Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

? TYSK SPANSK ? ENGELSK ? ? ARBEIDSLIVSFAG.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "? TYSK SPANSK ? ENGELSK ? ? ARBEIDSLIVSFAG."— Utskrift av presentasjonen:

1 ? TYSK SPANSK ? ENGELSK ? ? ARBEIDSLIVSFAG

2 Valgets kvaler….

3 VIKTIG! Spansk eller Tysk Fordypning i Engelsk eller Arbeidslivsfag
Din sønn eller datter kan på Froland skole velge mellom:

4 Organisering 2 timer i uka i 8. klasse 3 timer i uka i 9. klasse

5 En velger for alle 3 årene Men – omvalg er mulig, og da bør det helst skje før jul i 8. klasse.
Det gis karakter i faget, og en kan komme opp til muntlig prøve på slutten av 10. klasse. Karakteren i faget teller ved opptak til videregående skole.

6 Hvorfor mere språk?

7 HVORFOR MER SPRÅK? Verden blir stadig ”mindre” – en fordel å kjenne andre lands kulturer og språk Vi reiser mer - i ferier - i jobbsammenheng Vi får ”hele” verden inn i stua gjennom TV-skjermen Mennesker fra andre land kommer hit som nye innbyggere eller som arbeidere for en kortere eller lengre periode Språk åpner dører. Gir oss muligheten til å komme i kontakt med andre mennesker og kulturer. Hjelper oss til bedre å forstå hvordan andre mennesker lever og tenker. I mange yrker er det en stor fordel å kunne flere språk. Vår nye digitale verden, gjennom internett, krever at vi er gode i språk. Myndighetene har bestemt at slik skal det være.

8 Hvem bør velge Fremmedspråk?
SPANSK eller TYSK bør bare velges av elever som er interessert i språk og som har kapasitet og vilje til å lære et nytt. Innlæring av et nytt språk betyr nemlig ekstra lekser, i tillegg til de en har fra før. Må tas grundig fra gang til gang. Mest aktuelt med spansk/tysk for den eleven som senere skal gå på et studieforberedende utdanningsprogram på videregående skole etter 10. klasse.

9 Studieforberedende utdanningsprogram
Høyskole el. universitet etter 3 år på videregående Idrettsfag Musikk/dans/drama Studiespesialisering Kunst, design og arkitektur Medier og kommunikasjon Velger en et av disse utdannings- programmene på vgs er det krav om å ha et fremmedspråk utover engelsk. NB! Et unntak.

10 La oss se litt nærmere på dette:
En elev som har hatt spansk eller tysk på ungdomsskolen i alle tre årene, forsetter normalt med det samme språket i Vg1 og Vg2 på videregående. Eleven kan også bytte språk når han kommer på videregående, og han har også dette nye språket de to første årene på videregående. Denne eleven får da større valgmuligheter 3. året. Ekstrapoeng om en f.eks da velger nivå 3 i fremmedspråk eller realfag. En elev som ikke har hatt tysk eller spansk på ungdomsskolen og som velger et av de 5 studieforberedende utdanningsprogrammene, må ha fremmedspråk alle tre årene på videregående. Mister da den ekstra valgmuligheten 3. året.

11 Elever som velger et yrkesfaglig utdanningsprogram
4. Bygg- og anleggsteknikk 5. Design og håndverk, inkl medieproduksjon 6. Elektrofag 7. Helse- og oppvekstfag 8. Naturbruk 9. Restaurant- og matfag 10. Service og samferdsel 11. Teknikk og industriell produksjon (To år i skole og to år i lære. Deretter kan en ta et påbyggsår og studere ved høyskole eller et universitet om en ønsker det. Da trenger de likevel ikke mer enn engelsk.) Påbyggsåret kan også tas etter 2. året, altså uten at en går ut i lære. På disse linjene har en kun engelsk. Merk også at elever som går Naturbruk kan få studiekompetanse etter 3 år med kun engelsk. NB! Y-veien for dem med relevant fagbrev.

12 Fordypning i engelsk Hvorfor velge engelsk fordypning?
Engelsk er et verdensspråk Brukes på flyplasser over hele verden Mange lærebøker er på engelsk Engelsktalende filmer er fortsatt mest sett For å bli flinkere i engelsk Du synes det er nok med et fremmedspråk

13 Hvem bør velge Fordypning i engelsk?
Vår erfaring tilsier at elever som i dag sliter med engelsk, IKKE bør velge et nytt fremmedspråk, men heller velge fordypning i engelsk eller arbeidslivsfag.

