Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Den første verdenskrig

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Den første verdenskrig"— Utskrift av presentasjonen:

1 Den første verdenskrig
skyttergravskrigen

2 Hvorfor har jeg valgt dette bildet for å symbolisere kolonitiden?
Europa i fremgang – 1800 t. Kolonier Stormaktene delte Afrika og Asia mellom seg. Forsynte Europa med råvarer. Industrialisering Tekniske fremskritt. Hvorfor har jeg valgt dette bildet for å symbolisere kolonitiden?

3 Europa i fremgang - Demokratisering.
England. Frankrike Norge – 1884 Hva skjedde?? Noen land var fortsatt eneveldige.

4 Europa i fremgang – tilbake til koloniene
Europa var avhengig av handel med andre verdensdeler. Det ble viktig å sikre forsyningslinjer. - Kanaler - Havet - Jernbanelinjer Senere er dette med på å skape krigen.

5 1. verdenskrig – en oversikt.
1914 – 1918 Millioner av soldater ble drept. Tyskland og Østerrike – Ungarn tapte krigen. Storbritannia og Frankrike vant med hjelp av USA. Det er vanskelig å finne en enkelt årsak til krigen, men vi kan peke på mange små faktorer som til sammen førte til krig.

6 Den 1. Verdenskrig – Hvorfor ?
Forholdet mellom landene i Europa var dårlig. Frankrike ville ha hevn over Tyskland. Tyskland rustet opp hæren sin på slutten av 1800 tallet. De ville bli like mektige som England. Storbritannia likte ikke at Tyskland ble en stormakt i Europa. Storbritannia var redd for at Tyskland skulle utfordre dem på havet.

7 Forholdene i Europa var dårlig forts.
Russland likte ikke at Østerrike–Ungarn var et stort land. Tsaren ville herske over de slaviske folkeslagene. De Europeiske landene konkurrerte om å få seg kolonier. Skulle et land få flere, måtte det ta kolonier fra et annet. I tillegg har vi situasjonen på Balkan. Der kjempet ulike folkeslag om selvstendighet. Tyrkia mistet makt, og det oppstod et makt-tomrom.

8 Den 1. Verdenskrig – Hvem var venner med hvem ?
Serbia var alliert med store mektige Russland. Russland var alliert med Frankrike og Storbritannia. Hva betyr alliert ?? Østerrike – Ungarn var alliert med Tyskland. Noen av disse alliansene går tilbake i tid.

9 Den 1. Verdenskrig – Hvem var venner med hvem?
Ententemaktene Storbritannia Frankrike Finland Russland Serbia Montenegro Marokko Sentralmaktene Tyskland Østerrike – Ungarn Senere kom Tyrkia (det Osmanske rike) med på denne siden. Italia – som senere skifter side.

10 Den Første Verdenskrig – skuddene i Sarajevo.
Den 18. Juni 1914 ble kronprinsen i Østerrike - Ungarn skutt i Sarajevo. Sarajevo, som ligger i Bosnia – Hercegovina, var en del av det store keiserrike Østerrike – Ungarn. Morderen var medlem i en gruppe som kjempet for at Bosnia Hercegovina skulle bli en del av Serbia. GAVRIL PRINCIP  

11 1. verdenskrig – Skuddene i Sarajevo
Østerrike – Ungarn gav Serbia skylden, og truet med krig. 28. Juli erklærte Østerrike – Ungarn krig mot Serbia. Dette førte til en dominoeffekt.

12 Dette førte til Russland ville "beskytte" det slaviske folk. Gikk inn på Serbisk side. Tyskland advarer Russland mot å gjøre dette, for det kunne true jernbanen deres. Russland svarer nei, Frankrike advarer Tyskland mot å blande seg inn. Frankrike vil ha hevn for den tapte krigen i 1871. England liker ikke at Tyskland er mektig, og går inn på Frankrike sin side.

13 Den 1. Verdenskrig – Hvorfor
Da Østerrike – Ungarn gikk til krig mot Serbia ble alle de Europeiske stormaktene dratt inn i konflikten. I løpet av en uke har de Europeiske statene erklært krig mot hverandre. Fire blodige år fulgte.

14 Den 1. Verdenskrig – Hvorfor ?
Skuddene i Sarajevo utløste den første verdenskrig, men det var neppe den eneste og viktigste årsaken til 1. Verdenskrig. Hvorfor ??

15 1. Verdenskrig – en fryktelig krig
Denne krigen er kalt skyttergravskrigen. Når man skulle vinne avgjørende slag, måtte soldatene opp av skyttergravene. De måtte springe gjennom piggtrådsperringer, minefelt og fiendens gevær-ild. Mange døde, de fleste tenåringer eller unge menn.

16 Skyttergravskrigen – Generalenes krig
Generalene beordret soldatene opp av skyttergravene. Soldatene ble møtt av mitraljøser og granater. De døde i hopetall. Sjelden opplevde man at fronten ble flyttet.

17

18

19 1. Verdenskrig – 10 millioner døde!! Hvorfor ??
På grunn av revolusjoner innen industri og vitenskap hadde mennesket funnet nye måter å krige på. Maskingevær Tanks Giftgass Fly Ubåter

20 1. Verdenskrig – Ubåtkrig og blokade
Landene ville hindre at båter med varer nådde fram til fienden. Den britiske flåten blokkerte den tyske kysten, og hindret frakteskip i å levere varer. Den tyske flåten gjorde det samme. Tysklands krigføring mot uskyldige frakteskip er en av grunnene til at USA blir dratt inn i krigen.

21 Tysklands krig Tyskland måtte krige på to fronter, øst og vest.
Først ville tyskerne sette Russland ut av spill, etterpå ville de ta Frankrike. Tyskerne ble stoppet i et stort slag da de nærmet seg Paris.

22 1. Verdenskrig - Russland
Ved årsskiftet 1914 – 1915 var halvparten av den Russiske hæren uskadeliggjort. Hæren var elendig ledet. Mange soldater dro hjem, folk begynte å demonstrere, de ville ha brød og fred. Tsaren ble tvunget til å gå av. Russland trakk seg ut av krigen, men måtte gi fra seg landområder. Krigen en medvirkende årsak til den rusiske revolusjon.

23 Krigen slutter Med hjelp fra tanks, og ikke minst friske soldater fra USA, klarer England og Frankrike å bryte gjennom fronten og true Tyskland til retrett. Tyskland er utmattet, og kapitulerer. I november 1918 inngås en fredsavtale. Keiser Wilhelm 2. abdiserer. Våpenhvile undertegnes 11. November klokken 11. Den første verdenskrig slutter.


Laste ned ppt "Den første verdenskrig"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google