Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva skjer når hjernen svikter? Demens, psykiatri og atferd v/ Trine Dalen Bergersen psykologspesialist.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva skjer når hjernen svikter? Demens, psykiatri og atferd v/ Trine Dalen Bergersen psykologspesialist."— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva skjer når hjernen svikter? Demens, psykiatri og atferd v/ Trine Dalen Bergersen psykologspesialist

2 Disposisjon Hjernens forskjellige deler og deres funksjoner Hjernens forskjellige deler og deres funksjoner Demens som hjerneskade, hvorfor ting blir som de blir Demens som hjerneskade, hvorfor ting blir som de blir

3 Hjernen vår

4 Frontal lappene KONTROLL ORGANISERING

5 Parietal lappene Persepsjon

6 Temporal lappene SPRÅK MINNE

7 Occipital lappene SYN

8 Lille- hjernen BALANSE KOORDINASJON

9 Det limbiske system FØLELSER

10 Visste du… … at nervesignaler går med veldig forskjellig fart? Noe så sakte som 0.5 m/s, mens andre så raskt som 120 m/s. … at nervesignaler går med veldig forskjellig fart? Noe så sakte som 0.5 m/s, mens andre så raskt som 120 m/s. 120 m/s er det samme som 432 km/t!

11

12 Hva er en hjerneskade? Hjerneskade er skade i den levende hjerne-massen, eller en ubalanse mellom de kjemiske stoffene som befinner seg i hjernen. Hjerneskade er skade i den levende hjerne-massen, eller en ubalanse mellom de kjemiske stoffene som befinner seg i hjernen. Det kan skyldes et slag mot hode, mangel på oksygen, manglende blodforsyning til hjernen eller gjennom en infeksjon. Det kan skyldes et slag mot hode, mangel på oksygen, manglende blodforsyning til hjernen eller gjennom en infeksjon. Skaden kan også skje når det ikke er noe direkte påvirkning på hodet, slik som whiplash-skader, så påvirkning på hodet, slik som whiplash-skader, så hodeskade er egentlig et dårlig ord. hodeskade er egentlig et dårlig ord.

13 Man kan også få hjerneskade ved.. Demenser Demenser Alder ….men også av: Alkohol- og rusmisbruk Parkinsons sykdom Creutzfeldt-Jakob’s sykdom AIDS MS (multippel sklerose) Når disse blir tatt med, så er ikke hjerneskader så sjeldne!

14 Hvordan løser vi dette?

15 Forskjellig demens gir forskjellig atferdsendring FORDI – forskjellig type demens starter opp på forskjellige steder i hjernen og hvert hjerneområde styrer forskjellig type atferd! FORDI – forskjellig type demens starter opp på forskjellige steder i hjernen og hvert hjerneområde styrer forskjellig type atferd! SÅ – hvis vi vet hvilket område i hjernen som er påvirket, kan vi bedre forstå atferden som oppstår og om det er sannsynlig at atferden styres av demensen pasienten lider av SÅ – hvis vi vet hvilket område i hjernen som er påvirket, kan vi bedre forstå atferden som oppstår og om det er sannsynlig at atferden styres av demensen pasienten lider av

16 ”Min mann bedro meg med mine to døde tanter” En sann historie fra Alderspsykiatrien En sann historie fra Alderspsykiatrien

17 Skadested og –omfang bestemmer hva som faktisk kan nylæres, korrigeres og gjennomføres

18 ”Saken om tannbørsten som ble borte” Mysterium i fire akter, naboen gjorde det! Mysterium i fire akter, naboen gjorde det!

19 Uansett hvor skadet hjernen er prøver den å forstå verden i sammenheng og tenke logisk

20 Sex in the Shower Dampende hett! Opplev sykepleiere! Pasienter! Varmt vann! Dampende hett! Opplev sykepleiere! Pasienter! Varmt vann! …og bleieskift…?? …og bleieskift…??

21 ”Bestemor goes bad!” Sint bestemor trakasserer barnebarn Sint bestemor trakasserer barnebarn

22 KORRIGER det som er mulig AVLED når en får det til HA TOLMOD med det voksne, syke mennesket

23 Takk for meg!


Laste ned ppt "Hva skjer når hjernen svikter? Demens, psykiatri og atferd v/ Trine Dalen Bergersen psykologspesialist."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google