanity." Pugwash: avskaffe atomvåpen I en tid hvor vitenskap spiller en så sterk rolle i samfunnslivet, når skjebnen til hele menneskeheten kan avhenge av forskningens resultater, er det viktig at vitenskapsfolk er denne rollen bevisst og opptrer deretter. Jeg appellere til mine medforskere å huske deres ansvar overfor menneskeheten."

19 Chris Hedges (1956 – ) “If you stand up to do what's right and to speak truth to power, there are many people who you think are asleep who hear it. And that for me is hope.”

20 Kilder G. N. Christensen, A. J. S. Kvassnes, T. Tjomsland, Ø. Leikvin, M. Kempa, V. Kolluru, R. Velvin, G. A. P. Dahl-Hansen og N. M. Jørgensen. Konsekvenser for det marine miljøet i Repparfjorden ved etablering av sjø- eller landdeponi for gruveavgang fra Nussir og Ulveryggen i Kvalsund kommune, Finnmark. Akvaplan NIVA, 2011. L. Asplin, J. Skardhamar, A. Sandvik og J. Albretsen. Strømning i dypet av Repparfjorden. Notat Havforskningsinstituttet, 2014. J. Berge, A. Tobiesen, S. Øxnevad. Giftighetstester med flotasjonskjemikaliet Lilaflot D 817M. Effekter på alger, børstemark, krepsdyr og fisk, NIVA, 2010. E. Eythórsson. Konsekvenser for sjøsamisk bruk av Repparfjorden og sjønære arealer. NIKU Oppdragsrapport 70/ Forurensningsloven C. Hedges. Chris Hedges at Moravian College: The Myth of Human Progress and the Collapse of Complex Societies, Plan- og bygningsloven.

21 Kilder E. A. Lorentzen. Fann lite oksygen i tidlegare gruvedeponi ygen_i_tidlegare_gruvedeponi/nb-no S. Lund. Gull, gråstein og grums. 1 - Omstridde gruver S. Lund. Gull, gråstein og grums. 3 - Ei velsigning for landet? Utkast til bok, NHRI, Temarapport 2016, Sjøsamenes rett til sjøfiske. NHRI. årsmelding 2016, NOU 2000:14. Frihet med ansvar – Om høyere utdanning og forskning i Norge H. Poincaré. Les méthodes nouvelles de la mécanique céleste, 1893. Rotblat, Nobelpris-foredrag, 1995.


Laste ned ppt "Kritisk blikk på Nussir-prosjektet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google