Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Etikk – ja takk! Refleksjoner om etikk i praksis Henrik Syse, forsker og filosof Lørenskog kommune 27. og 29. oktober 2014.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Etikk – ja takk! Refleksjoner om etikk i praksis Henrik Syse, forsker og filosof Lørenskog kommune 27. og 29. oktober 2014."— Utskrift av presentasjonen:

1 Etikk – ja takk! Refleksjoner om etikk i praksis Henrik Syse, forsker og filosof henrik@prio.no Lørenskog kommune 27. og 29. oktober 2014

2 Det store og det lille  Viktig med idealer, visjoner og en retning for det vi skal gjøre.  Men like viktig med et blikk for det konkrete, det nære og det hverdagslige.  Hvordan kan vi kombinere de to – i både tale og handling?

3 Etikk – ikke bare «nei, nei»!  Etikk handler ikke bare om den enkeltes handlinger.  Det handler også om kultur og holdninger.  «Slik gjør vi det her» – hvilket innhold gir vi det utsagnet?  Vi kan alle utgjøre en forskjell når kulturen formes – dersom vi er oss mulighetene bevisste!

4 Etikk og moral  Handler om hvordan vi tar vare på hverandre; om rett og galt mennesker imellom.  Kan skilles mellom:  Etikk: Faget – og den refleksjonen som ligger til grunn for det. Teori.  Moral: Våre egne holdninger og vår egen oppførsel, som individer, fellesskap, kommune… Praksis.  Er det samsvar mellom etikk og moral? Og hvordan kommer vi oss fra all den velmente etikken til den gode moralen?

5 Plass til refleksjon  En hektisk tid – mye vi skal rekke og gjøre.  Kan hverdagen få «forsprang» på etikken?  Vi må i fellesskap skape trygge og rause rom for refleksjon, etikk, kollegialitet og menneskelighet.  Og vi må skape menneskelighet midt i travelheten.

6 Men dilemmaer dukker opp…  Gode spørsmål å stille:  Er det lovlig? (Juss)  Beholder vi vår troverdighet? (Omdømme)  Lønner det seg? (Økonomi)  Lar det seg begrunne? (Etikk)  Er det riktig for meg? (Moral)  Er det i samsvar med verdiene våre (åpen, troverdig, engasjert)? (Identitet)


Laste ned ppt "Etikk – ja takk! Refleksjoner om etikk i praksis Henrik Syse, forsker og filosof Lørenskog kommune 27. og 29. oktober 2014."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google