Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Den barnelitterære teksten og leseren Hvilke konsekvenser får det at forfatteren skriver for barn?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Den barnelitterære teksten og leseren Hvilke konsekvenser får det at forfatteren skriver for barn?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Den barnelitterære teksten og leseren Hvilke konsekvenser får det at forfatteren skriver for barn?

2 Hjemme-borte-hjemme Dannelsesreise Vanlig i myter, saga og eventyr. Finnes i klassikerer i voksenlitteratur (Odysseen, Peer Gynt) Hjemme er trygt, men utilfredsstillende. For at det skal bli en fortelling, må det skje noe nytt. På reise er det både spennende og farlig. Utefasen er tyngdepunktet i fortellingen. Her blir helten satt på prøve. Når helten er kommet hjem, slutter fortellingen.

3 Adaptasjon, redundans og implisert leser Adaptasjon: et begrep som betegner hvordan forfatter og forlag tilpasser teksten til en barnlig leser (utforming, innhold, språk og form) Redundans : Trekk som gjør teksten tydelig og forståelig Implisert leser: Sjå Påls smokk/God god smokk/Pål går ut/Kjem vovven. Vov vov. Treåringen tilbys den ideelle leserrollen.

4 Om å stille krav til leseren Krav om å skape sammenheng Krav om å akseptere emnevalg Egoistiske voksne Forsømte barn Voksen kjærlighet Seksualitet Sensualitet

5 Den doble stemmen i barnelitteraturen Ambivalente tekster: bøker med appell til både barn og voksne (Ole Brumm) Hovland: Bjørnen Alfred og hunden Samuel forlet pappkartongen (Kristoffer Robin har vokst fra tøydyrene sine. De våkner i en pappkartong på et loft. –Det er ikkje riktig, tenkjer bjørnen Alfred. Det er ikkje riktig at små dyr skal liggje i pappkartongar og aldri bli løfte opp. Men dei må finne det ut sjølve. Og mange finn det aldri ut… Overlever bøker som Ole Brumm på grunn av voksne? Allalderslitteratur: Tekster som har mye ambivalens og lite redudans.

6 Hva er enkelt språk? Og hvem skriver slik? Lite bruk av egennavn (men damen, snekkeren, far) Nok, kanskje,nesten, litt, liksom Naiv besjeling: Det var en ordentlig tullevei. Bussen hadde det fryktelig travelt. Pleonasmer: Han hadde ryggsekk på ryggen. Han var veldig blid i fjeset. Gjentakelse av substantivet istf, bruk av pronomen. (Far stod stille. Lillebror så på far.)

7 Tanke og tale Bruk av ytringsord og sitatverb: –Har ikke mamma kreft? Morten så spent på pappa. –[…] - Er det helt sant at mamma er blitt bra da? Morten måtte høre det en gang til. - Ja, det er det, Morten, sa pappa.

8 Tegn og typografi Kursivering Understreking Store bokstaver Ropetegn Sitattegn (for å vise ironi) Prikker… Retoriske spørsmål Bruk av håndskrift Onomatepoetikon ( gulp, au)

9 Personskildring Typer eller individ? Typer er redundans Mormor hos Anne-Cath. Vestly Politimester Bastian Mattis i Ronja Røverdatter Trollet i eventyret

10 Fortellertyper og synsvinkel Dramatisert (jeg) Udramatisert (han, hun) Synsvinkel hos en hovedperson Synsvinkel hos flere (allvitende) Markert fortellerstemme (som henvender seg til leseren) Markert tilhører (du, se her)

11 Åpne tekster Intertekstualitet og allusjoner Tekster med tomrom Rom for leserens tolkning Fravær av veiledende fortellerstemme (Slik skal du forstå dette!) Lite moralisering Naturlig, og ofte poetisk språk Åpen slutt

12 Lukka tekst Mye adaptasjon Mye redundans Pedagogisk intensjon

13 Implisert forfatter Den forfatteren som opererer mellom linjene Han instruerer oss indirekte om hvordan vi skal forstå det vi leser Det normsystemet som leseren finner i teksten Den impliserte forfatteren kan undergrave fortelleren Fortelleren kan være upålitelig og det oppstår ironi mot fortelleren.

14 Pedagogiske trekk i barnelitteratur Direkte formidling av kunnskaper Indirekte formidling (voksnes tanker lagt inn i barns hoder) Samtalen som metode (Barnet spør og den voksne vet) Eksempellitteratur (gå foran som et godt eksempel)

15 Hva mer kan du trenge for å se nærmere på teksten i bildeboka Kapittel 3 om muntlig kultur Kapittel 4 om grunnstruktur og om realistiske og fantastiske fortellinger Kapittel 6 om poesi i barnebøker


Laste ned ppt "Den barnelitterære teksten og leseren Hvilke konsekvenser får det at forfatteren skriver for barn?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google