Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Regional plan for fysisk aktivitet idrett og friluftsliv i Akershus Høringsuttalelse fra Oslo og Omland Friluftsråd (OOF) og Forum for natur.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Regional plan for fysisk aktivitet idrett og friluftsliv i Akershus Høringsuttalelse fra Oslo og Omland Friluftsråd (OOF) og Forum for natur."— Utskrift av presentasjonen:

1 Regional plan for fysisk aktivitet idrett og friluftsliv i Akershus 2016-2030 Høringsuttalelse fra Oslo og Omland Friluftsråd (OOF) og Forum for natur og friluftsliv Akershus

2 Kort om OOF Paraplyorganisasjoner for natur- og friluftsorganisasjonene i regionen 42 natur- og friluftsorganisasjoner 11 kommuner i Akershus

3 Kort om prosessen OOF har vært representant for friluftslivsorganisasjonene i fylket og deltatt på møter i fylkeskommunen Har involvert natur- og friluftsorganisasjonene gjennom høringsmøte og informasjon Har samarbeidet nært med Forum for Natur og Friluftsliv i Akershus

4 Hva er vi opptatt av? Friluftsliv og fysisk aktivitet Friluftsliv er den enkleste og billigste veien til fysisk aktivitet Folk foretrekker fysisk aktivitet i naturen De minst aktive gruppene må prioriteres Barn og unge leker mindre utendørs!

5 Natur- og friluftslivsområder i nærområdene Natur og naturmangfoldet grunnlaget for friluftsliv og fysisk aktivitet. Tilrettelegging på et nivå, som stimulerer til aktivitet, men som samtidig ikke går ut over naturopplevelsen Bedre oversikt over de viktigste friluftslivsområdene gjennom prosjektet Kartlegging og verdsetting av friluftslivsområder Økt press i utbyggingsområdene - Vi støtter areal- og transportplanens forslag om at det utarbeides "grønne linjer" for å spare natur og friluftslivsmuligheter i nærområdene. Forslag om endringer av markagrensen er OOF kritiske til

6 Sykling og gange er bra for klima og helsa Store helseeffekter ved økt hverdagsaktivitet Akershusbefolkningen kan bli bedre på sykling og gange Akershuskommuner leder an - Lillestrøm kåret til "Årets sykkelby" i 2014 Klimaendringer medfører ufordringer for friluftslivet, som mindre snø og mer nedbør.

7 Friluftslivet er ikke gratis Mer sammensatt befolkning med redusert kjennskap til naturen og lave friluftslivsferdigheter. Økt behov for opplæring i friluftsliv og om mulighetene i naturen (barnehage, skole, SFO, lærere m.m.) Økt behov for aktivitetstilbud mot de mest inaktive gruppene - organisasjonene trenger mer støtte til dette arbeidet. Økt behov for tilrettelegging for et allsidig friluftsliv (turveier, nærmiljøanlegg, friluftsporter osv.)

8 Svarer planen på utfordringene? Svarer denne planene på utfordringene og vil den bidra til mer fysisk aktivietet og friluftsliv i fylket (et trendskifte)? Dokumenterer og er tydelig på at friluftsliv og fysisk aktivitet i friluft er svært viktig for befolkningens fysisk og psykiske helse. Har god mål, strategier og styringsindikatorer for økt aktivitet. Legger prisverdig mye vekt på hverdagsaktivitet som et svar på store utfordringer, som helse-, klima- og transportutfordringer. Bra at spillemiddelandelen økes fra 10 % til 15 % - men er det nok? Flott at fylkeskommunale tilskuddsordningene økes fra 10 kr per person til 30 kr per person innen 2030 (fra 6 millioner til 22,8 millioner).

9 Men: Planen er mangelfulle i forhold til de mest utsatte gruppene, som blant annet minoriteter og lavere sosioøkonomiske grupper. Planen vektlegger i for liten grad organisasjonenes behov for ressurser til deres arbeid for friluftsliv og fysiske aktivitet. Vi er glade for satsing på SFO og skole og vi har derfor føyd til et punkt om behovet for opplæring av lærere, SFO- og barnehageansatte. Planen mangler en samlet oversikt over områder og anlegg for friluftsliv. Derfor viktig å følge opp prosjektet "Kartlegging og verdsetting av friluftslivsområder i Akershus". Planen går i begrenset grad inn på utfordringene rundt tilrettelegging og flerbrukskonflikter. Planen burde vært enklere bygd opp med mål, strategier og virkemidler, slik det er gjort i den forbilledlige planen Areal- og transportplan for Oslo og Akershus.

