Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

15% økologisk innen 2015 Hva kan UMB bidra med? Geir Lieblein Institutt for plante- og miljøvitenskap Økofestivalen i Sande 25. august 2006.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "15% økologisk innen 2015 Hva kan UMB bidra med? Geir Lieblein Institutt for plante- og miljøvitenskap Økofestivalen i Sande 25. august 2006."— Utskrift av presentasjonen:

1 15% økologisk innen 2015 Hva kan UMB bidra med? Geir Lieblein Institutt for plante- og miljøvitenskap Økofestivalen i Sande 25. august 2006

2 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 2 15 % ØKOLOGISK AREAL OG MATVAREOMSETNING INNEN 2015: Hvordan kan UMB bidra til å nå målet?

3 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 3 3 % 15 % 2006 2015 ? Hindrende krefter Strukturelle forhold Kanalisering Bulk- produksjon Storskala matvaresystem Småskala ØL Kulturelle forhold Svak Innovativ tradisjon Defensive organisasjoner Utilstrekkelig offentlig handling Støttende krefter Internasjonale trender Offentlig satsing Forbruker- interesse Vilje og kompetanse i økomiljøet Overkomme - forandre Bygge på

4 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 4 Økologisk landbruk er smått nå - Men skal bli stort Trenger beskyttelse mot markedet (småskala - storskala) Vi når ikke 15%-målet gjennom markedet alene Den alternative distribusjonen strekker ikke til

5 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 5 Farmers market i Olympia, USA

6 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 6 Madison, USA

7 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 7 Mallorca, Spania

8 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 8 Maribor, Slovenia

9 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 9 Økologisk landbruk trenger et ”beskyttet rom” for å bli stort Det offentliges sentrale oppgave framover: Offentlige innkjøp: Kantiner, skoler, sykehus, etc. Staten må gå foran i handling mht. forbruk av økologisk mat

10 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 10 2. Innovasjonsprosesser må understøttes og drives fram Innovasjonsplattformer i hver kommune Alle relevante aktører

11 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 11 Du kan ikke løse et problem Med de samme tanker som skapte det - Albert Einstein

12 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 12 3. Kontinuerlig diskusjon om HVA SLAGS 15 % økologisk vi ønsker oss

13 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 13 UMBs bidrag

14 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 14 UMBs UNDERVISNING I ØKOLOGISK LANDBRUK OG AGROØKOLOGI  Erfaringsbasert  Utgangspunkt i praksis MSc i AGROØKOLOGI

15 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 15 Læringsmål for MSc i Agroøkologi  Have knowledge of farming and food systems  Can handle complexity and change  Can link theory to real-life situations  Are good communicators and facilitators  Are autonomous and life-long learners  Are agents of change To educate agroecologists who:

16 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 16 UMBs UNDERVISNING I ØKOLOGISK LANDBRUK OG AGROØKOLOGI Vekt på: Handlingskompetanse Kunnskap Teori Handling Praksis Uvitenhet Kopling av teori og praksis

17 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 17 UMBs FORSKNING AV BETYDNING FOR ØKOLOGISK LANDBRUK Melke- og kjøtt- produksjonssystemer Karbon- og nitrogen- dynamikk Jordfruktbarhet Planteernæring Kornproduksjons- systemer Økologiske og lokale matvare- systemer Mekanisme- orientert, disiplinbasert Kretsløps- teknologi og -systemer Gjødselhåndtering Systemorientert, tverrfaglig

18 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no UMBs BIDRAG TIL ØKOLOGISK MATPRODUKSJON 18 UMBs bidrag Konsepter og perspektiver for analyse av nåtid og visjoner for framtiden for økologisk landbruk Utdanning av agroøkologer - ”agents of change” Systemtenkning og handlingsforskning


Laste ned ppt "15% økologisk innen 2015 Hva kan UMB bidra med? Geir Lieblein Institutt for plante- og miljøvitenskap Økofestivalen i Sande 25. august 2006."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google