Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Byggesteinene - atomene. Atom kommer fra atomos og betyr udelelig Atomene er byggesteinene i stoffene. Atomene er svært små og kan ikke observeres ved.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Byggesteinene - atomene. Atom kommer fra atomos og betyr udelelig Atomene er byggesteinene i stoffene. Atomene er svært små og kan ikke observeres ved."— Utskrift av presentasjonen:

1 Byggesteinene - atomene

2 Atom kommer fra atomos og betyr udelelig Atomene er byggesteinene i stoffene. Atomene er svært små og kan ikke observeres ved hjelp av lysmikroskop. Modeller brukes til å forklare egenskaper ved atomene.

3 Elementærpartikler Ca 1900 ble atomet regnet som den minste byggesteinen i stoffene. I dag vet vi at atomene er bygget opp av mange forskjellige små partikler, elementærpartikler. Elektroner, protoner og nøytroner er eksempler på slike elementærpartikler. Protoner Er små partikler i sentrum av atomene, dvs. i atomkjernen. Et proton er positivt ladd, og vi bruker symbolet p + for et proton. Protonet ble påvist rundt år 1900 Nøytroner Er må partikler i atomkjernen. Nøytronene er nøytrale, og vi bruker symbolet n for nøytron. Nøytronet ble påvist i 1932. Elektroner Er svært små partikler. De har negativ ladning og beveger seg hurtig rundt atomkjernen. Vi bruker symbolet e – for et elektron. Elektroner ble påvist rundt 1900.

4 Modeller Til høyre ser vi en forenklet modell av et heliumatom. Modellen viser ikke riktig forhold mellom sentrum i atomet – kjernen og hele atomet. Dersom vi forstørrer kjernen slik at den er som et knappenålshode, er avstanden til de ytterste elektronene lenger enn lengden av et klasserom.

5 Skallmodellen Skallmodellen, eller Bohrs atommodell, er mye brukt for å forklare egenskapene ved atomer. Elektroner som har om lag samme energi og gjennomsnittsavstand til kjernen, sier vi tilhører samme elektronskall. Det er maksimalt 32 elektroner i et elektronskall, men aldri mer enn 8 i det ytterste elektronskallet. Skallmodellen forklarer hvordan elektronene går i faste baner, elektronskall, rundt atomkjernen.

6 Grunnstoffer og kjemiske forbindelser Et grunnstoff består av en type atomer. Alle stoff som har samme antall protoner i kjernen tilhører samme grunnstoff. Grunnstoffene har internasjonale navn som ofte stammer fra latin eller gresk, og hvert grunnstoff har et kjemisk symbol. Atomnummeret til et grunnstoff er lik protontallet. Atomer med samme antall protoner men ulikt antall nøytroner, sier vi er isotoper av et grunnstoff.

7 En kjemisk forbindelse er dannet ved at to eller flere atomer fra forskjellige grunnstoffer har reagert med hverandre. Vann, H 2 O, er et eksempel på en kjemisk forbindelse. I et vannmolekyl er to hydrogenatomer og ett oksygenatom bundet sammen. Kjemiske forbindelser får som regel navn etter hvilke atomer eller atomgrupper som er bundet sammen. CO 2 er satt sammen av et karbonatom og to oksygenatom. Navnet er karbondioksid.


Laste ned ppt "Byggesteinene - atomene. Atom kommer fra atomos og betyr udelelig Atomene er byggesteinene i stoffene. Atomene er svært små og kan ikke observeres ved."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google