Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Initiativet var tatt av Pf M&R hvor vi initierte et prosjekt inn i regional delplan for folkehelsene Målet var å få etablert et prosjekt.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Initiativet var tatt av Pf M&R hvor vi initierte et prosjekt inn i regional delplan for folkehelsene Målet var å få etablert et prosjekt."— Utskrift av presentasjonen:

1

2

3 Initiativet var tatt av Pf M&R hvor vi initierte et prosjekt inn i regional delplan for folkehelsene 2014-2017. Målet var å få etablert et prosjekt hvor man kunne få til en forpliktende avtale mellom partene, rettet inn mot folkehelsearbeid.

4 For vår del er prosjektet også et delmål for å få til brukerutvalg for institusjons- og hjemmebasert omsorg, samt opprettelse av aktivitetssenter hvor man kunne samle frivillighetssentral folkehelsekoordinator og frisklivskoordinator under ett tak.

5 Alt er tuftet på den erkjennelse av at vi må ta mer ansvar for egen alderdom i fremtiden. Dette med bakgrunn i at dagens tankesett og praksis omkring eldreomsorg, ikke er bærekraftig. Populasjonsutviklingen og mangel på arbeidskraft tilsier dette. Vi blir stadig flere eldre og flere eldre eldre og vi har en sterk økning av omsorgsbehov for personer under 67 år.

6 I alle utredninger omkring temaet, så er det helt klart at nye aktører må på banen. Dette gjelder da særlig frivillig sektor og privat sektor. Videre så legges det opp til det man kaller inovasjon i omsorg, hvor nytenking står sentralt. Et av områdene man da vektlegger, er intensivering av folkehelsearbeid. I den forstand aktivisering og deltakelse

7 Vi mener og tror, som forskning viser, at ved aktivisering og inkludering, så øker livskvaliteten. Dette betyr igjen av vi holder oss lengere friske, som igjen resulterer i at vi kan bo lengere i eget hjem og vil redusere behovet for omsorgshjelp og institusjonsplasser

8 Prosjektet er en avtale mellom partene hvor man definerer oppgaver man skal gjøre. Formålet er å kunne gi trivsel og øke livskvaliteten for alle. Så er det tatt inn noen tiltak man skal starte med. Videre skal det etableres et samarbeidsforum som skal videreutvikle og evaluere avtalen. Dette betyr at man får forhandlingsrett – som er noe av det viktigste i avtalen.

9 Avtalen betyr ikke at lokalforeningene skal gjøre jobben alene. Det er viktig at foreningene skaffer seg alliansepartnere for å kunne gjennomføre tiltakene. F.eks. demensforeningen sitt prosjekt «aktivitetsvenn» og lignende. Poenget er at foreningene skal ta ansvaret med å styre og koordinere prosjektene, sammen med kommunen som må legge forholdene til rette.

10 Utdrag regional delplan for folkehelse 2014 -20017 – M&R Fylke Resultatmål: I samarbeid mellom kommunar, frivillige organisasjonar og lokale eldreråd utforme samarbeidsavtalar om involvering av eldre som ressurs. Gjennom kurs- og kompetansehevande tiltak auke kunnskapen om eigenmeistring, førebygging og kvardagsrehabilitering hos politikarar og tilsette i helse- og omsorgssektoren. Innan utgangen av 2016 skal 50 prosent av vaksne og eldre i fylket vere fysisk aktive 30 minutt per dag.

11 Samarbeidsavtale Mellom Molde kommune – Pensjonistforbundets lokalforeningar i Molde – Møre og Romsdal fylkeskommune

12 1.Forankring av avtalen Denne samarbeidsavtalen er forankra i Kommuneplan, samfunnsdel for Molde kommune, år 2013 – 2022, Regional delplan for folkehelse, 2014 - 2017 og Pensjonistforbundet sitt eldrepolitiske handlingsprogram.

13 2.Formål Avtalen skal vere eit verkemiddel for å kunne planlegge og forplikte partane til å gjennomføre nærare definerte aktivitetar der pensjonistgruppa bidreg på ein måte som gir trivsel og auka livskvalitet for alle.

14 3.Oppgåver og ansvar for partane i avtalen Partane i denne avtalen forpliktar seg følgjande oppgåver/ansvar: Molde kommune:  Molde kommune v/Frivilligsentralen skal vere kontaktpunktet for dei ulike aktivitetane  I samarbeid med Pensjonistforeininga utvikle relevante samarbeidsprosjekt/møteplassar  Informere om avtalen i sine aktuelle fora

15 3.Oppgåver og ansvar for partane i avtalen Pensjonistforbundet:  Søke om eksterne midlar til relevante samarbeidsprosjekt  Delta i relevant møteverksemd, stille seg til disposisjon i aktuelle styringsgrupper og liknande innanfor prosjekter og tiltak innan frivilligheita.  Stimulere og mobilisere sine medlemmar til å delta i dei aktuelle tiltaka

16 3.Oppgåver og ansvar for partane i avtalen Møre og Romsdal fylkeskommune:  Ha ei koordinerande rolle i utviklingsfasen av samarbeidet mellom partane

17 3.Oppgåver og ansvar for partane i avtalen Samarbeidsforum: Det blir etablert eit Samarbeidsforum mellom partane som møtes minst 2 gonger i året for å drøfte, vidareutvikle og evaluere samhandlinga mellom partane

18 4.Samarbeidstiltak som denne avtalen omfattar Følgjande konkrete aktivitetar blir sett i gang:  Etablere grupper som tek del i arbeidet med halde vedlike delar av Molde kommune sine offentlege plassar/areal  Aktivitet innan ordninga «Den gylne spaserstokk»  Leseombod v/biblioteket  Kafévertar på internett kafé Avtalen opnar for å starte opp andre/nye tiltak avhengig av avdekka behov og ressurstilgang (pensjonistar)

19 5.Avtaletid, evaluering og oppseiing av avtalen Avtalen vil gjelde for 1 år frå det tidspunktet avtalen blir underskriven av partane. Etter evaluering av avtalen kan partane vel å forlenge, endre eller annullere avtalen.


Laste ned ppt "Initiativet var tatt av Pf M&R hvor vi initierte et prosjekt inn i regional delplan for folkehelsene Målet var å få etablert et prosjekt."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google