Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Oppbygging NAV NAV lokalkontor NAV fylkesnivå

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Oppbygging NAV NAV lokalkontor NAV fylkesnivå"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Oppbygging NAV NAV lokalkontor NAV fylkesnivå
Tidligere NAV Forvaltning ble fra 1. september endret til: NAV Arbeid og Ytelser NAV Pensjon og Familie I tillegg også NAV Pensjon Økonomi og NAV Kontroll. Tidligere også NAV Uføre Internasjonalt og NAV Internasjonlt

3 Hvor begynner man? Naturlig å begynne ved sitt lokale NAV kontor.
-Saksbehandler/ veileder ut ifra hvilket behov man har. -Det er viktig å finne en veileder man kan samarbeide godt med og som man stoler på. - Man skal ha mulighet til å bytte veileder hvis man ser behovet for det.

4 Samarbeid NAV lokal og NAV Forvaltning
Ytelsene AAP og Uføretrygd er ytelser som krever et samarbeid mellom lokalt NAV-kontor og NAV Forvaltning. Lokalt NAV-kontor vil gjøre en vurdering av hvilket innsatsbehov bruker har og utarbeide en arbeidsevnevurdering (AEV) ut i fra dette. Lokalt NAV-kontor skal også gjøre en vurdering av hvilket innsatsbehov bruker har. Disse vurderingene vil legge grunnlaget for om bruker kan søke AAP eller Uføretrygd.

5 Ulike typer innsatsbehov
Standardinnsats : Man anses som en reel arbeidssøker. Dagpenger vil mest sannsynlig kunne være en aktuell ytelse. Situasjonsbestemt innsats: Arbeidssøker som trenger litt ekstra assistanse for å komme tilbake i arbeid. Hvilken type assistanse vil avgjøre korrekt ytelse. Spesielt tilpasset innsats: Kan være bruker som avventer medisinsk utredning eller er i aktiv behandling hvor det er håp om bedring. Man vil da mest sannsynlig oppfylle kravene til en AAP-ytelse. Bruker som deltar er i påvente eller deltar i et arbeidsrettet tiltak for å avklare arbeidsevnen. Vil mest sannsynlig oppfylle kravene til en AAP-ytelse. Varig tilpasset innsats: - Lokalt NAV-kontor vurderer at de ikke har flere tiltak for å få bruker tilbake i jobb. Vil mest sannsynlig oppfylle kravene til uføretrygd, alternativt sosialytelse.

6 Viktig å tenke på underveis
Samle inn all medisinsk dokumentasjon i form av epikriser og uttalelser fra spesialister hvis man har vært innom disse. I tillegg vil NAV-lokalkontor ved både søknad om AAP og uføretrygd innhente erklæring fra fastlege hvis det anses nødvendig for å opplyse saken best mulig. Fastlege er som regel den som har best oversikt over utrednings- og behandlingshistorikk. Har også som regel oversikt over om det foreligger utredninger eller behandlingstiltak som bør forsøkes.

7 AAP Kan innvilges for en periode på inntil 4 år.
Kan innvilges unntak utover 4-års perioden. Periodene det innvilges AAP for styres av aktivitetsplan utarbeidet av lokalt NAV-kontor. Krever at det foregår aktiv behandling eller konkrete arbeidsrettede tiltak. Har man sykepengerett skal denne benyttes før AAP kan innvilges. Kan gis som erstatning for sykepenger har man ikke rett til dette.

8 Uføretrygd Folketrygdloven kapittel 12.
Virkningstidspunkt styres av folketrygdloven kapittel 22.

9 Uføretrygd Ble som første ytelse spesialisert i november 2013.
Per i dag 8 forvaltningsenheter som behandler uføresaker for hele Norge. -Mer lik praksis og forutsigbarhet for brukerne. Hver enhet har sin egen fagkoordinator som deltar i nettverk. Hver enhet har sin egne faggrupper Månedens tema Attestering på kryss av enhetene

10 Uføretrygd forts. Ny lov om uføretrygd trådte i kraft fra 01.01.2015
Lov om uførepensjon frem til Beskattes nå som arbeidstakerinntekt i motsetning til som pensjonsinntekt frem til Egne uføretrygdovergang for de som hadde uførepensjon per Egne overgangsregler for disse.

