Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Arbeid med sakprosatekster Å skrive om en sak. Sakprosa Alle tekster som ikke er fri fantasi. Dreier seg om en sak eller et tema. Er basert på fakta.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Arbeid med sakprosatekster Å skrive om en sak. Sakprosa Alle tekster som ikke er fri fantasi. Dreier seg om en sak eller et tema. Er basert på fakta."— Utskrift av presentasjonen:

1 Arbeid med sakprosatekster Å skrive om en sak

2 Sakprosa Alle tekster som ikke er fri fantasi. Dreier seg om en sak eller et tema. Er basert på fakta. Har virkelige personer. Har virkelige hendelser.

3 Sakprosatyper Argumenterende tekster Beskrivende tekster Forklarende tekster Veiledende tekster Argumenter for et synspunkt. Skal overbevise leseren om hva som er riktig eller galt. Leserinnlegg, blogg, debattinnlegg, lederartikler. Informasjons- tekster. Skal presentere fakta om et tema. Skal ikke «mene» noe. Leksikonartikler, jobbutlysninger. Drøfter/greier ut om en sak. Skal prøve å forklare hvordan noe henger sammen. Lærebøker, feature-artikler. Skal rettlede og være til hjelp for leseren. Bruksanvisning- er, innholds- fortegnelser, lovtekster, brukermanualer.

4 Faktakunnskaper og sitater Fase 1: Finne fakta. 1. Finn ut hva du skal skrive om. 2. Finn informasjon og fakta. 3. Velg ut det du vil bruke. 4. Velg bort det som ikke er relevant/viktig. Fase 2: Bearbeide fakta 1. Velg et språk som er DITT EGET! 2. Skriv kun ting du selv SKJØNNER! 3. Gullkorn kan siteres Skrives nøyaktig slik de står i teksten. Anførselstegn foran og bak. Oppgi navnet på den som siteres.

5 Hvor kan jeg finne informasjon? Leksikon eller faktabok Sikre kilder, til å stole på. Fagblad og magasiner Aviser Stoffet presentert av journalister og ikke fagfolk. Har dårlig tid før deadline, kan inneholde feil. Internett Enorme mengder stoff. Hvem har lagt ut stoffet? Er avsenderen troverdig?

6 Søketips på Internett Vær konkret i ordlyden når du søker! Skumles raskt gjennom aktuelle tekster – velg hva som kan brukes. Velg ut de avsnittene eller sitatene du kan få bruk for. Lim inn tekstbitene/sitatene i et Open Office-dokument der du samler og redigerer informasjonen. Det viktigste er å skrive en god tekst – IKKE Å SURFE PÅ INTERNETT!


Laste ned ppt "Arbeid med sakprosatekster Å skrive om en sak. Sakprosa Alle tekster som ikke er fri fantasi. Dreier seg om en sak eller et tema. Er basert på fakta."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google