Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Av Helle Johannessen A1A. Mine mappeoppgaver: 1. Den gode lærer  Hva forventer jeg av meg selv som lærer? 2. Individuell oppgave om veiledning og didaktikk.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Av Helle Johannessen A1A. Mine mappeoppgaver: 1. Den gode lærer  Hva forventer jeg av meg selv som lærer? 2. Individuell oppgave om veiledning og didaktikk."— Utskrift av presentasjonen:

1 Av Helle Johannessen A1A

2 Mine mappeoppgaver: 1. Den gode lærer  Hva forventer jeg av meg selv som lærer? 2. Individuell oppgave om veiledning og didaktikk (mål 1a og 1c)  Den didaktiske relasjonsmodellen  Undervisning i praksisperioden

3 3. Et yrkesetisk dilemma (mål 1a)  Muntlig presentasjon på eksamen 4. Gruppelogg fra prosjektet Student veileder student (mål 1b)  Veiledning på oppgave nr 3, av studenter i 2. klasse ………………………………………………………… Metateksten inneholder også en vurdering av en oppgave skrevet av en medstudent.

4 Min utvikling og læring dette semesteret Oppgavene:  Lært meg mye  Gruppeoppgaver best Praksis:  Gitt meg størst utbytte Forelesningene:  Gitt meg variert utbytte

5  Pedagogikkfaget fungerer som en veiledning  Tolkning  avgjøres av personlige verdier  Hjulpet meg å definere mine verdier  Diskusjon rundt pensum  mulighet for refleksjon

6 Gruppeoppgave om et yrkesetisk dilemma, av: Helle Johannessen, Thuva Klausen og Torgunn Berg

7  Et yrkesetisk dilemma man kan støte på i jobben som lærer  Flere handlingsalternativer  Begrunnelse for de forskjellige alternativene

8 Situasjonen  Vår tenkte kontaktlærer: Karsten  Vår tenkte elev: Sondre  Vår tenkte situasjon: Sondre betror til Karsten at han hadde blitt presset med av noen medelever i klassen til å stjele godteri butikken. Han tør ikke, og vil ikke si det til sine foreldre fordi han er redd for konsekvensene. Han vil heller ikke sladre på vennene sine. Men han angrer. Sondre er usikker sosialt, men pliktoppfyllende på skolen. Foreldrene er i skilsmisse.

9 Skal Karsten ta hensyn til konsekvens- og pliktetikken?  Si i fra til foreldrene.  Kanskje miste tilliten Sondre har vist han. Skal han fokusere på å bevare tilliten til Sondre?  Ikke si i fra til foreldrene, for å ikke gå imot Sondres ønske.  Stå i fare for at episoden gjentar seg, viss det ikke blir tatt tak i i hjemmet. Hvilke plikter, og ansvar har vi som lærer ovenfor eleven?

10  ”Den etiske fordring krever av oss at vi handler” (Arnberg, 2008, s.27)  Ivaretar Karsten, som lærer foreldrenes ønsker ved å holde tett?  Hva vil man som mor og far ønsket å få vite om sitt barn?

11  Karsten velger å gå til foreldrene  Fremtiden til Sondre er viktigere enn Karsten sitt behov for å beholde tillitsforholdet mellom Sondre og han selv.  ”Det er hensynet til den annen part som skal bestemme hvordan vi bør reagere og svare på fordringen.” (Arnberg, 2008, s.27)

12  ”Noen ganger får lærere vanskelige betroelser fra elever mot et løfte om ikke å fortelle det videre til noen. Det kan bli en umulig klemme. Slike løfter bør en lærer for all del unngå å gi. Noen ganger må man - både ut fra sin yrkesetikk og sin personlige integritet - gå videre med en sak. Lærere som har gjort slike løfter, har gjort det av frykt for å miste kontakten med eleven.” (Hareide, 2004, s. 64)

13 Velger å gå videre med saken  Kontakte foreldre  Ta tak i de andre involverte Skolen har et ansvar for å være hjemmets forlengede arm i oppdragelsen. ”Læreren er vist stor tillit fra samfunn og fra foreldre, og dette må ha sin motvekt i en tilsvarende ansvarlighet fra lærerens side.” (Imsen, 2006, s. 467)

14 Både alternativ 1 og 2 bygger på: Pliktetikk  ”Hensynet til plikten går foran hensynet til konsekvensen” (Brøntveit, 2004, s235.)  Velge etikken utifra det som er rett i seg selv. Konsevensetikk  konsekvensen eller resultatet av handlingen er det som avgjør om handlingen er god eller ikke.  ”Er resultatet godt er handlingen god”(Brøntveit, 2004, s.230)  Om resultatet blir bra for Sondre vet vi jo ikke før det har gått en tid og vi ser om han har gjentatt handlingen.

15 ”Tillit går på følgende forhold: tillit til læreren som fagperson og tillit til læreren som medmenneske.” (Arnberg, 2008, s.22) Tilliten mellom lærer og elev i fokus  Går ikke til foreldre  Sondres anger viser at han neppe vil gjenta handlingen.

16  Gjentar det seg vil Karsten handle  Ber butikken være på vakt, men angir ikke elevene pga taushetsplikten.  ”Dersom personligeforhold blir gitt til en tredje person, vil det ødelegge tillitsforholde mellom yrkesutøvere og klient. Brudd på taushets plikt kan føre til fengselsstraff” (Brøntveit, 2006, s. 285)

17 Dette alternativet bygger på ansvarsetikk: Løgstrup sier at ansvarsetikk bygger på forholdet mellom meg og deg, og på møtet mellom enkeltmennesker.

18  Ingen fasitsvar  Man vil aldri kunne oppfylle alles ønsker Som lærer:  Hvem sine ønsker er viktigst?  Hva er man ut fra lover og regler pliktet til

19 Valgene man tar, vil variere fra lærer til lærer, ettersom alle har et forskjellig grunnsyn på hva etikk er, og hva man selv føler er viktige verdier å ta vare på.

20 Litteraturliste - Brøntveit, Erik og Duesun, Knut, Filisofi, livssyn og etikk, Fagbokforlaget 2006 - Imsen, Gunn, Lærerens verden, Universitetsforlaget 2006 - Arneberg, Per, Pedagigisk dannelse og etikk, Cappelen akademiske forlag 2208 - Hareide, Berger J., En dyd av nødvendighet ?, Læremiddelfolaget 2004


Laste ned ppt "Av Helle Johannessen A1A. Mine mappeoppgaver: 1. Den gode lærer  Hva forventer jeg av meg selv som lærer? 2. Individuell oppgave om veiledning og didaktikk."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google