Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

EFFEKT 1.Kva er måleininga for effekt? 2.Kva er effekt eit mål på? 3.Korleis kan vi rekne ut effekt?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "EFFEKT 1.Kva er måleininga for effekt? 2.Kva er effekt eit mål på? 3.Korleis kan vi rekne ut effekt?"— Utskrift av presentasjonen:

1 EFFEKT 1.Kva er måleininga for effekt? 2.Kva er effekt eit mål på? 3.Korleis kan vi rekne ut effekt?

2 Mål for timen s. 137 - 139 Kjenne til energiøkonomiseringstiltak Forklare kortslutning og korleis ei sikring fungerer http://www.kraftskolen.no/18-energieffektivisering/

3 Noreg har verdas høgste elektrisitetsforbruk per innbyggjar!

4 Fordeling av elektrisitetsforbruk hos ein gjennomsnittsfamilie.

5 Energisparing og eltryggleik God tilgang på billig elektrisk energi, derfor har vi ikkje spart. Meir bevisst på å spare no, fordi prisane har auka og vi har opplevd miljøforandringar. Mykje å spare på energiøkonomisering, ENØK, med enkle tiltak.

6 ENØK - energiøkonomisering Tiltak: Reduser innetemperaturen til 20⁰C Lat att dørene mellom kalde og varme rom Tett att for trekken rundt dører og vindauge Monter termostat til å styre temperaturen i huset, og set ned temperaturen om natta Ta ein rask dusj i staden for å bruke badekaret Skift til sparedusjhovud Slå av lyset om natta, og i rom du ikkje bruker Skift til sparelyspærer ute og i kalde rom Ikkje vask klede med halvfull maskin Datamaskiner bør ikkje stå på heile døgnet

7 Farlig elektrisitet Noreg er eit av dei landa i verda der det oppstår flest brannar og halvparten av desse skyldas elektriske feil eller feil bruk av elektriske apparat!

8 Kortslutning Elektrona tar ein snarveg frå minus- til plusspolen utan å gå innom det elektriske apparatet. Møter lite elektrisk motstand – straumen (A) blir for stor. Grunnar til kortslutning: Øydelagd isolasjon Leiarar kjem i kontakt Gneister og varme straumleidningar  brannar

9 Sikringa beskyttar mot overbelastningar Sikringa er det svakaste punktet – går når straumen i krinsen blir for stor, for eksempel fordi vi overbelastar krinsen, eller på grunn av kortslutning. Svakaste punkt – kan vere trygge på at sikringa bryt straumen i krinsen før dei elektriske leidningane rundt omkring i huset blir for varme.

10 Kva koplingar har vi lov til å gjere sjølve? Sjølv: Skifte støpsel og brytar på leidningar som ikkje er festa i veggen, og som ikkje er laga for større straum enn 25A. Elektrikar: Viss ein skal gjere noko med dei faste installasjonane som er skrudde fast i veggen (skifte stikkontakt eller fastmontert brytar eller leggje opp fleire stikkontaktar.

11 Arbeidstid Arbeidsro! Jobb gjerne saman i par, men då må begge bidra! Fokusspørsmål side 136


Laste ned ppt "EFFEKT 1.Kva er måleininga for effekt? 2.Kva er effekt eit mål på? 3.Korleis kan vi rekne ut effekt?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google