11 Hva skjer når en søknad kommer inn?
Søknaden gjennomgås og det sjekkes at søknaden er signert. Utenlandsopphold gjennomgås Skal bruker ha videre inntekt? AEV sjekkes. Resultatet SKAL være varig tilpasset innsats. Hvilken ytelse mottar bruker ved søknadstidspunktet?

12 Saksbehandling Uføretrygd
ALLE dokumenter i saken SKAL leses gjennom. I tillegg gjennomgås også: Notater fra NAV-lokalkontor, AEV og eventuelle uttalelser fra ROL. Sykmeldingshistorikk, inntektshistorikk og arbeidstakerregisteret. Referater fra samtaler med NAV Kontaktsenter, NAV-lokalkontor og NAV Forvaltning.

13 Saksbehandling Uføretrygd forts.
Familieforhold gjennomgås for en korrekt sivilstand. Eventuelle fremtidige inntekter registreres Hver saksbehandler behandler gjennomsnittlig 1 -3 saker per dag

14 Vilkårsvurdering Uføretrygd
Vurderingen opp mot de ulike paragrafene i folketrygdloven kapittel 12. Vilkårene er kumulative. Ved uenighet mellom NAV Forvaltning og NAV-lokalkontor vedrørende innhold i AEV og faktisk forelagt AEV gjennomføres det en dialog-AEV. Ofte behov for å innhente mer dokumentasjon.

15 Vilkårene i folketrygdloven kapittel 12
§ 12-2 Forutgående medlemskap § 12-3 Fortsatt medlemskap § 12-4 Alder § 12-5 Hensiktsmessig behandling og arbeidsrettede tiltak § 12-6 Sykdom, skade eller lyte – krav til årsakssammenheng § 12-7 Nedsatt inntektsevne § 12-8 Uføretidspunkt § 12-9 Fastsetting av inntekt før og etter uførhet

16 Vilkårene i folketrygdloven kapittel 12 forts.
§ Fastsetting og endring av uføretrygd § Grunnlaget for beregning av uføretrygd § Beregning av trygdetid § Uføretrygdens størrelse § Reduksjon av uføretrygd på grunn av inntekt § Barnetillegg § Reduksjon av barnetillegg på grunn av inntekt § Uføretrygd ved yrkesskade

17 Vilkårene i folketrygdloven kapittel 12 forts.
§ Tillegg til uføretrygd til gjenlevende ektefelle § Uføretrygd under opphold på institusjon § Uføretrygd under straffegjennomføring § Avkall på uføretrygd § og 22-13 Vedtaksbrev Attestering

18 Ung Ufør Hjemlet under folketrygdloven § 12-13, tredje ledd. Tilhørte inntil folketrygdloven § 3-21. Ingen selvstendig ytelse, men et tillegg/rettighet/særregel til UT. Eksisterer også som et tillegg til AAP. Eksisterte også som et tillegg til tidligere RP, AT og TU. Innvilget Ung Ufør-rettighet i UT vil «låse» tidligere mottatte ytelser med ung ufør-rettighet.

19 Lovteksten ftrl § 12-13, tredje ledd
«For et medlem som har blitt ufør før fylte 26 år på grunn av en alvorlig og varig sykdom, skade eller lyte som er klart dokumentert, er minsteytelsene som nevnt i andre ledd henholdsvis 2,66 og 2,91 ganger grunnbeløpet. Dette gjelder selv om et medlem har vært mer enn 50 prosent yrkesaktiv etter fylte 26 år, dersom det er klart dokumentert at vilkårene i første punktum var oppfylt før 26 år og kravet settes fram før fylte 36 år. Bestemmelsen i første punktum gjelder også når uføretrygd gis på nytt etter at ytelsen er falt bort på grunn av prøving mot inntekt etter § Minsteytelsen etter leddet her ytes tidligst fra og med den måneden medlemmet fyller 20 år.»

