Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Galvaniske elementer Begrepet galvanisk stammer fra etternavnet til den italienske legen Luigi Galvani (1737 – 1798).

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Galvaniske elementer Begrepet galvanisk stammer fra etternavnet til den italienske legen Luigi Galvani (1737 – 1798)."— Utskrift av presentasjonen:

1 Galvaniske elementer Begrepet galvanisk stammer fra etternavnet til den italienske legen Luigi Galvani (1737 – 1798).

2 Elektrisk strøm Elektrisk strøm er ladninger som vandrer. Ladningene er elektroner i en elektrisk ledning, eller ioner løst i vann eller i ei smelte. En elektrisk krets er en sammenhengende vandringsvei for elektriske ladninger. En spenningskilde driver den elektriske strømmen. Eksempel på en spenningskilde kan være et batteri eller en solcelle.

3 Noen begreper i elektrisitetslæren StørrelseForklaringSymbolEnhet LadningFysisk størrelse som enten er positiv eller negativ. Ladningen til et proton og et elektron kaller vi elementærladningen. Q eller qcoloumb (C) 1 C = 6,25 ∙ 10 18 elementærladninger StrømElektrisk strøm er forflytning av ladninger. Strøm måles som antall ladninger som passerer per sekund i et tverrsnitt av en ledning. Iampere (A) 1A = 1C/1s SpenningSpenningen driver strømmen i en strømkrets. Spenning er arbeidet per ladning som den elektriske kraften utfører. Uvolt (V) ResistansResistansen er en størrelse som viser motstanden i en krets når ladningene forflyttes. En motstand hemmer bevegelsene til ladningene. Rohm (Ω) Ohms lovI en elektrisk krets gjelder U = R ∙ I mellom to målepunkter i kretsen. EffektI elektrisitetslæren er effekten gitt ved P = U ∙ I. Den elektriske effekten øker i takt med spenningen og strømmen. Pwatt (W)

4 Galvanisk element Galvaniske element utnytter at grunnstoffene har ulik evne til å gi fra seg elektroner. Dersom vi legger en sinkbit i en løsning med kopperioner skjer en spontan reaksjon der sink gir fra seg elektroner til kopperionene. Sink blir oksidert. Kopperionene blir redusert og kopper felles ut: Zn (s) + Cu 2+ (aq) → Zn 2+ (aq) + Cu (s)

5 Tegningen viser et galvanisk element. Den negative elektroden (Zn) leverer elektroner i strømkretsen. Sink blir oksidert til Zn 2+ - ioner som går ut i løsningen. Den positive elektroden (Cu) mottar elektroner. Elektronene transporteres til Cu 2+ - ioner i løsningen rundt den positive elektroden. Cu 2+ blir redusert og avsatt som kopper på kopperelektroden.

6 Oppbygningen av et galvanisk element Galvaniske element kan bygges på mange forskjellige måter. Et fellestrekk er at elektrodene er bygd av ulike metaller. Elektrodene står i kontakt med en elektrolytt – en væske som kan lede elektrisk strøm. Noen stoffer i det galvaniske elementet gir fra seg elektroner (oksideres), og andre stoffer tar opp elektroner (reduseres). I et galvanisk element skjer disse reaksjonene spontant og frigir energi.

7 Et batteri består av et eller flere galvaniske element. Figuren viser prinsippene i et enkelt batteri. Den negative polen (f.eks. metallet sink) i det galvaniske elementet gir fra seg elektroner til den positive polen (f. eks. karbon) gjennom ledningene og lyspæra i strømkretsen. Elektronene blir transportert videre til elektrolytten.


Laste ned ppt "Galvaniske elementer Begrepet galvanisk stammer fra etternavnet til den italienske legen Luigi Galvani (1737 – 1798)."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google