Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Haukeland Universitetssykehus Kjell Grøndahl – Medisinsk-teknisk avd. / Høresentralen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Haukeland Universitetssykehus Kjell Grøndahl – Medisinsk-teknisk avd. / Høresentralen."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Haukeland Universitetssykehus Kjell Grøndahl – Medisinsk-teknisk avd. / Høresentralen

3 Er det mulig for andre å høre hvordan tinnitus oppleves? Nesten umulig å etterligne 100%, fordi tinnitus oppstår på en annen måte enn vanlig lyd Men: vi kan lage en tilnærming til mange vanlige former

4 Hvordan? Beskrivelser fra pasienter Sammenligninger med ”kunstige” lyder (ulike typer støy og toner)

5 Begrensninger Tinnitus kan ikke måles objektivt Ofte vanskelig å sammenligne lydstyrke på tinnitus med lyder utenfra. Ikke nødvendigvis samsvar mellom styrke og plagsomhet Mange faktorer påvirker hvordan tinnitus oppleves

6 Tinnitus er ikke fysisk lydtrykk Det går derfor ikke an å bruke såkalt motlyd for å redusere den (f.eks med aktive støydempende hodetelefoner).

7 Litt signalteori (og –praksis) Rene toner (sinustoner)

8 Rene toner 500 – 1000 – 2000 – 4000 Hz

9 Sammenheng med audiogram Taleområde opp til 8 kHz Tinnitus kan ligge høyere (lysere) enn dette

10 Litt signalteori (og –praksis) Støy (”sus”) - Hvit støy

11 Litt signalteori (og –praksis) Støy (”sus”) - Lavfrekvent - Høyfrekvent - Båndbegrenset

12 Lavfrekvent og høyfrekvent støy

13 Båndbegrenset støy

14 Tinnitus er ofte en kombinasjon av båndbegrenset støy (”sus”) og en eller flere toner 1: Eksempel med støy + en tone (laget av Dr. Billy Martin, Oregon Health & Science University) 2: Eksempel med støy + to toner (laget av undertegnede) 3200 + 3600 Hz 3: Eksempel med to toner (fra reell utredning)

15 Nett og mobil Det dukker opp mange ulike ”apps” til iPhone og Android. Varierende seriøsitet, men noen virker spennende. Se også denne, som i hvert fall kan gi en kortvarig effekt: http://lets-beat-tinnitus.co.uk/blog/free- tinnitus-pulse-therapy/ http://lets-beat-tinnitus.co.uk/blog/free- tinnitus-pulse-therapy/

16 Eksempel: Det dukker opp mange ulike ”apps” til iPhone og Android. Varierende seriøsitet, men noen virker spennende. Eksemplet er fra ”Tinnitus help”.

17 Detaljert utredning I nytt utstyr på Høresentralen er det nå mulighet for en detaljert utredning av frekvens og nivå. Noen få vil kunne ha nytte av dette, men for de fleste har det liten eller ingen behandlingsmessig effekt. Kan f.eks brukes dersom det er viktig å matche lyden mest mulig nøyaktig i en tinnitus-masker.

18


Laste ned ppt "Haukeland Universitetssykehus Kjell Grøndahl – Medisinsk-teknisk avd. / Høresentralen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google