Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bør man ønske seg en fremtid uten døvhet? Bioetikk og medisinsk teknologi Patrick Kermit Mangfold og inkludering.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bør man ønske seg en fremtid uten døvhet? Bioetikk og medisinsk teknologi Patrick Kermit Mangfold og inkludering."— Utskrift av presentasjonen:

1 Bør man ønske seg en fremtid uten døvhet? Bioetikk og medisinsk teknologi Patrick Kermit Mangfold og inkludering

2 Cochleaimplantatet Kilde: Medisan AS, gjengitt med firmaets tillatelse

3 Cochleaimplantatet

4 En god nyhet for døve?

5 …eller ikke…?  Ethnocide (genocide)  Audism (racism)  Phonocentrism (ethnocentrism) The Mechanical Ear (by Paul Johnston)

6 Et ekte bioetisk dilemma? To tilsynelatende likeverdige og konkurrerende perspektiver på døvhet?  Et medisinsk; å være døv er å være funksjonshemmet på grunn av en fysisk skade man bør søke å kurere.  Et språklig og kulturelt; å være Døv er å være medlem i en språklig og kulturell minoritet med en iboende verdi.

7 Litt om tegnspråk  Tegnspråk er naturlige språk på akkurat samme måte som talte språk.  Et mennesker kan ha et tegnspråk som sitt primærspråk og danne sin identitet med tegnspråk som primært verktøy.  Den prinsipielle forskjellen mellom tegnspråk og talte språk dreier seg om produksjons- og persepsjonsmåte. Tegnspråk ”tegnes” og sees. Talte språk tales og høres.

8 «Tertium datur» – En tredje utvei?  To tanker i hodet samtidig: Bedre hørsel OG tegnspråk for barn med cochleaimplantat?

9 «Døv» kritikk som advarsel mot å gjenta feil fra fortiden?  En kritikk av ideen om at man bør normalisere døve barn ved å gjøre dem (mest mulig) hørende:  Det å bli behandlet som «unormal» og det å bli forsøkt endret til «normal» kan ha utilsiktede og uheldige konsekvenser for måten barnet kommer til å se på seg selv, selv når det gjøres i beste mening.  Er det mindre bra å få være et medlem i et sosialt fellesskap som deler et fullverdig språk – men som er i mindretall – enn å streve for å bli medlem av majoriteten – og kanskje ikke klare det?

10 "Walking with a friend in the dark is better than walking alone in the light." - Helen Keller


Laste ned ppt "Bør man ønske seg en fremtid uten døvhet? Bioetikk og medisinsk teknologi Patrick Kermit Mangfold og inkludering."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google