Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Materialer. Inndeling av materialer Et materiale er et fast stoff som er tenkt brukt til å lage noe nyttig. Vi kan dele dem inn etter hvordan atomene.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Materialer. Inndeling av materialer Et materiale er et fast stoff som er tenkt brukt til å lage noe nyttig. Vi kan dele dem inn etter hvordan atomene."— Utskrift av presentasjonen:

1 Materialer

2 Inndeling av materialer Et materiale er et fast stoff som er tenkt brukt til å lage noe nyttig. Vi kan dele dem inn etter hvordan atomene er bundet sammen: – Metaller (metallbinding) – Plast (kovalente bindinger og dipolbindinger) – Stein (ionebindinger) – Glass (nettverksstoff med både ionebindinger og kovalente bindinger) Vi kan også dele inn materialene etter bruk: – Konstruksjonsmaterialer (eks. tømmer, betong, stål, plast) – Funksjonelle materialer (eks. superrent silisium og andre stoffer med bestemte optiske, magnetiske eller elektriske egenskaper)

3 Inndeling av materialer Et materiale kan være et grunnstoff eller en kjemisk forbindelse Er oftest en blanding av flere stoffer Vi kan sette sammen materialer for å få et enda bedre materiale. Slike sammensatte materialer kaller vi en kompositt Eks: – Tømmer (naturlig kompositt av cellulose og lignin) – Bildekk (kunstig kompositt av gummi som er tilsatt karbon og forsterket med tekstilfiber eller stål)

4 Krystallinske og amorfe stoffer Et krystallinsk stoff består av en eller flere krystaller. Atomene, molekylene eller ionene er ordnet i et bestemt mønster som gjentas Stoffer der vi ikke finner krystaller, er amorfe. Atomene, molekylene eller ionene kan være ordnet i et mønster, men mønsteret gjentas ikke gjennom materialet Noen stoffer har både krystallinske og amorfe områder. Gjelder særlig syntetiske polymerer

5 Oppbygningen til et materiale Nivå 1: makronivå. Det vi kan observere med sansene våre Nivå 2: mikrometernivå. Oppbygningen til et materiale i en målestokk fra 0,1 til 100 μm Nivå 3: nanometernivå. Oppbygningen til et materiale i området fra 1 til 100 nanometer Nivå 4: mikronivå. Strukturformler for stoffene, hvordan atomene er bundet sammen, avstand mellom atomer


Laste ned ppt "Materialer. Inndeling av materialer Et materiale er et fast stoff som er tenkt brukt til å lage noe nyttig. Vi kan dele dem inn etter hvordan atomene."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google