Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

USA i mellomkrigstiden. I 1929 var 800 000 amerikanere uten jobb. Tre år senere var tallet steget til 14,5 millioner mennesker. I særlig grad ble byer.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "USA i mellomkrigstiden. I 1929 var 800 000 amerikanere uten jobb. Tre år senere var tallet steget til 14,5 millioner mennesker. I særlig grad ble byer."— Utskrift av presentasjonen:

1 USA i mellomkrigstiden

2 I 1929 var 800 000 amerikanere uten jobb. Tre år senere var tallet steget til 14,5 millioner mennesker. I særlig grad ble byer og industriområder hardt rammet av den stigende arbeidsledigheten.

3 USA i mellomkrigstiden For mange medførte arbeidsledigheten at man mistet hjemmene sine. I stedet måtte man leve i små hytter av bølgeblikk og papp. Slumområdene ble kalt Hoovervilles, oppkalt etter president Hoover. Det fantes ingen statlige trygdeordninger for de arbeidsledige. Foto: Seattle Municipal Archives

4 USA i mellomkrigstiden For bøndene i USA skulle 1930-årene by på store problemer. Tiåret skulle vise seg å bli både varmt og tørt. Matjord tørket ut og ble til støv. Lite ville vokse, og mange bønder måtte forlate gårdsbrukene sine.

5 USA i mellomkrigstiden Foto: Pingnews.com

6 USA i mellomkrigstiden I 1932 ble Franklin D. Roosevelt valgt til ny president i USA. Hans slagord, New Deal, symboliserte at man skulle endre det amerikanske samfunnet. I tiden mellom valget og innsettelsen av den nye presidenten gikk det stadig dårligere med amerikansk økonomi. Ved valget i 1932 stod kampen om presidentembetet mellom den sittende president Herbert Hoover og hans motkandidat, Franklin D. Roosevelt.

7 USA i mellomkrigstiden I sin innsettelsestale i 1933 påpekte Roosevelt at man måtte slutte å frykte, og i stedet begynne å handle. Roosevelt bestemte at alle landets banker skulle stenges i en uke. Bare banker med sunn drift fikk lov til å åpne igjen. The only thing we have to fear is fear itself. Franklin D. Roosevelt. Da bankene åpnet igjen, virket det som om folk igjen hadde tillit til dem. Pengene strømmet inn i landets banker.

8 USA i mellomkrigstiden Roosevelts regjering tilbød bønder betaling mot at de lot de dårligste jordbruksområdene gå ut av drift. Enkelte bønder ble betalt for å forlate gårdene sine. Dermed falt folketallet i jordbruket. Det ble igjen lønnsomt å drive jordbruk når prisene steg. Forsøk viste at bruk av kunstgjødsel kunne få jorden fruktbar igjen.

9 USA i mellomkrigstiden Det var viktig å få bukt med den høye arbeidsledigheten. Regjeringen satte i gang en rekke offentlige arbeider. Det ble bygd veier, broer og skoler. Man bygde demninger og kraftverk som skulle sørge for billig strøm.

10 USA i mellomkrigstiden En viktig del av New Deal var at arbeidsledige mennesker skulle få utbetalt trygd. Når de arbeidsledige fikk penger, medførte det at de kjøpte flere varer. På denne måten kunne bedriftene selge og tjene mer.

11 USA i mellomkrigstiden På 1930-tallet kom det en lov som gav amerikanske arbeidere rett til å organisere seg i fagforeninger. I løpet av tiåret ble antallet fagorganiserte fordoblet. Det ble innført minimumslønn og maksimums-arbeidstid. Åpen kamp mellom arbeidere og politi i Minneapolis´ gater i 1934.

12 USA i mellomkrigstiden Enkelte hevdet at New Deal reddet kapitalismen fra en krise den selv hadde skapt. I USA var mange bedriftsledere skeptiske til statens innblanding, men kritikken stilnet når de så at resultatene ble gode. New Deal bidro til å få landet på fote igjen, men også mobiliseringen i forbindelse med andre verdenskrig medførte synkende arbeidsledighet. ILL: Cliff1066

13 USA i mellomkrigstiden Bilde:Lenke:Rettigheter: Forsidehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dust-storm-Texas-1935.pnghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Arbeidsl.http://en.wikipedia.org/wiki/File:US_Unemployment_1910-1960.gifhttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Mannhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Down_and_out_on_New_York_pier.gifhttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Hoovervillehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:8b27935r.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Hoovervillehttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Hoooverville_williamette.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Hoovervillehttp://farm3.static.flickr.com/2647/3875231044_fdd514957e.jpghttp://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en Forlatt gårdhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Dust_Bowl_-_Dallas,_South_Dakota_1936.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Sandstormhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Farmer_walking_in_dust_storm_Cimarron_County_Oklahoma2.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Bud Fieldshttp://www.flickr.com/photos/pingnews/2116470695/sizes/l/in/photostream/http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/ Hooverhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:HerbertHoover.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Roosevelthttp://en.wikipedia.org/wiki/File:FDR_in_1933.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Jordbrukhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:TVA_Results_of_Fertilizer.gifhttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Offentlige arb.http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:New_Dealhttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Arbeidsledighttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Destitute_man_vacant_store.gifhttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Kamphttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Battle_strike_1934.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain New Dealhttp://www.flickr.com/photos/nostri-imago/3461973274/sizes/z/in/photostream/http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Laste ned ppt "USA i mellomkrigstiden. I 1929 var 800 000 amerikanere uten jobb. Tre år senere var tallet steget til 14,5 millioner mennesker. I særlig grad ble byer."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google