20 Ung ufør forts. Tredje ledd inneholder regler om minsteytelse for medlemmer som er født uføre eller har blitt uføre i så ung alder at de har hatt liten mulighet til å ha pensjonsgivende inntekt før uførheten inntrådte. Medlemmer som er innvilget rettighet som ung ufør sikres en høyere minsteytelse enn andre uføretrygdede. Bestemmelsen anvendes for de som har fått inntektsevnen varig redusert før fylte 26 år, på grunn av alvorlig og varig sykdom, skade eller lyte som er klart dokumentert.

21 Ung ufør forts. For at det skal kunne innvilges rettighet som ung ufør, må uføretidspunktet etter § 12-8 fastsettes til før fylte 26 år. Det er i tillegg krav om at uførheten skyldes alvorlig og varig sykdom som er klart dokumentert. Det kan også innvilges rettighet som ung ufør til et medlem som har vært mer enn 50 prosent yrkesaktiv etter fylte 26 år, dersom det er klart dokumentert at uførheten inntrådte før fylte 26 år, og søknaden om uføretrygd ble satt fram før fylte 36 år. Minste årlige ytelser for medlemmer som innvilges rettighet som ung ufør er avhengig av sivilstand og utgjør henholdsvis 2,66 og 2,91 ganger folketrygdens grunnbeløp (G).

22 Ung ufør forts Når det er innvilget rettighet som ung ufør, skal inntekt før uførhet etter § 12-9 fastsettes til minst 4,5 ganger folketrygdens grunnbeløp (G). Den garanterte minsteytelsen beholdes bare så lenge vedkommende er medlem i trygden. Minsteytelsen til unge uføre kan ikke eksporteres. Ved flytting tilbake til Norge gis minsteytelse som ung ufør uten ny vurdering av om vilkårene i dette leddet er oppfylt.

23 Ung Ufør forts. Uføretidspunktet etter § 12-8 må være satt til senest den første i den måneden vedkommende fyller 26 år. Medlemmer som fyller 26 år i uføremåneden fyller derfor dette aldersvilkåret. Det er ikke krav til 100 prosent uføregrad for å omfattes av bestemmelsen. Alvorlig sykdom innebærer at sykdommen er klart dokumentert og begrunner et funksjonstap som forklarer varig reduksjon av inntektsevnen. Det er ikke diagnosen, men alvorlighetsgraden av sykdommen og dens følgetilstander som er avgjørende. Påvirkning på funksjoner i dagliglivet kan også føre til at sykdommen må vurderes som alvorlig.

24 Ung Ufør forts. Det må foretas en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle. Har medlemmet flere sykdommer kan disse til sammen medføre en alvorlig og varig funksjonsnedsettelse før fylte 26 år. Et medlem som har hatt en så høy inntekt at uføretrygden ikke har kommet til utbetaling, vil få tilbake uføretrygden beregnet med rettighet som ung ufør dersom inntekten senere reduseres og ytelsen på nytt kommer til utbetaling. Garantert minsteytelse kan tidligst gis fra og med den måneden vedkommende fyller 20 år.

25 VTA / VTO Varig tilrettelagt arbeid i skjermet virksomhet (VTA)
Varig tilrettelagt arbeid i ordinær virksomhet (VTO) Man kan ha 100% UT og ha en type jobb/aktivisering hvor man kan motta oppmuntringslønn Inntektsgrensen vil da settes til 1 G istedenfor 0,4 G. Det må foreligge en formell avtale i tillegg må det foreligge dokumentasjon på at dette er tilrettelagt arbeid ikke et ordinært arbeidsforhold.

26 Klage og Anke Man vil alltid ha klage/ankeadgang på et enkeltvedtak. Man kan få bistand av advokat eller andre som gis fullmakt i saken. Klage - Behandles av opprinnelig forvaltningsenhet som enten omgjør eller opprettholder og oversender videre til NAV Klage og Anke for videre behandling. Anke - Behandles av NAV Klage og Anke som enten omgjør eller sender saken videre til trygderetten for videre behandling.

27 Etteroppgjøret Gjennomføres første gang for inntektsåret 2015 i oktober Man har måtte avvente det endelige skatteoppgjøret. Hvis du har fått utbetalt for lite uføretrygd, får du tilbake det du har til gode. Har du fått for mye utbetalt i uføretrygd vil dette bli krevd tilbake.


Laste ned ppt "Oppbygging NAV NAV lokalkontor NAV fylkesnivå"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google