14 Engelsk fordypning forts.
Hva er engelsk fordypning? Lekser Tidligere elever sier at bøkene har tekster og oppgaver som er gøyere enn i "vanlig" engelsk Det legges stor vekt på muntlig engasjement og innsats i timene En karakter, ordinær engelsk har to

15 OBS - NB!! Dersom en elev ikke er motivert for å lære mer språk eller ha mer lekser enn nødvendig, ja – da har eleven større utbytte av å velge Arbeidslivsfag, der en får muligheten til å arbeide med praktiske oppgaver.

16 ARBEIDSLIVSFAG Et PRAKTISK alternativ
Faget bygger på elementer fra yrkesfaga i videregående skole Innhold: Snekring, skruing, enkel matlaging, vaktmestertjenester, elektro, natur, helse, besøk ute på arbeidsplasser.

17 Mål i faget Planlegge, gjennomføre og dokumentere praktiske oppgaver.
Elevene skal: Planlegge, gjennomføre og dokumentere praktiske oppgaver. Få kunnskap om ulike materialer, utstyr, tjenester, økonomi. Få kjennskap til HMS. Lære å samarbeide og yte service. Holde orden Følge etiske normer

18 Alle skal fortsatt ha den obligatoriske engelsken på ungdomsskolen
På valgskjemaet må eleven føre opp 3 ønsker i tilfelle han ikke får oppfylt førsteønsket ( pga. for få elever – for mange elever) Underskrift fra både elev og foresatt

19 ELEVENS NAVN : ______________ Nåværende klasse : ___
Sett et 1-tall i ruten bak førsteønsket ditt, deretter et 2-tall og et 3. tall: Fremmedspråk / Fordypningsfag Spansk  Tysk  Engelsk fordypning  Arbeidslivsfag  , den mai 2017 Elevens underskrift _________________ Foresattes underskrift _________________ NB! Skjemaet leveres til kontaktlærer innen torsdag 11. mai

20 Viktig Det er eleven som skal velge, og det er eleven som skal leve med valget!! Men det er lurt å søke råd av foresatte, kontaktlærer eller engelsklærer. Svarskjema leveres senest torsdag 11.mai.

21 Nyttige lenker http://www.sprakvalg.no/

22 «Alle veier fører til Rom»

23

24

25 Elever som da har hatt Tysk eller Spansk (nivå 1) på ungdomsskolen:
På vgs kan de da fortsette på nivå 2 i to år på vgs med det de har hatt på u-skolen. De kan også ha dette språket i Vg3(nivå 3) og dermed få ekstrapoeng. Eller de kan begynne med et helt nytt fremmedspråk, f.eks fransk, som de også må ha i to år på vgs.

26 Elever som ikke har hatt fremmedspråk på u-skolen og som begynner på et studieforberedende utdanningsprogram, må da ta nivå 1 og nivå 2 over 3 år i et nytt fremmedspråk på vgs. (Konsekvens: Begrenser valgmulighetene av programfag i 3. klasse. Velger en f.eks Idrettsfag, får en ikke anledning til programfaget Toppidrett i 3. klasse, kun i 1. og 2. klasse. På Studiespesialisering vil en da f.eks. ikke få mulighet til å ta nivå 3 i fremmedspråk.) NB! NB! Mulig å bygge på til studiekompetanse etter å ha gått yrkesfag, trenger da likevel ikke mer enn engelsk. (Gjelder også for Naturbruk.)

27

28 ARBEIDSLIVSFAG Faget har to hovedområder:
1. Utvikling av produkter og tjenester (Praktisk arbeid) 2. Yrkesetikk og arbeidsmiljø Omfang: Som for fremmedspråk og engelsk fordypning Innhold: Muring, snekring, skruing, matlaging, vaktmestertjenester m.m.

29 Tysk Hvorfor lære tysk? Et hovedspråk i Europa
Tyskland er en svært viktig handelspartner for Norge. Norsk næringsliv trenger ansatte som behersker tysk. Mange tyske turister i Norge Tyskland er et lett tilgjengelig og attraktivt turistmål for oss nordmenn

30 Tysk forts. Tysk er nærmest et søsterspråk til norsk
Oppbygning og ord/gloser har langt flere fellestrekk enn ulikheter Klar sammenheng mellom arbeidsinnsats og utbytte Jevn og god innsats må til, ikke skippertak Mange foreldre har selv hatt tysk og kan hjelpe til

31 Spansk 3. største språket i verden
Du får innsikt i spansk og latinamerikansk språk og kultur Spansk uttale ikke spesielt vanskelig God og jevn innsats er nødvendig Største utfordring er verbene Litt hjelp fra foreldrene med leksehøring kommer godt med

32


Laste ned ppt "? TYSK SPANSK ? ENGELSK ? ? ARBEIDSLIVSFAG."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google