10 Mer detaljerte kommentarer til planen Fylkeskommunen har bedt oss om å gå inn på en rekke forskjellige punkter og kommentere disse

11 OOF er godt fornøyd med Planens formål og avgrensing Planens visjon De 10 veiviserne er etter OOF og FNF Akershus syn gode, men vi foreslår enkelte forbedringer. Perspektivene som ligger til grunn for planen er bra, men under det 4. perspektivet; Klima og miljø burde følgen vært gjort: tydeligjøre at natur er en grunnleggende faktor for friluftsliv, idrett, fysisk aktivitet og naturopplevelse framheve at snømangel som følge av klimakrisa vil kunne få alvorlige konsekvenser for både idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet i fylket. Fylkeskommunenes forslag til arenaer og nettverk OOF er positiv til å delta i de 3 foreslåtte utvalgene: 1. Anleggsutvalg for regionale anlegg 2. Utvalg knyttet til by- og fortettingsområdene 3. Nettverksforum for fysisk aktivitet, idrett og friluftsliv

12 Våre kommentarer til hovedmålene og styringsindikatorer

13 Hovedmål 1 Mål 1: Akershus er en ledende fysisk aktiv region Kommentar: Akershus er allerede på topp i landet. Forslag til nytt og mer hårete mål: Den fysiske aktiviteten i Akershus har økt for alle grupper, men spesielt for de mest inaktive gruppene Kommentarer til styringsindikatorene: benytt i størst mulig grad regionalt og lokalt tallgrunnlag. styringsindikatorer savnes for de mer inaktive gruppene målinger av friluftsliv i Marka o.l.

14 Hovedmål 2 Mål 2: Arealer og anlegg i og på tvers av kommuner gir mer aktivitet. Kommentarer: - Anlegg og arealer skal dekke behov til en mer mangfoldig befolkning. - Tilretteleggingen skal ikke redusere naturopplevelsen. OOFs/FNF Akershus forslag til forbedret mål: Arealer og anlegg i og på tvers av kommuner, som ikke reduserer naturopplevelsen og dekker behovene til en mangfoldig befolkning, gir mer aktivitet. Mange gode styringsindikatorer og vi foreslår i tillegg: - å utarbeide styringsindikator som måler antall kilometer merkede stier og løyper per 10 000 innbygger. - å utarbeide styringsindikator som måler andelen innbyggere/boliger med mer enn 250 (eller 500) meter til nærmeste turvei.

15 Hovedmål 3 Mål 3: Aktivitets- og anleggsutvikling er innovativ og kunnskapsbasert Planen mangler en oversikt over friluftslivs-anlegg. Vi foreslår at det formuleres et mål om å utarbeide et eget faktagrunnlag for friluftslivet i fylket.

16 Våre kommentarer til de 5 utviklingsområdene Til terminologien i planen: begrepet "fremtidsbilder" erstattes av det mer tydelige og kjente begrepet "mål"

17 A. Innovative og kreative – i møte med framtiden 1. Framtidsbilde: Hverdagsaktivitet er en naturlig og integrert del av kommunal areal- og samfunnsplanlegging. OOF er helt enig i dette "fremtidsbildet" og strategiene som er valgt. Savner konkrete forslag som sikrer at kommunene i større grad vektlegger disse områdene i sin planlegging. Forslag: Det utvikles en mal for Kommunedelplaner for idrett, fysisk aktivitet og friluftsliv som er i tråd med de beste planene av denne typen i Akershus.

18 B. Fysisk aktive og inkluderende – hele livet 1. Framtidsbilde: Flere er i jevnlig fysisk aktivitet. OOF er enig i målet men savner mer fokus på de mest inaktive gruppene. Forslag til nytt strategipunkt: Målrettet innsats mot de grupper som i minst grad oppfyller Helsedirektoratets anbefalinger for fysisk aktivitet.

