Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kriseteori Ski, mai Livskrise, ulike faser 1.Sjokkfase 2.Reaksjonsfase 3.Bearbeidingsfase 4.Nyorienteringsfase.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kriseteori Ski, mai Livskrise, ulike faser 1.Sjokkfase 2.Reaksjonsfase 3.Bearbeidingsfase 4.Nyorienteringsfase."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 1 Livskrise, ulike faser 1.Sjokkfase 2.Reaksjonsfase 3.Bearbeidingsfase 4.Nyorienteringsfase

2 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 2 Sjokkfasen: Du har brått mistet status som en av Guds utvalgte meningen med livet tilhørighet til det du trodde var Sannheten, sammen med et stort nettverk av venner og familie. Utstøtt/ trukket deg

3 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 3 Sjokkfasen: -Uvirkelighetsfølelse -Vanskelig å ta inn over seg hva som har skjedd -Varighet: fra noen timer til noen døgn

4 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 4 Sjokkfasen: Reagerer ulikt - apati - initiativløshet - endret tidsoppfatning - uvirkelighetsfølelse - overaktivitet - fortvilelse eller gråt. Man kan også reagere fysisk med f.eks. kvalme, svette eller frysninger.

5 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 5 Sjokkfasen: -Ikke være alene -Ha noen å snakke med For de som møter folk i denne fasen - Lytte - Gi trygghet - Være der

6 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 6 Reaksjonsfasen: Sjokket vil etterhvert slippe taket Nå blir det naturlig å slippe til reaksjonen på det du har opplevd. Vår psyke er utrustet med en innebygd forsvarsmekanisme som beskytter oss mot å møte alt det vanskelige på en gang, så gradvis vil du ta inn over deg det du har gått gjennom.

7 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 7 Reaksjonsfasen: Føle på tapet du har opplevd sorg eller forvirring over endret identitet og status sinne over tapt liv og tapte muligheter tomhet overfor endrede framtidsutsikter tap av mening med livet

8 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 8 Reaksjonsfasen: Vakling mellom bebreidelse og glede over å ha tatt valget på den ene siden - selvbebreidelse og tvil om man har tatt rett valg på den andre siden.

9 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 9 Reaksjonsfasen: Vanlige reaksjoner i denne fasen: søvnforstyrrelser nedsatt apettitt kroppslige reaksjoner nedstemthet ulike former for angst utagerende adferd humørendringer bebreiding selvforakt skyldfølelse

10 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 10 Reaksjonsfasen: Ofte kan folk i denne fasen mene at de ikke trenger hjelp. Likevel viktig å ha mennesker rundt seg, og at de er til støtte. Omgivelsene bør holde ut berg og dalbanen av følelsesmessige svingninger du kan gå gjennom, og akseptere at du kanskje vil gjenta det du har opplevd om og om igjen til det kjedsommelige.

11 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 11 Reaksjonsfasen: Det er viktig å reagere på det viset du selv finner naturlig, med f.eks sinne eller depresjon, men det er like viktig å ikke bli i denne fasen, for du må videre.

12 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 12 Bearbeidingsfasen: Det du har gått gjennom, både bruddet og det som førte til bruddet, og etter hvert også opplevelser du har hatt i trossamfunnet, er noe som må bearbeides. Dette er en fase det er svært viktig å ikke hoppe over, og det er nærmest en forutsetning for å komme seg videre at du snakker med noen om det du har opplevd for å kunne bearbeide dette.

13 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 13 Bearbeidingsfasen: Å sette ord på opplevelser, tanker og følelser er svært viktig. Bruk en psykolog, en teraupeut, mennesker som har gått gjennom det samme eller gode venner. Delta i en samtalegruppe. Det verste du kan gjøre er å være alene, det er vanskelig å se forandringer og muligheter hvis man ikke snakker med andre.

14 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 14 Bearbeidingsfasen: Å snakke om et tema som er sårt er vanskelig, men å gjemme det bak en fasade, bak alkohol, medisiner eller jobb, løser ikke problemet

15 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 15 Bearbeidingsfasen: Hvis du for eksempel stadig tenker at du har såret Gud, at du er overlatt til en farlig verden og kan bli besatt av demoner som følge av at du ikke lenger har del i den Hellige Ånd, eller at du snart kommer til å møte en tragisk sjebne i en dommedag, så er viktig å avteologisere denne delen av troen. Her kan det være fint å snakke med en prest eller diakon som har erfaring med å snakke med mennesker som har gått ut fra usunne religiøse miljøer.

16 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 16 Bearbeidingsfasen: Og hvis du for eksempel er engstelig for å havne i nye grupper fordi du er redd for å bli manipulert, eller du stadig er i konflikt med autoriteter fordi de minner deg om ledelsen i menigheten, så er dette tegn på at du trenger å bearbeide dine opplevelser.

17 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 17 Bearbeidingsfasen: Kjenne til de mentale endringsprosessene man skal gjennom i denne fasen. - fra svart hvitt verdensbilde til en nyansert verdensforståelse. -fra å være en sitatmaskin for en organisasjon til en som tenker selv og formulerer meninger fra eget hode og ikke fra andres. -fra å være et gruppemedlem til individ, og dermed sette deg selv først, kanskje for første gang i ditt liv.

18 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 18 Bearbeidingsfasen: -Og du skal gå fra å se på deg selv som et syndig eller et "ufullkomment" menneske til et helt menneske, og tillate deg det som tidligere var forbudt, det å være et 100% menneske, å leve, å lengte, føle, elske, tenke og nyte, og det helt uten angst. -Dette er ikke gjort over natten, dette er noe som kan ta tid. Men det kan hjelpe å være bevisst disse endringsprosessene.

19 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 19 Nyorienteringsfasen: Å bearbeide kan ta alt fra noen måneder eller flere år, men når du har bearbeidet ferdig starter en ny fase av ditt liv, der du har du akseptert det du har opplevd og din situasjon. Denne fasen har ingen avslutning, men leder fram til at du skal ta nye avgjørelser i ulike aspekter av livet ditt.

20 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 20 Nyorienteringsfasen: Du er ikke lenger et offer, men en ressursfull person som er i stand til å leve videre med det som har skjedd uten å la det hindre din fortsatte utvikling.

21 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 21 Nyorienteringsfasen: Du har nå utviklet en egen identitet, er godt integrert i samfunnet utenfor trossamfunnet, uten et anstrengt forhold til ditt selvbilde, til livssyn eller andre mennesker.

22 Kriseteori Ski, 27-29 mai 2016 22 Nyorienteringsfasen: Nå har du kanskje også gjenopptatt kontakter og knytte nye kontakter, gjennom nye miljøer, arbeid, skole og fritid. Du har med andre ord etablert et nytt liv utenfor trossamfunnet, uten at det du har opplevd hemmer deg lenger. Klapp på skuldrene til deg selv


Laste ned ppt "Kriseteori Ski, mai Livskrise, ulike faser 1.Sjokkfase 2.Reaksjonsfase 3.Bearbeidingsfase 4.Nyorienteringsfase."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google