Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

UTEGLEDE I Et prosjekt i friluftslivets ånd 2014/2015.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "UTEGLEDE I Et prosjekt i friluftslivets ånd 2014/2015."— Utskrift av presentasjonen:

1 UTEGLEDE I Et prosjekt i friluftslivets ånd 2014/2015

2 Prosjektbeskrivelse Bakgrunn: Akebakken barnehage var fra oppstart i 1997 en barnehage med tydelig friluftsprofil. Den leirplassen vi delte med speideren ble avviklet for to år siden da det stadig var hærverk der. Sommeren 2013 inngikk vi avtale med grunneier Carina Brecke om å etablere en ny leirplass med lavvo og bålplass på nytt sted ved parkeringen på Kraft. Barnehagen kjøpte en trelavvo med vedovn. Foreldrene og de ansatte har etablert bålplass. Høsten 2014 bygget foreldrene bygget på dugnad. Det har blitt en leirplass med mange fine lekemuligheter. De ansatte har også hatt en plandag høst der vi har hatt øvelser og leker i friluft. 2015 er Friluftslivets år. Lier kommunes kvalitetsplan for barnehagene har «glade barn i fysisk aktivitet» som ett av sine fokusområder. Et av samfunnets store utfordringer er stillesitting. Vi blir mindre aktive, også barn! De bruker altfor mye tid foran en skjerm! Skogholt og hager er ikke lenger fylt av lekende barn på ettermiddagene. De sitter inne og ser på TV /Ipad/Pc/Wee/ Playstation… Foreldre og ansatte ønsker å få tilbake vår gamle friluftsprofil! Vi ønsker å kalle det UTEGLEDE! Utelek favner mer enn lek i skogen, det er også god lek på lekeplassen. Derfor skal vi i vår/sommer oppgradere lekeplassen vår til å bli enda mer spennende. Vi ønsker en lekeplass som byr på fysiske utfordringer, skjermede rollelekeplasser, eget område for de minste som gir dem fysiske utfordringer. Tranbys akebakke har vi som nærmest nabo. Aking og ski er en naturlig aktivitet. Med alle våre fasiliteter og omgivelser ligger da mye til rette for at uteglede kan oppnås. Det som må spisses og fokuseres på nå, er at aktivitetene i barnehagen og de voksnes praksis og holdninger til uteliv styrer samme vei! Mål, aktiviter og ønskede resultater for prosjektet er : «Fra stillesittende skjermbarn til glade barn i fysisk aktivitet.» Utstrakt bruk av skogen og leirplassen vår. Vi ønsker at de største barna skal ut på tur 3 av 5 dager i uken. De skal oppleve turer i nærområdet, leirplassliv og naturens muligheter for lek. Oppgradert lekeplass til beste for uteliv og lek for alle barna. Aktive voksne som fullt ut ser betydningen av aktivt uteliv. Personale som bruker naturen aktivt på nye arenaer, for eksempel at møter og medarbeidersamtaler kan avvikles mens man går en tur over Glasåsen. Man MÅ ikke sitte stille rundt et bord.(walk-and-talk) Skape gode relasjoner mellom foreldrene via felles aktiviteter på leirplassen og i akebakken også utenfor barnehagetid. (Akedag, helgetur til lavvoen, måkedugnad) Prosjektet er ment å være en start på å etablere ny profil som «Uteglede-barnehage». Tranby, 13.1.2015 Solfrid Lyngås

3 Prosessen i bilder Det er medio april 2015, og vi ønsker nå å vise konkrete og synlige resultat fra vår uteglede-satsing. Det er investert både penger, jobb og moro – og engasjementet som er skapt skal vi beholde! Rapporten inneholder masse bilder, da bilder beskriver bedre enn ord! MEDVIRKNING har vært sentralt. Barna er jo hovedaktørene, og de medvirker naturlig i hverdagen med aktivitet, engasjement, iver og glede. Foreldrene har vært delaktige både via styret, Samarbeidsutvalget og via dugnader og sammenkomster. Vi har vært opptatt av at personalet via sin erfaring og kunnskap har fått bestemme HVA og HVORDAN - siden de vet HVORFOR. Investering og innkjøp: Oppgradering av utelekeplassen. Arbeid er prosjektert og utføres av Lek &Trivsel som er en lokal leverandør av lekeplassutstyr. Oppstart 30.april. Lekeplassen skal utbedres for ca 650.000 kr og er prosjektert med fokus på barnas frie lek, rollelek og bevegelseslek. Hele området rundt barnehagen blir fornyet og oppgradert. Vi har tenkt gjenbruk, så flere elementer blir flyttet eller integrert i det nye. Hovedapparatet blir et stort klatrelandskap foran barnehagen. På småbarnssidens skjermede område vil det monteres et tog, og eksisterende apparater flyttes og utvides. Bilder her er ikke å oppdrive enda, men vil være tilgjengelige på vår og L&Ts hjemmesider når anlegget er ferdigstilt. Naturen er gratis, og den er tilgjengelig for alle. Det er viktig å lære seg å bli glad i å bruke den og ta vare på den! Det lærer man best ved å være i den! Bildene som følger viser litt av dette barnehageåret s uteaktiviteter.

4 Leirplassen vår Lavvo, utedo, gapahuk: Gapahuken er bygget av dugnadspappaer. Solid håndverk! Lavvoen og utedoen er kjøpt via Finstadlavvoen og satt opp av TVSS. Disse fasilitene er i hyppig bruk. Turgåere søker også ly i gapahuken når været har vist gråværssiden.

5 Bålplassen Støpt på dugnad. Brukes av mange, både av barnehagen og turfolk.

6 Lek på leirplassen Trær, tau og metallfat gir mange muligheter…

7 Musikkinstrument i skogen

8 Fargejakt!

9 Mye spennende å finne!

10 Samling for hvile, mat og prat Vi har etter hvert funnet mange fine samlingssteder i skogen «vår».

11 Snekring og bygging med stein

12 Vår-leker på grusbanen Gamle ringleker er stadig like populært! Naturbingo. Finn det som er på kortet og kryss av! Vi vet nok hvor insektene har gjemt seg!

13 Stigespillet. Tegnet og spilt av barna selv. Stor terning er stas. Dette er matematikk og lek hånd i hånd.

14 Turer i spennende terreng!

15

16 Langtur med sekk på rygg

17 Vinteraktiviteter Vinteraktivitetsuka er i gang! Vi har innmarsj med korpsmusikk, fane og flagg. Alle får diplom etter to uker med aking, ski og snø-lek. Skileik og korte og lange skiturer. Vi bygger huler og snøfigurer, maler på snø og fryder oss over snøen som kommer tidlig og ligger lenge her på toppen av Tranby.

18 HURRA FOR AKEBAKKEN VÅR!!

19 LUCIADAGEN

20

21 Skitur, maling på snø, utelunsj!

22 Grillhytta er god å varme seg i på kalde dager.

23 De ansatte liker seg også ute! Plandag og personalfest tar vi gjerne ute!

24 Foreldrefest med uteaktiviteter

25 AKEBAKKEN BARNEHAGE – SKAPER UTEGLEDE !!


Laste ned ppt "UTEGLEDE I Et prosjekt i friluftslivets ånd 2014/2015."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google