Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Undervisningsopplegget 17.mai om 17.mai. Hvorfor feirer vi 17.mai? Samtale med ungene om 17.mai og hva vi vanligvis gjør den dagen. Synge og øve på 17.mai.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Undervisningsopplegget 17.mai om 17.mai. Hvorfor feirer vi 17.mai? Samtale med ungene om 17.mai og hva vi vanligvis gjør den dagen. Synge og øve på 17.mai."— Utskrift av presentasjonen:

1 Undervisningsopplegget 17.mai om 17.mai

2 Hvorfor feirer vi 17.mai? Samtale med ungene om 17.mai og hva vi vanligvis gjør den dagen. Synge og øve på 17.mai sanger. Øve hjemme også. Snakke om 17.mai i gamle dager. Forklare kort om 1814 og Eidsvoll. Vise bilder med projektor.

3 17 mai er Norges nasjonaldag, bursdagen til Norge I 400 hundre år var Norge en del av Danmark. De bestemte over Norge. I 1814 ble Norge en selvstendig stat. Da dro 112 norske menn til Eidsvoll og lagde den første norske grunnloven. Grunnloven er de viktigste lovene et land har. I den står det hvem som skal bestemme i landet og hvordan lover kan endres. Alle andre lover i Norge må følges grunnloven. Forsamlingen valgte deretter regenten, prins Christian Frederik, til Norges konge. Norge feirer 17. mai fordi det var da Norge fikk sin egne grunnlov.

4 17. mai er en offisiell flaggdag og en offentlig høytidsdag med arbeidsfri. Norge feirer 17. mai fordi det var da Norge fikk sin egne grunnlov.

5 Mange bruker bunad eller andre nasjonaldrakter. Det er vanlig å pynte seg på nasjonaldagen. Mange bruker bunad eller andre nasjonaldrakter. Tradisjonen med å kle seg i bunad begynte for litt over 100 år siden. For å markere og feire at Norge var blitt et selvstendig land begynte voksne å kle barna sine i bunader i 1905.

6 De brukte bunader før også De brukte bunader før også. Skaut er det kanskje ikke så mange som bruker lenger? Prøv å se etter det på 17.mai.

7 Bunadene Disse bunadene var inspirert av folkedrakter som norske bønder brukte på 1800-tallet.

8 Å bruke bunad er en gammel, norsk tradisjon Det finnes mange forskjellige bunader. Hvis du skal kjøpe deg bunad, er tradisjonen at du kjøper bunad som viser hvor du eller slekta di kommer fra.

9 BUNADSØLJE BUNADSKJORTE BUNADVESKE STAKK BUNADSKO

10 Alle sammen måtte pynte seg Ikke alle hadde bunad, men pynte seg måtte alle sammen!

11 17.mai tog fra gamle dager. Her ser du enda et bilde av et 17.mai tog fra gamle dager. Alle har pyntet seg og har flagg i hånda.

12 17.mai i dag

13 Barnetog Det arrangeres barnetog på formiddagen. Skolebarna går i tog mens de vifter med norske flagg og synger sanger. Mange steder spiller musikkorps i toget. I over 140 år har skolebarn sunget nasjonalsangen ”Ja, vi elsker dette landet”. Teksten ble skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson i 1859. Fire år senere skrev søskenbarnet hans, Rikard Nordraak, melodien.

14 Etter toget… Etter toget er det tradisjon at leker og bespisning skjer på skolene. Da kan man ofte få kjøpt kaker, brus, is, pølser og annet godt.

15 17.mai-tale 17.mai-tale hører med på den store dagen. Da pleier man å snakke litt om hvorfor vi feirer 17.mai

16 Henrik Wergeland Forfatteren Henrik Wergeland (1808-1845) var en av de første som jobbet for å gjøre 17. mai til en festdag. Han holdt den første 17. mai- talen i 1833. Han skrev også den første nasjonalsangen for barn; «Vi er en nasjon vi med.» Wergeland ble kalt «17. mai-kongen» mens han levde.

17 I over 100 år har kongefamilien stått på slottsbalkongen 17. mai. Den virkelige Kongen, Kong Harald, står på Slottsbalkongen 17. mai og har en av sine travleste arbeidsdager. Jobben hans er å vinke til barnetoget, så det er ikke rart om han er litt sliten i håndleddet på slutten av dagen. I over 100 år har kongefamilien stått på slottsbalkongen 17. mai.


Laste ned ppt "Undervisningsopplegget 17.mai om 17.mai. Hvorfor feirer vi 17.mai? Samtale med ungene om 17.mai og hva vi vanligvis gjør den dagen. Synge og øve på 17.mai."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google