Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

May Janne Botha Pedersen Avdelingssjef kirurgiske avdelinger Ringerike sykehus.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "May Janne Botha Pedersen Avdelingssjef kirurgiske avdelinger Ringerike sykehus."— Utskrift av presentasjonen:

1 May Janne Botha Pedersen Avdelingssjef kirurgiske avdelinger Ringerike sykehus

2 Hva ser vi i krystallkula?

3 Flere eldre – hvordan vil det påvirke oss? Flere eldre - vil de bli syke? ke ?

4

5 Rapport – AIO VV 2014 ”Strategi for å rekruttere, beholde og utdanne anestesi-, intensiv-, og operasjonssykepleiere i Vestre Viken HF.” For å få mer innsikt i våre utfordringer med å sikre en jevnest mulig drift 24/7, har vi kartlagt alder sammensetning, turnover, erfaringer med annonsering og dekningsgrad av AIO sykepleiere.

6 Funn Operasjons- og intensivsykepleiere utgjør den største andelen av spesialsykepleiere som er 58 år eller eldre.

7 Rapport – AIO VV 2014 I løpet av en femårsperiode må vi rekruttere til sammen 83 nye spesialsykepleiere for kun å erstatte naturlig avgang knyttet til alder. Det utgjør alene et behov for 28 sykepleiere i utdanningsstillinger pr år.

8 Funn-Turnover Begrepet har engelsk opprinnelse og betyr direkte oversatt »omsetning», men brukes synonymt med gjennomtrekk, personellutskiftning, personellavgang og sirkulasjon. Begrepet knyttes til forholdet mellom antall som slutter og den gjennomsnittlige bemanning. Turnover deles vanligvis inn i frivillig og ufrivillig turnover. Ufrivillig turnover omfatter de situasjoner som den enkelte ikke har kontroll over, slik som oppsigelse, alderspensjon og dødsfall, alle andre årsaker til turnover defineres som frivillig.

9 Funn-Turnover Turnover er ganske jevnt fordelt innen AIO. Ut fra de tallene vi har klart å innhente er median for turnover anestesi 9,45 %, intensiv 10 % og operasjon er 8,55 %. Dekningsgrad av intensivsykepleiere er en utfordring. Den avdelingen som har lavest dekningsgrad har 55%. Arbeidsgruppen mener det er ønskelig at alle stillingene innen AIO er besatt med spesialsykepleiere og anbefaler minimum 95 % dekning av spesialsykepleiere innen de største intensivseksjonene.

10 Funn-Turnover Årsaker til turnover av spesialsykepleiere innen AIO Vestre Viken HF er ofte overgang til pensjonsalder, tung vaktbelastning eller behov for andre faglige utfordringer. Bedre lønn og arbeidsbetingelser spesielt innen for privat virksomhet er også en oppgitt grunn. Vi oppfatter at vi har en stabil arbeidskraft. Den største andel som slutter er relatert til overgang til pensjonsalder.

11 Rekruttere spesialsykepleiere til AIO Tilbakemeldingene er at det er få eller ingen søkere til utlyste spesialsykepleierstillinger. Dette bekreftes ved en rundspørring i klinikkene. Dette gjelder både faste stillinger og vikariater. Anestesiseksjonene får stort sett mange søkere, alle anestesisykepleiere, og dekket sine ledige stillinger. Med Int Drammen, Intensiv Ringerike og Kongsberg har relativ mange søkere men få med Videreutdanning innen intensivsykepleie. Operasjonsseksjonene har alle få søkere som er aktuelle. Vi ser her også utenlandske søkere som ikke har autorisasjon som sykepleier.

12 Rekruttere spesialsykepleiere til AIO Majoriteten av spesialsykepleierne rekrutteres fra studenter som Vestre Viken har gitt økonomisk støtte til utdanning.

13 Arbeidsgruppen anbefaler følgende strategi for å rekruttere, beholde og utdanne anestesi-, intensiv- og operasjonssykepleier i Vestre Viken:  Videreføre ordningen med utdanningsstillinger i Vestre Viken. Minimum 26-28 stillinger/år.  Opprettelse av 1-2 Trainee-stillinger i operasjonsseksjonene, Vestre Viken.  Opprette et ”Råd for utdanning innen AIO, Vestre Viken”.  Opprette praksisplasser på AIO avdelingene for Bachelor studenter i sykepleie, gjerne som et samarbeidsprosjekt med høyskolene.  Felles temadager innen AIO, Vestre Viken.  Harmonisere lønn innen AIO, Vestre Viken og etablere konkurransedyktig lønn i forhold til Oslo sykehusene.

14 Status 2016 Økning av utdanningsstillinger 21 til 25 (31) Opprettet ledernettverk AIO Opprettelse av Trainee stillinger på intensiv BS/RS Fagråd etableres nå formelt

15

16

17 Trainee -stillinger Formålet med prosjektet: Formålet med å ansette Trainee sykepleiere på intensiv er rekruttering til stillinger i intensivavdelingen og rekruttering til videreutdanning i intensivsykepleie. Vi ønsker å ansette sykepleiere som ønsker videreutdanning og som er sterkt motiverte til dette. Kvalitetssikring og opplæring: Sykepleieren får praktisk opplæring, undervisning og veiledning i 2 år. Følger en plan som sikrer kvalitet i 3 nivåer: postoperativ (4 mnd), medisinsk overvåking (8 mnd) og intensiv (12 mnd). Vi samler traineegruppa 4 timer/uke i 1 år, deretter 4 timer/måned i 1 år: teoretisk undervisning, praktisk gjennomgang av prosedyrer, oppgaver med case, veiledningsgruppe, simulering.

18

19 Ønsker fra oss til høyskolene Årlig opptak Opptak om høsten ved alle utdanningsstedene Økt antall studenter

20 Uavklarte spørsmål Nytt sykehus i Drammen – økt behov for utdanningsstillinger ABIO ?? For lav intensivkapasitet i VV – flere utdanningsstillinger ??

21

22 Anestesisykepleiere og anestesisykepleiere utdanningen varierer fra land til land Ingen harmonisering Ingen potensiale for europeisk utveksling

23 Fremtiden ??


Laste ned ppt "May Janne Botha Pedersen Avdelingssjef kirurgiske avdelinger Ringerike sykehus."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google