Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kompetanse for mangfold

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kompetanse for mangfold"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kompetanse for mangfold
Satsning gjennom UDIR. En femårig satsning (2013 – 2018).

2 Hva er målet i satsningen Kompetanse for mangfold?
Målet med satsingen er at ansatte i barnehager og skoler skal være i stand til å støtte barn, elever og voksne med minoritetsbakgrunn på en måte som fører til at disse i størst mulig grad fullfører og består utdanningsløpet. Målet er at barna/elevene skal gjennomføre videregående opplæring! Hindre frafall.

3 Om prosjektet Foregår over to semestre med oppstart høsten 2016.
Alle fylker skal være med i løpet av en 5 års periode Høgskolen skal bidra med faglig støtte ut fra det kompetansebehovet skolen/ barnehagen har, f.eks. innenfor områdene; flerkulturell pedagogikk og flerspråklighet. Foregår over to semestre med oppstart høsten Økonomi – det følger med midler. Hvem deltar i prosjektet? Alle barnehagene og VO. Ønskelig med PPT Skal være en del av hverdagen – ikke noe i tillegg til! Hvilke ønske for tema har vi? Hva skal midlene gå til? Høgskolen i Telemark – som snart blir Høgskolen i Sør-Øst Norge Barnehager og skoler som deltar i NAFOs nettverk/ «hjulet» skal ikke velges som deltakere i KFM.

4 Ledelse av prosjektet Fylkesmannen i Telemark administrerer satsingen lokalt. Styringsgruppe; med deltakere fra Fylkesmannen, kommunene, fylkeskommunen og høgskolen. Prosjektgruppe i hver kommune; rep. fra kommunenivå, og skole- barnehage (prosjektlederne i enheten). Legger føring på prosessene.

5 Deltakere Kragerø kommune Nome kommune Notodden kommune Tinn kommune
Telemark fylkeskommune

6 5 prinsipper til grunn for satsningen
Mangfold og flerspråklighet er ressurser i det norske samfunnet og skal verdsettes i utdanningsløpet. Verdier som demokrati og toleranse skal formidles av barnehagen, skolen, voksenopplæring og høyere utdanning. Det er et mål i hele utdanningen at alle skal føle seg sett, inkludert og verdsatt. Oppdraget har bakgrunn i stortingsmelding 6. En helhetlig integreringspolitikk. Mangfold og fellesskap ( ). Hva legger vi i mangfoldsbegrepet? Det er ulik forståelse av hva mangfold er. Inneholder kulturelle trekk, etnisitet, holdninger, fysiske trekk. Mangfold som avvik eller normalitet? Det er typisk norsk å være lik. Oss og de… Hannah Arendt: mangfold = normalitet. Vi er alle ulike! Hvordan utvikle mangfoldskompetanse blant barn/elever/ lærere? Det er ikke tilstrekkelig at det er ok å være annerledes eller forskjellig! Det er heller ikke tilstrekkelig at vi skal se på mangfold som en ressurs. Hva er kultur? Begrepet hypermangfold - superdiversity

7 5 prinsipper til grunn for satsningen
Tidlig innsats innebærer blant annet at barn tilbys et barnehagetilbud tilpasset sine behov. Det betyr også at nyankomne elever får kartlagt sine språkferdigheter og får et tilpasset opplæringstilbud i grunnskolen og videregående opplæring, og at nyankomne voksne som mangler grunnleggende ferdigheter og/eller norskferdigheter, og som har rett til slik opplæring, får tilbud om dette. Langvarig andrespråksopplæring: Det tar tid å lære norsk så godt at språket fungerer som et opplæringsspråk, og barnehager og skoler må derfor arbeide systematisk med barnas språklæring og språkutvikling. Dette betyr at barnehagepersonalet bør ha nødvendig kompetanse i språkstimulering i en flerspråklig barnehagehverdag, og lærere bør ha innsikt i hva det vil si å ha norsk som andrespråk og tilpasse opplæringen i alle fag.

8 5 prinsipper til grunn for satsningen
Alle generelle tiltak i utdanningsløpet skal ta hensyn til det flerkulturelle mangfoldet i befolkningen og ivareta minoritetsperspektivet.

9 Skole- og barnehagebasert kompetanseutvikling
Med utgangspunkt i det som allerede finnes i personalgruppa. Delingskultur. Kollektiv læring. Erfaring viser at kompetanseutvikling lykkes best når ledelsen og de ansatte deltar i en prosess der den samlede kompetansen til organisasjonen utvikles. En arbeidsmetodikk for læring på arbeidsplassen. Erfaring viser at kompetanseutvikling lykkes best når ledelsen og de ansatte deltar i en prosess der den samlede kompetansen til organisasjonen utvikles. IGP – metoden sentral. Du kan ikkje kun fokusere på refleksjon – det må også handlingskompetanse til!

10 Kjennetegn på kompetanseutvikling
Individuelle og kollektive refleksjoner Refleksjoner over erfaringer fra praksis Refleksjoner over teoretisk kunnskap Og disse refleksjonene må føre til handling - vi må også ha handlingskompetanse! Det pedagogiske skjønnet er vel så viktig som forskning.


Laste ned ppt "Kompetanse for mangfold"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google