Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,"— Utskrift av presentasjonen:

1 Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,

2 Fra sist gang..  FN  FNs tusenårsmål  HDI  IHDI  Hvorfor er vann viktig?  Hvorfor er utdanning viktig?

3 BRUTTO NASJONALPRODUKT BNP = verdien av alle varer og tjenester som produseres i et land i løpet av et år minus varene som ble brukt i produksjonen.  Et mål for verdiskaping. De områdene som bidrar til et lands BNP er: Privat forbruk Offentlig forbruk Investeringer Eksport av varer og tjenester BNP per innbygger = BNP fordelt på antall innbyggere.

4 Hva BNP ikke sier noe om.. Fordelingen av verdiene som blir produsert I hvilken grad verdiene dekker grunnleggende behov som tilgang til rent vann og sanitære forhold. Hvilke type ressurser som er brukt i produksjon, for eks. olje Svart arbeid, illegal handel.. > Land med svak statsstyring har sannsynligvis større produksjon av varer og tjenester enn BNP tilsier.

5 Hvordan øke BNP? Landets inntekter er avhengig av hvilke produkter landet produserer og eksporterer. Mye større fortjeneste ved industrielle varer enn råvarer. Verdiøkningen er størst for de produktene, varene eller tjenestene som det kreves mest kunnskap for å produsere. Hver dollar som tjenes på salg av kaffe i USA gir kaffebonden i Tanzania 1 cent!

6 Kinas BNP de siste 50 årene

7 World Trade Organization Verdens handelorganisasjon Som mål å fremme frihandel og stimulere til økonomisk vekst.  Senke handelsbarrierer som toll, subsidiering Lager regler for verdenshandelen og mekler i konflikter Kritikerne mener at WTO primært gagner de rike landene, mens miljøet og utviklingslandene blir de store taperne https://www.youtube.com/watch?v=nyjWNlWjpH8

8 Kan handel føre til mer utvikling? "Noen hevder at økt handel mellom verdens land kan redusere de økonomiske forskjellene i verden, andre mener verdenshandelen slik den er i dag fører til større forskjeller mellom landene." 2 hovedproblemer for utvikling av industri i utviklingsland. – Industrilandenes skattlegging av importerte varer fra utviklingsland – Subsidiering av jordbruk i I-land

9 Skattlegging av import Utviklingsland må ofte betale mer for å eksportere varer til industrialiserte land enn det industriland gjør. I tillegg skiller I-landene mellom import av råvarer og mer bearbeidede varer. Skatt av mer bearbeidede varer er mye høyere. – I stedet for å bearbeide varene for mer fortjeneste fortsetter landene å selge råvarer til liten fortjeneste. EU foreslo i 2001 at verdens minst utviklede land (MUL-landene) skulle få selge sine varer uten at de ble skattlagt. Iverksatt i Norge fra 2002, omfavner 48 land.

10 Subsidiering Subsidiering betyr at myndighetene betaler deler av summen det koster å produsere en landbruksvare, som lønn til bonden. Det gjøres for at de som kjøper varen skal ha råd til å kjøpe den, og for at lønningene til bonden ikke skal være like avhengig av prisen de får på markedet. https://www.youtube.com/watch?v=vlm09G2mAg4

11 Norge har i mange år hatt streng importbeskyttelse av jordbruk. Argumenter er miljø, arbeidsplasser og kulturarv. > Negative konsekvenser er at utviklingsland (som er avhengig av råvare-eksport) blir utkonkurrert og må senke prisene ytterligere.

12 Subsidiering Hva er fordelene og ulempene ved subsidiering av eget landbruk?

13 Til neste gang.. Ta gjerne med pc til arbeid med oppgaven.


Laste ned ppt "Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google