Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Pietismen og konfirmasjonen 20.03.2015. ”Å vekke folket” Pietisme kaller vi den retningen som kom til Norge på begynnelsen av 1700-tallet. Pietistene.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Pietismen og konfirmasjonen 20.03.2015. ”Å vekke folket” Pietisme kaller vi den retningen som kom til Norge på begynnelsen av 1700-tallet. Pietistene."— Utskrift av presentasjonen:

1 Pietismen og konfirmasjonen 20.03.2015

2 ”Å vekke folket” Pietisme kaller vi den retningen som kom til Norge på begynnelsen av 1700-tallet. Pietistene ønsket en vekkelse – en religiøs fornyelse. Få flest mulig mennesker til å leve som kristne.  Dette kalte de ”å bli omvendt”.

3 Pietismen ”De omvendte” VS ”de vanekristne”. ”De omvendte”: Angret sitt tidligere liv og sluttet med dans, kortspill og alkohol. Pietismen var den første kristne vekkelsesbevegelsen i Norge. Myndighetene ønsket å bruke pietismen til å få økt kontroll over befolkningen.

4 Pietismen Kong Christian 6., var en ivrig pietist. Han ville legge vekt på en opplæring i kristen tro og hjelpe dem til å leve som gode kristne. 1735: Ny lov om bruken av helligdagene. Måtte møte i gudstjeneste på søndager. 1736: Konfirmasjon blir innført.

5 Konfirmasjon

6 Konfirmasjon og skole for alle 1736, lov om konfirmasjon. I opplæringen, Luthers lille katekisme som var i sentrum. Kunne ikke gjennomføres i Norge. 1739, lov om folkeskole. Konfirmasjon var en offentlig eksamen, muntlig «overhøring». Fantes ikke ungdomstid, før konfirmasjonen var man barn, etter voksen. Arbeid, klær og giftemål.

7 Konfirmasjon Konfirmasjon i vår tid Ikke det samme som før, ingen spør om man er konfirmert når man søker jobb. Fortsatt tilbud om konfirmasjon Høre til kirken, ingen forpliktende løfter. Man velger selv om man vil bli konfirmert.

8 Konfirmasjon Er det noen spørsmål?


Laste ned ppt "Pietismen og konfirmasjonen 20.03.2015. ”Å vekke folket” Pietisme kaller vi den retningen som kom til Norge på begynnelsen av 1700-tallet. Pietistene."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google