Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet."— Utskrift av presentasjonen:

1 Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet

2 Profesjon Et heldagsforetak En utdanning Organisasjonstilknyttning Lovmessig forankring Bygger på et etisk regelverk

3 Yrketsgodset Personlige ressurser En må forstå seg selv En må forstå seg selv i forhold til andre Empati, vise omsorg og ha en anerkjennende væremåte Praktisk teorietisk kunnskap Kunnskap om samfunnsstrukturer Innsikt i økonomiske, sosiale, pedagogiske og psykologiske prosesser, samt faglig kunnskap

4 Pedagogisk dannelse Innsikt i det pedagogiske feltet Klarhet i hvor jeg selv befinner meg og forståelse for at andre kan befinne seg andre steder. Forståelse for at alt det en gjør praktisk og teoretisk, står en i et ansvarsforhold, der barn og unge utgjør den grunnleggende utfordringen. R. Myhre 1994

5 Pedagogisk takt Taktfullhet utrykkes i måten vi handler på Taktfullhet krever at vi vet hvordan en situasjon oppleves for barnet. En er sensitiv over for barnet Pedagogen bør ha en dyp moralsk engasjement overfor barna og at hun bruker engasjementet til kritisk refleksjon over forskjellige ideologiers krav til pedagogikken. M.Van Manen

6 Bordieu ”habitus” Er knyttet til den voksnes praktiske beredskap når det gjelder omsorg. Alle mennesker har nedfelt i sin personlighet, gjennom erfaringer, en sosial handlingsdyktighet i relasjon til andre Har et klart sosialt kulturelt og historisk element og er ubevisst. Dette må en reflektere over ellers kan det virke konserverende på ens handlingsmåte.

7 Faglig mestring/kyndighet Å ha innsikt i teorier som kan gi grunnlag for kritisk refleksjon innen yrket. Å kunne gi begrunnelser for yrkesutøvelsen som også er forankret i verdier. Å kunne sette ord på yrkesutøvelsen overfor foreldre, kollegaer, fagfolk og ufaglærte. Å utvikle et reflektert forhold til den pedagogiske prosessen en selv er en del av. Å kunne behandle oppdragelses spørsmål teoretisk.

8 Hva må en førskolelærer mestre ut fra lover og regelverk Det daglige arbeidet, gruppevis og individuell tilpassing av det pedagogiske innholdet. Organisering og ledelse av arbeidet på avdelinga og veiledning av det øvrige personalet. Planlegging av det pedagogiske og praktiske arbeidet og sammen med styrer utvikling av årsplan for virksomheten som er i tråd med rammeplanen for barnehagen og andre styringsdokument. Vurdering av de samla ressursene og rammefaktorene i barnehagen og ut fa dette sette mål og intensjoner i årsplanen ut i livet.

9 Forts. Samarbeide mellom avdelingene i barnehagen og deltagelse i faglig samarbeid med andre faglige instanser. Foreldresamarbeid ansvar for videreutvikling av det faglige innholdet i barnehagevirksomheten gjennom kompetanseoppbygging, etterutdanning og lokalt utviklingsarbeid.

10 Å være dyktig Å være fortrolig med de praktiske innslagene i yrket. Å mestre de håndverksmessige sidene av yrkesutøvelsen. Å kunne utnytte intuisjon og erfaring i gjennomføringen av pedagogisk arbeid Å utvikle gode arbeidsmåter i studiet. Å kunne behandle oppdragelsesspørsmål praktisk.

11 Didaktisk kompetanse innebærer at studenten skal Være i stand til å kartlegge, planlegge, gjennomføre og kritisk vurdere pedagogisk arbeid basert på bærende prinsipper i rammeplanen for barnehager, med særlig forståelse og respekt for små barns kulturelle og sosiale bakgrunn. Kunne planlegge, reflektere over og grunngi eget og andres pedagogiske arbeid i lys av forskning og teori om barns væremåte, med vekt på lek, omsorg og læring i en sosial kontekst. ha innsikt i ulike didaktiske verktøy for å kunne planlegge gjennomføre og kritisk vurdere virksomheten i barnehagen og det første året i grunnskolen. Kunne legge til rette for en inkluderende barnehage for alle barn. Kartlegge og sette i verk tiltak for barn med behov for særskilt hjelp og støtte, og utvikle barnehagen som arena for forebyggende barnevern. Ha innsikt i teorier om forkjeller mellom gutter og jenter, og kjenne metoder for å fremme likestilling og likeverd mellom kjønnene.


Laste ned ppt "Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google