Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

1 Går menneskeliggjøring av dyrene utover dyrevelferden? Ane Møller Gabrielsen Stipendiat Institutt for tverrfaglige kulturstudier NTNU.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "1 Går menneskeliggjøring av dyrene utover dyrevelferden? Ane Møller Gabrielsen Stipendiat Institutt for tverrfaglige kulturstudier NTNU."— Utskrift av presentasjonen:

1 1 Går menneskeliggjøring av dyrene utover dyrevelferden? Ane Møller Gabrielsen Stipendiat Institutt for tverrfaglige kulturstudier NTNU.

2 2 Et forsøk på struktur: 1.Hva er antropomorfisme? 2.Ulike former for antropomorfisme 3.Hva er en hund? 4.Antropomorfisme en trussel mot dyrevelferden?

3 3 Wikipedia: Antropomorfisme (fra gresk ἄ νθρωπος (ánthrōpos) «menneske» og μορφή (morphē) «skikkelse» eller «form») er å tillegge det som ikke er menneskelig, menneskelige egenskaper. Dette gjelder særlig det guddommelige og naturen, men kan også gjelde beskrivelser av døde gjenstander. Krefter i tilværelsen kan således framstilles som menneskelige vesener, altså bli personifisert, eller dyr kan få menneskelige trekk.

4 4 Antropomorfisme i (populær)kulturen LassieJack LondonB-gjengenTinkerbell

5 5 Babygjøring?

6 6 … eller tingliggjøring?

7 7 ”Status dogs”

8 8 Ofte brukte eksempler på menneskeliggjøring av hunder: Menneskelige navn Klær Feiring av bursdager Snakker til hunden som om den var et menneske Etc.

9 9 Naturlig for en hund? Hjemmet 29/2013: ”Når det gjelder å lære opp valpen, er det først og fremst viktig at den skjønner hvem som er sjefen. Det er viktig å lære den at den er nederst på rangstigen, under alle familiemedlemmene.”

10 10 Hva er en hund? Hunden er et sosialt dyr Hunden har utviklet seg sammen med mennesket Hunder kan ikke overleve uten mennesker Hundens ”naturlige” plass er blant mennesker? Hundens ”naturlige” atferd innebærer samhandling med mennesker? Hundens ”naturlige” behov innebærer behov for relasjoner med mennesker?

11 11 Dag O. Hessen, Morgenbladet 28.06.2013: ”Med våre fornuftsevner og sosiale egenskaper er vi det potensielt mest empatiske vesen på kloden. Den andre siden av saken er at selv om dyr mangler normativ moral eller evnen til avansert abstrakt tenkning, så har de et følelsesspekter som ligger tettere opp til vårt eget enn vi har ant, de har dermed gleder og sorger som minner mye om våre egne. Dette må få konsekvenser for vårt forhold til andre arter.”

12 12 Går menneskeliggjøring av dyra utover dyrevelferden? Tja? Ingen fasitsvar. Antroposentrisme større trussel mot dyrevelferd enn antropomorfisme? Og antropomorfisme motgift? … there is only the chance for getting on together with some grace (Donna Haraway, When Species Meet)

13 13 Lovechild (Erik Tidemann. Foto: Anders Valde )


Laste ned ppt "1 Går menneskeliggjøring av dyrene utover dyrevelferden? Ane Møller Gabrielsen Stipendiat Institutt for tverrfaglige kulturstudier NTNU."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google