Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Første verdenskrig 1914 - 1918 Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Første verdenskrig 1914 - 1918 Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å."— Utskrift av presentasjonen:

1 Første verdenskrig 1914 - 1918 Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å være soldat under krigen? Hvorfor skapte freden hat og bitterhet i Tyskland?

2 Bakgrunn: Hvorfor ble det krig? - Europa var maktens sentrum i 1914.

3 Bakgrunn: Hvorfor ble det krig? Europa var maktens sentrum i 1914. Europa var også fremgangens verdensdel. Økonomisk vekst på bakgrunn av industrialisering, vareproduksjon og teknisk utvikling. Økonomisk vekst gjorde det mulig å bruke mer penger på militæret.

4 Bakgrunn: Hvorfor ble det krig? Fremgang og utvikling førte til stor tro på egen nasjon. Nasjonalisme: Sterk tilhørighet til og stor tro på egen nasjon og det den står for. I mange land førte nasjonalisme til troen på ens egen nasjons overlegenhet. Denne formen for nasjonalisme skapte grobunn og gav aksept for erobringer og kolonisering.

5 Bakgrunn: Hvorfor ble det krig? Frankrike og Tyskland hadde hatt et dårlig forhold i mange år. De hadde senest vært i krig i 1870-årene. Storbritannia og Tyskland hadde et dårlig forhold. Britene som var den ledende nasjonen på havene, mislikte at Tyskland utfordret dem ved å bygge ut krigsflåten sin. Fordi Storbritannia er en øy, var britene avhengige av å ha kontroll på sjøen. Russland og Østerrike-Ungarn hadde et dårlig forhold fordi Ø/U hadde mange slaviske folkeslag innenfor sine grenser. Den Russiske Tsaren, hadde vanskeligheter med å godta at Ø/U skulle bestemme over så mange slavere. I tillegg hadde landene i Europa et anspent forhold til hverandre fordi de kjempet om å skaffe seg kolonier i Afrika og Asia. Det var bare så vidt at jakten på nye landområder rundt omkring i verden ikke hadde ført til krig tidligere. Tyskland hadde kom sent med i kampen om kolonier, og mente at de hadde kommet ufortjent dårlig ut. Frankrike og Storbritannia var redd for at Tyskland skulle prøve å ta kolonier fram dem.

6 Alliansene før første verdenskrig: Trippelententen (ententemaktene, ententen): Frankrike, Russland, Storbritannia. Sentralmaktene (trippelalliansen): Østerrike- Ungarn, Tyskland (Italia). Italia var egentlig i allianse med sentralmaktene, men valgte å være nøytrale når krigen startet. De gikk etter hvert over til ententemaktene.

7 Europakartet med allianser i 1914

8 Hvordan utviklet krigen seg? Frans Ferdinand, kronprinsen av Østerrike-Ungarn blir skutt i Sarajevo av en Serbisk opprører. (Skuddene i Sarajevo). Østerrike-Ungarn erklærte da krig mot Serbia. Russland som var Serbias beskytter, begynte da å mobilisere sine styrker for å hjelpe Serbia. Tyskland som var alliert med Ø-U, erklærte derfor krig mot Russland, og like etterpå også Russernes allierte Frankrike. Dermed ble også Storbritannia dratt inn i krigen som var i allianse med Frankrike og Russland.

9 Skyttergravskriger Tyskerne angrep Frankrike først, og rykket inn gjennom blant annet Belgia. Når Tyskerne nærmet seg Paris møtte de etter hvert stor motstand og det endte med skyttergravskrig (Vestfronten). Livet i skyttergravene var elendig. Soldatene levde blant rotter, lus og møkk. Derfor mye sykdom. I tillegg hadde man hverken smertestillende eller antibiotika, så mange av de sårede og syke led enormt.

10 Russland Russland klarte seg dårlig i krigen mot Tyskland. Hæren var dårlig ledet og de mistet mange soldater allerede det første halvåret av krigen. I 1917 brøt det ut revolusjon i Russland, og de trakk seg etter hvert helt ut av krigen og inngikk fred med Tyskland og Ø-U.

11 USA kommer med i krigen Det ble kjempet en hard krig ute på havene. Frankrike og Storbritannia prøvde å hindre Tyskland i å få forsyninger. Tyskerne svarte med ubåtkrig, og begynte etter hvert også å senke skip fra USA. USA som egentlig mente at Europeerne fikk ordne opp i krigen sin selv, ble da dratt inn i krigen. I 1918 satte amerikanerne inn fire millioner soldater i kampen mot Tyskland.

12 Dagbladet 11.11.1918:

13 Tyskland gir opp Våren 1918 prøver tyskerne seg på en siste offensiv i Frankrike, men må gi opp. Tyskerne har mistet millioner av unge gutter, og hjemme i Tyskland er det streik og stor uro. Tyskerne ber til slutt om fred. Våpenhvilen ble undertegnet den 11.11. kl. 11.00 i 1918.

14 Versailles-traktaten Versaillestraktaten ble inngått 28. juni 1919. Lederne for de landene (USA, GBR, FRA, ITA) som hadde seiret møttes i Versailles, utenfor Paris for å avgjøre hva som skulle skje med Tyskland. Tyskerne selv fikk ikke være med å forhandle. Tyskerne måtte gå med på: – Gi landområder til Frankrike. – Gi fra seg koloniene sine. – Betale store krigserstatninger, særlig til Frankrike. – Fikk bare lov til å ha en liten hær. – Måtte ta på seg hele skylden for krigen. Traktaten skapte mye bitterhet og hat i Tyskland, fordi tyskerne mente de ble straffet alt for hardt.

15 Europakartet med allianser i 1914

16 Folkegrupper i Østerrike-Ungarn

17 Europakartet etter 1. verdenskrig

18 Europakartet 2013

19 Jugoslavia i dag:

20

21 Kart over kolonier i 1914

22 Skuddene i Sarajevo Kronprinsen av Østerrike-Ungarn, Frans Ferdinand var på besøk i Sarajevo i Bosnia som var en del av Ø- U på den tiden. Et medlem av den serbiske organisasjonen Den sorte hånd, dukket opp å skjøt Frans Ferdinand og kona hans. Østerrike-Ungarn valgt derfor etter hvert å erklære krig mot Serbia. Skuddene i Sarajevo utløste altså første verdenskrig.


Laste ned ppt "Første verdenskrig 1914 - 1918 Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google