19 B. Fysisk aktive og inkluderende – hele livet 2. Framtidsbilde: Nye generasjoner barn og unge er i fysisk aktivitet hele livet. OOF synes at dette er et godt framtidsbilde, med gode strategier. Noen sentrale områder mangler og vi foreslår derfor følgende ekstra strategipunkter: Anlegg og områder i og ved skoler utformes med tanke på kreativ, variert fysisk aktivitet og god tilgang til natur. Benytte skole og skolefritidsordningen til å gi barn og unge de grunnleggende ferdigheter innen friluftsliv og fysisk aktivitet, som bevegelse i skog og mark, snø- og skiaktiviteter, svømming og sykling. Øke kompetansen i friluftsliv og fysisk aktivitet blant lærere og ansatte i SFO og barnehage. Øke andelen barn og unge som går og sykler til skolen og fritidssysler.

20 C. Aktive forflytninger – på sykkel og til fots Fremtidsbilder: Ferdselsårer for aktiv forflytning er helhetlig utviklet i og på tvers av kommuner og er godt koblet med øvrig infrastruktur. Sykkel og gange er den mest attraktive og effektive måten å komme seg enkelt til kollektivknutepunkt, skole, jobb og fritidsaktiviteter. OOF og FNF Akershus er svært godt fornøyd med at dette fremtidsbildet. Vi har noen tilleggspunkter til strategien: Arbeide for at barn og unge kan gå eller sykle trygt og effektivt til og fra skolen. Øke hverdagssykling gjennom tiltak som stimulerer el-sykling. Øke bruken av sykkel til aktiv forflytning gjennom å stimulere til mer sykling i fritiden.

21 E. Nærhet til aktivitetsarenaer – i byer og tettsteder 1. Fremtidsbilde: Anleggsbehovene for organisert og egenorganisert fysisk aktivitet dekkes av lokale idretts- og nærmiljøanlegg. Turveier, stier og løyper i skog og mark er svært viktige arenaer for fysisk aktivetet. Vi foreslår derfor følgende lille endring i målet (fremtidsbildet): Anleggsbehovene for organisert og egenorganisert fysisk aktivitet dekkes av lokale idretts-, friluftslivs- og nærmiljøanlegg.

22 E. Nærhet til aktivitetsarenaer – i byer og tettsteder 2. Fremtidsbilde: I Akershus har alle muligheter for friluftsliv i sitt nærmiljø. For OOF og FNF Akershus er dette et svært viktig framtidsbilde. Strategiene er vi også svært godt fornøyde med. Men vi ønsker å få med noen viktige momenter til: Endret punkt (nr. 1): Friluftslivsområder i fylket kartlegges gjennom prosjektet "Kartlegging og verdsetting av friluftslivsområder". De viktigste friluftsområdene fra denne kartleggingen sikres og tilrettelegges. (Fortsett neste side)

23 Nye strategipunkter til fremtidsbilde på forrige side: Det etableres "grønn linje" i alle vekst- /fortettingsområder, som skal sikre innbyggerne i disse områdene tilgang til natur- og friluftsområder i sitt nærmiljø. Det utvikle attraktive tilbud i nærmiljøet som stimulerer til aktivitet. Det kan f.eks. være merkede rundturer som omfatter naturmessige og kulturelle attraksjoner i nærmiljøet o.l. (Slik de har i Stavanger og Asker) Det skal ikke være lengre enn 250 meter/500 meter til nærmeste turvei og/eller naturområde fra alle boliger i en kommune. Det skal merkes og skiltes fra kollektivtransport til viktige natur og friluftsområder.

24 Våre kommentarer til de økonomiske ressurser OOF er positiv til: opptrappingsplan for de fylkeskommunale tilskudsordningene (fra 6 til 22,8 millioner) De foreslåtte kriteriene for tildeling av spillemidler (inkludert økning 15 %)

25 Men: Natur- og friluftsorganisasjonene i fylket må få styrket sine ressurser slik at vi kan: få gjennomført enda flere aktivitetsfremmende tiltak. bidra til økt kunnskap om Akershusnaturen og økte ferdigheter i fysisk aktivitet og friluftsliv i en stadig mer sammensatt og inaktiv befolkning. Få styrket våre organisasjoner, slik at de er rigget for utfordringene. Takk for meg


Laste ned ppt "Regional plan for fysisk aktivitet idrett og friluftsliv i Akershus Høringsuttalelse fra Oslo og Omland Friluftsråd (OOF) og Forum for natur."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google