Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Forelesning 6 Forhandling og koordinering Noen tall for fagorganisering –Fagorganiserte i Norge og andre land –Koordinering i lønnsdannelsen Fagforeningers.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Forelesning 6 Forhandling og koordinering Noen tall for fagorganisering –Fagorganiserte i Norge og andre land –Koordinering i lønnsdannelsen Fagforeningers."— Utskrift av presentasjonen:

1 Forelesning 6 Forhandling og koordinering Noen tall for fagorganisering –Fagorganiserte i Norge og andre land –Koordinering i lønnsdannelsen Fagforeningers adferd Hvorfor være medlem av fagforening? Modeller for fagforeninger og forhandlinger –Monopolmodellen –”Right to manage modellen” –”Efficient bargaining” Avkastning av fagforeningsmedlemskap Betyr nivået på forhandlingene noe?

2 Avkastning av å være fagforeningsmedlem Empiriske undersøkelser av avkastningen av å være fagforeningsmedlem: Ln w i = a 1 +a 2 Union i +a 3 X i +e i Hvor Union er en dummy variabel som måler medlemskap i en fagforening, og X er en vektor med forklaringsvariabler som antas å påvirke lønn (yrkeserfaring, utdanning, ansiennitet,mm)

3 Avkastning av å være fagforeningsmedlem

4

5 Hva måler egentlig avkastningen av utdanning? Avkastningen av å være fagforeningsmedlem for en tilfeldig valgt person dersom han hadde blitt medlem? Neppe Uobserverte forskjeller mellom medlemmer og ikke-fagforeningsmedlemmer Undersøkelser som har forsøkt å kontrollere for dette: Sprikende resultater

6 Effekten av fagforeningsmedlemskap på andre faktorer Exit-Voice teori (Richard Freeman) Ide: Fagforeningen gir deg en stemme (”Voice”) internt på bedriften, alternativt til å slutte (”Exit”). Resultat: Bedre arbeidsmiljø og lavere turnover/gjennomtrekk på ”Unionised firms”. Empirisk en viss støtte for dette.Turover lavere i unionised firms,også etter kontroll foren rekke faktorer sompåvirker turnover


Laste ned ppt "Forelesning 6 Forhandling og koordinering Noen tall for fagorganisering –Fagorganiserte i Norge og andre land –Koordinering i lønnsdannelsen Fagforeningers."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google