Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fortelling. Grunntrekk Kjernen i en fortelling er handlingen. Handlingen strekker seg over et tidsrom, og underveis er det noe som forandrer seg. Fortellingene.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fortelling. Grunntrekk Kjernen i en fortelling er handlingen. Handlingen strekker seg over et tidsrom, og underveis er det noe som forandrer seg. Fortellingene."— Utskrift av presentasjonen:

1 Fortelling

2 Grunntrekk Kjernen i en fortelling er handlingen. Handlingen strekker seg over et tidsrom, og underveis er det noe som forandrer seg. Fortellingene har hovedpersoner og bipersoner. Eventyr, sagn og myter er fortellinger.

3 Sett handlingen i gang: En person vil noe / har et prosjekt Det er en konflikt Det skjer noe uventet

4 Handlingsgang Når vi skriver handlingen i en fortelling i kortform, kaller vi det handlingsgang

5 Hvordan du kan bygge opp en fortelling 1 Handlingsgangen: Hovedperson: Konflikt/prosjekt: Hindringer hovedpersonen møter: Hjelp som hovedpersonen får: Hvordan det går til slutt:

6 Hvordan du kan bygge opp en fortelling 2 Hva foregår? Hvem er med? Hvor foregår det? Når foregår det?

7 Fem måter å begynne en fortelling på 1.Presenter personene først Fritjof var en kul fyr. Han hadde langt hår og store øyebryn. Det sies at han kunne åpne brusflasker med øyebrynene. Ryktene sier også at han kunne stappe en hel appelsin i kjeften. 1.Begynn med å beskrive stedet der handlingen skal foregå Skogen lå stille ved vannet. Det var havblikk, og man kunne se fisk som hoppet og flere ender som badet og koste seg. Men borte ved skogkanten var det likevel noe som ikke var like idyllisk….. 1.Presenter konflikten Ikke tale om, sa jeg. Du får meg aldri til å si det til han. Han er jo tross alt kameraten min. Jeg vet at du vil at jeg skal si det, men han ville ikke forstå spøken, og jeg ville garantert satt han i en farlig situsjon….. 1.Henvend deg direkte til leseren. «Den historien du skal få høre nå…» Skjedde for kort tid siden. Det var aldri meningen at det skulle ende så alvorlig, for tanken bak det hele var kun ment som en tilfeldig liten aprilsnarspøk. 2.Begynn med handlingen

8 Hvis du begynner med handlingen: 1.Begynn med begynnelsen (bygg opp teksten kronologisk) NB: Ikke ta med unødvendige og kjedelige detaljer som f.eks. at hovedpersonen står opp, spiser frokost og pusser tenner!

9 Hvis du begynner med handlingen: 2. Begynn midt i handlingen (in medias res) Leseren blir nysgjerrig på hva som har skjedd. Du må se tilbake og forklare sammenhengen. http://timothyfish.blogspot.no/2008/12/in-medias-res.html

10 Hvis du begynner med handlingen: 3. Begynn med slutten Da må resten av fortellingen handle om at du ser tilbake (bruker retrospektiv teknikk)

11 Hvordan går det til slutt? Uansett hvordan du velger å begynne, er det lurt å bestemme seg for hvordan det skal gå til slutt. Da vet du hvor du skal! http://www.ressurssidene.no/view.cgi?&link_id=0.1302.1327

12 Å skrive spennende


Laste ned ppt "Fortelling. Grunntrekk Kjernen i en fortelling er handlingen. Handlingen strekker seg over et tidsrom, og underveis er det noe som forandrer seg. Fortellingene."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google