Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Lesing av reiselitteratur Fellesemnet Master i faglitterær skriving 12. november 2015 Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Lesing av reiselitteratur Fellesemnet Master i faglitterær skriving 12. november 2015 Høgskolen i Buskerud og Vestfold."— Utskrift av presentasjonen:

1 Lesing av reiselitteratur Fellesemnet Master i faglitterær skriving 12. november 2015 Høgskolen i Buskerud og Vestfold

2 Reiselitteratur i følge Arne Melberg Reiselitteratur = All litteratur hvor reisen er motiv eller motor, uavhengig av om den er fiktiv, lyrisk eller utelukkende saklig. Reiselitteratur forteller om det Andre. Reiselitteraturens livsrom er en arena for møtet mellom Jeget og det fremmede Andre. Moderne reiselitteratur er ikke lenger kartlegging, mapping, men snarere interaksjon mellom jeget og det Andre der ukjente og avvikende sider avdekkes hos begge.

3 Reiselitteratur “En reiseskildring beskriver først og fremst en forflytning i rom, knyttet til en forteller og hans eller hennes observasjoner, til hans eller hennes fysiske, intellektuelle og emosjonelle erfaringer.” (A. Sørum 1998) “En reportasje er en gjen oppdagelsesreise” (Carsten Jensen)

4 Frode Grytten Født i 1960. Tidligere journalist i Bergens Tidende, nå forfatter på heltid, bosatt i Bergen. Debuterte som poet, har senere skrevet innen alle sjangre: roman, drama, novelle, barnebok, essays, krim, reiseskildring. Siste utgivelser: Brenn huset ned (roman 2013), Dronninga er død (lyrikk 2010), 50/50 (essays 2010). Mottatt flere priser: Brageprisen (for Bikubesong, 1999), Norsk språkpris (2003).

5 F. Grytten, Dublin (2004) Som den korthugde, men litt Jon Fosse-aktige stilen tilkjennegir, er han ingen vanlig guidebokforfatter. Grytten er en dyktig forteller og følsom observatør. Den litterært orienterte reportasjeteknikken han benytter behersker han bedre enn kanskje noen andre i Norge. Enkelte vil kanskje også hevde at boken er litt stilmessig sprikende, og at dette tyder på at Grytten har slitt litt med å finne formen. Jeg synes imidlertid at bruddene mellom forskjellige journalistiske og litterære utrykksformer fungerer godt, stort sett, og at Dublin er en fin liten bok om en fin, ganske liten by. (Morten Strøksnes, Morgenbladet )

6 Grytten om Grytten i Norunn og Evas bok, Om å utfordre vanen : - Å skrive om Dublin slik at teksten virker som en by (bilder, sanger, ikke alltid like oversiktelig)

7 Carsten Jensen Født i Marstal, Danmark, 1952 Journalist, krigskorrespondent, kronikør i Politiken. Fikk sitt gjennombrudd med reisebøkene Jeg har set verden begynde (1996) og Jeg har hørt et stjerneskud (1997), Horisonter (2011) Har skrevet romaner, Jorden rundt (2007) Vi, de druknede (2006), reportasjer, essays som bl.a. Livet i Camp Eden (2004), Det glemte folk – en rejse i Burmas grænseland (2004), Sidste rejse (2007), Ud. Opdagelsesrejser 1978-2010. (2010) Siste bok, nettopp utkommet: Den første sten (om danske soldater i Afgahnistan) Mottatt en rekke priser.

8 Carsten Jensen Han er med god grund kendt og frygtet som en velfunderet, skarp og uforfærdet samfundsdebattør (…), og han er kendt og elsket som forfatter, dels af rejsebøger om sin færden på alle kontinenter med forkærlighed for alverdens brændpunkter, hvor hans iagttagelser indgår i et ubesværet samspil med hans analyseapparat, ofte med aldeles overrumplende resultater; dels af store episke romaner, der er affødt af lige dele frodig fantasi og sans og respekt for det konkrete, fascination af verdens mangfoldighed, dens rige muligheder og af den menneskelige natur med alle dens krinkelkroge, udlængsel, vovemod og fejhed, kærlighed og had. Det er i den store episke tradition, Carsten Jensen føler sig hjemme og udfolder sit fortælletalent; han er en suveræn fortæller, det er hans overlegne greb om sproget og hans lyst og evne til at gå ind i den tradition, gøre brug af den og gå til dens yderste grænse og gerne udvide den, der har skaffet ham hans store læserskare, både her i landet og langt uden for Danmarks grænser. ( Forlægger Johannes Riis)

9 C. Jensen, Jeg har hørt et stjerneskudd Carsten Jensens rejse-epos om verdens forvandling er en fornem blanding af poetisk indlevelse, psykologisk portrætkunst og kultursociologisk analyse. Allerbedst når ordene ikke tager magten, når ordkunstneren ikke bare lader sig rive med, men for alvor er ramt, anfægtet. (Fra anmeldelsen av Jes Stein Pedersen)

10 C. Jensens forfatterskap Rejsen har altid været et omdrejningspunkt i Carsten Jensens forfatterskab, det er banalt at konstatere det, men egentlig er det ikke bevægelsen ud i verden, der er det interessante ved hans virke. Det er derimod den effekt, hans rejser får hjemme i Danmark, hvor han har en formidabel evne til at skabe debat. Uanset om han rapporterer fra en udørk i Kaukasus, fra et sted på Balkan eller elleve timers kørsel fra Kandahar i Afghanistan, så er hans mission dybest set at forandre virkeligheden. Ikke den derude, men den, hans læsere befinder sig i hjemme i smørhullet. (Jes Stein Pedersen – Politiken )

11 Jensen om Jensen i Norunn og Evas bok, Om å utfordre vanen : “Litterære reiseberetninger” Å søke randsonene, tussmørkesonene, der mennesker lever det meste av livet sitt, i normaliteten. Selvbiografisk og privat

12 Nærlesing av eksempeltekstene F. Grytten, Dublin Hva slags Andre skapes i teksten? En uttalt kjærlighetserklæring til Dublin. Hva slags modelleser skaper teksten? Hvilken rolle har illustrasjonene? C. Jensen, Jeg har hørt et … Hva slags Andre skapes i teksten? Hvordan er forholdet mellom Jeget og det Andre? Utbragt bruk av sammenlikninger (som …) Med hvilken effekt på teksten?


Laste ned ppt "Lesing av reiselitteratur Fellesemnet Master i faglitterær skriving 12. november 2015 Høgskolen i Buskerud og Vestfold."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google